Carte: Julian Barnes - Pedantul in bucatarie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Fast foodul a cucerit teritoriul pietei culinare intr-o proportie covarsitoare. Sa fim cinstiti: cati dintre voi nu au in cogelator cel putin o punga de legume? Cati dintre voi nu au in raft macar o supa la plic? Pana si subsemnatul pacatuieste culinar indeajuns de necugetat - acest fapt este insa pe cale sa se schimbe, de cand am parcurs "Pedantul in bucatarie" al lui Julian Barnes.

coparta barnes pedantul

Umorul britanic din paginile cartii se lasa greu digerat intru inceput - cine ar recunoaste ca arta culinara cu care se lauda atat e doar un instrument de mangaiere a ego-ului sau o unealta cu care vrea sa-si "agate" jumatatea?

Totusi asa este si odata recunoscut acest lucru, putem sa plonjam cu o cu totul alta determinare in lumea cartilor de bucate, pe care Barnes o analizeaza in egala masura cu ochiul serios al unui "Chef" sau din perspectiva "beneficiarului" eforturilor gastronomice.

chef 1

Ne delectam cu un meniu variat, alcatuit din soptite declaratii de iubire ale unui britanic fata de bucataria franceza, digresiuni elaborate asupra necesitatii scrierii unor retete sau (mai rau, in opinia autorului) a respectarii lor sau proteste fatise legat de uzul legumelor congelate in bucatarie.

barnes

Julian Barnes - Pedantul in Bucatarie. Editura Nemira, 2006, 192 pagini, 14.90 RON


Nu lipsesc nici condimentele - amintiri gastronomice din vremuri trecute sau retete comentate savuros din perspectiva profesionistului care "le-a incercat pe toate". Ce ramane dupa ce copertile se inchid este senzatia de "preaplin" intelectual si imboldul de a vizita, cu tichiuta alba pe cap, bucataria...



Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera