Carte: Insemnari dintr-un bordel turcesc, Philip Ó Ceallaigh

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Prima oara cand metropotamul l-a vazut pe Philip Ó Ceallaigh a fost la o lectura publica in Frame; a doua oara, tot cu ocazia unui reading, era la Museo, iar a treia oara... era pe bicicleta :-)

Cicloteque, centru de inchiriat biciclete

Vazandu-l cu cat aplomb isi citeste nuvelele pline de un umor cam trist, dar patrunzator, am cumparat de curand colectia sa de nuvele, Insemnari dintr-un bordel turcesc (Polirom 2007), premiata cu Rooney Prize for Irish Literature in 2006.

Si mi-a placut foarte mult. Cele 19 nuvele nu se petrec in vreun lupanar turcesc (cu exceptia uneia singure, care da si titlul colectiei), ci mai mult de jumatate se intampla in Bucuresti, care are stofa de bordel, de circ, de spital de nebuni, de film cu prosti, de decor pentru poveste de dragoste, de Trainspotting.

Philip locuieste de multi ani in Bucuresti si se pare ca i-a placut, pentru ca il descrie in culori pe care bucuresteni get beget nu ar fi in stare nici sa le vada, orbiti de noua zi de lucru, ca niste lilieci la coada la uzina, cand suna sirena.

coperta

In cartier, Taxi, Cu dintii sparti, Filantropia, sunt cateva din capitolele Bucurestiului, despre oameni ca mine si ca tine, cu o viata gri in blocul gri, cu nervi in trafic, fara bani la camin, fara bani in viata, cu bere seara, tragand o cearta cu jumatatea mai buna (sau atat de proasta...), cu metrou dimineata si cu pofta sa-i spargi nasul dobitocului de cocalar sau sa il urmaresti pe cersetorul prefacut si sa-i tragi o mama de bataie.

Faptul ca sunt scrise majoritatea la persoana I e un tertip reusit ca sa ti se bage sub piele, pentru ca te trezesti constatand bovin "vai, si eu ma gandesc exact la lucrurile astea, oare de unde stie?" Stie, pentru ca asta face un scriitor. Iti serveste sub valul fictiunii si a cuvintelor toarse ceea ce traiesti in fiecare zi, dar din care inghiti prea vartos ca sa te mai poti detasa.

Un peu de spleen
, o bere, zece, o femeie, zece, un fut@i la zid, o curva, esti mai in varsta cu o zi, o despartire, vecinul de la bloc, s-a spart teava, am omorat in bataie o baba, mahmureala, frig, un poponar mare si gras, bibelouri cu baiatei care fac pipi, Canada, plombe.

"De unde crezi tu ca vine poezia asta a mea, daca nu din constiinta exagerata a propriei mele mortalitati, din faptul ca vad cum se topeste lumanarea vietii pe care mi-a fost dat s-o traiesc? Si pe tine te preocupa numai fleacurile, lucrurile efemere, ego-ul tau fragil si ranit. Te preocupa unde imi bag eu pul@"
.


Insemnari dintr-un bordel turcesc, Philip O Ceallaigh
(Polirom 2007) 28,95 leiNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera