Carte: John Perkins - Confesiunile unui asasin economic

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Se ia una bucata razboi. La mijloc sunt domni si doamne care trag cu pusca si arunca grenade. De ceva vreme, se folosesc si avioane. In unele cazuri, avioanele arunca bombe. In alte cazuri, avioanele sunt bombele. Un lucru e sigur - din razboiul acesta nu are nimeni de castigat. Sau asa credeam pana cand in maini mi-a picat "Confesiunile unui asasin economic". Scrisa de John Perkins, cartulia parea a fi inca una din seria extrem de proasta a teoriilor conspiratiei. Stiti ce? Nu e de loc asa.

coparte aperkins

Volumul este unul cat se poate de autobiografic. Extrem de interesant cand vine vorba de descrierea unor peisaje si populatii indepartate lumii civilizate, textul lui Perkins devine de-a dreptul inspaimantator, reveland o realitate michaelmoore-iana: America nu este de loc ceea ce pare a fi. Conform celor afirmate, "pamantul tuturor oportunitatilor" isi imparte sansele in mod inegal, Statele Unite inchipuind o dictatura financiara extinsa deja la nivel global spre beneficiul unui grup restrans de persoane.

perkins 3

Asasinii sunt, conform lui John Perkins, de mai multe feluri. Unii sunt gata sa-ti trimita un glont in tampla - nu acestia sunt, insa, cei mai periculosi. Americanul dezvaluie in paginile cartii sale existenta asa-numitilor "asasini economici". Dorinta A.E. nu este aceea de a-ti lua viata pentru diverse foloase, ci aceea de a te lasa sa traiesti, "sclav" unor aranjamente financiare la care ai consimtit.

Mai mult, un A.E. va face tot ce-i sta in putere pentru a fi sigur ca respectivele intelegeri par avantajoase pentru client, intorcand ulterior mersul istoriei astfel incat creditele sa nu mai poata fi rambursate. Perkins descrie in carte cateva din cazurile in care calitatile sale au fost puse in miscare, in anii 70 - Iran, Arabia Saudita, Republica Panama sau Irak, aruncand o lumina cu totul speciala asupra unor evenimente politice pe care le cunoasteam.

perkins 1
John Perkins, "Confesiunile unui asasin economic", editura Litera International, 2007
288 pagini, 19.90 lei


Odata parcursa cap-coada, cartea lui John Perkins ofera o cu totul alta perspectiva asupra timpurilor pe care le traim. Sunt ferm convins ca americanul stie povesti mult mai interesante decat cele care au incaput intre copertile cartii. Lectura cere, insa, o abordare retinuta si o implicare emotionala prudenta, intr-un teritoriu in care nimic nu este ceea ce pare la prima vedere.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera