Carte: Ines a sufletului meu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Povestea pe care ne-o propune Isabel Allende (nepoata fostului presedinte chilian Salvador Allende) este una cu conchistadori, hidalgi, descoperirea Lumii Noi, calatorii peste ocean si expeditii prin junglele Americii de Sud pline de exotism, bogatii si primejdii.

Nu este vorba de fictiune in cea mai pura forma, pentru ca multe dintre personajele din carte au existat, iar personajul principal, Ines Suarez, a trait intre 1507 - 1580 si este o eroina a Spaniei deoarece a luat parte la cucerirea tarii Chile si la intemeierea orasului Santiago. De asemenea, celalalt personaj principal, Pedro Valdivia, a existat si el si a fost primul guvernator de Chile.

Ines a sufletului meu
Isabele Allende, Ines a sufletului meu, traducere din spaniola de Cornelia Radulescu, Editura Humanitas Fiction, Colectia "Raftul Denisei", 2008

De fapt, intreaga carte este despre povestea de dragoste dintre cei doi, despre cum amandoi au ajuns pe drumuri separate in Lumea Noua, infruntand nenumarate pericole si trecand peste multe greutati.

Aici, intr-o lume care e deopotriva paradis si iad, cei doi se intalnesc, iar povestea lor de dragoste, ce dureaza mai bine de 30 de ani, ii transforma in eroi ai Spaniei pentru intemeierea Regatului Chile si apararea acestuia de sangerosii indieni mapuche.

Printre multele roluri pe care Ines si le asuma o data ajunsa in Noua Lume, sfarseste ca la final sa si-l asume si pe cel de cronicar al evenimentelor care au i-au adus pe cei doi pana aici, iar povestea ii este adresata fiicei sale, Isabel.

Spuneam mai sus ca nu este vorba de fictiune pura deoarece in mare toate evenimentele povestite sunt confirmate de istorie, iar pentru a le reda in forma unui roman Isabel Allende face o munca de cercetare destul de grea (de fapt, cartea se si termina cu un fel de bibliografie), insa faptele istorice sunt legate intre ele prin fictiune.

In orice caz, Ines a sufletului meu este o lectura placuta, plina de aventuri si exotism, despre descoperirea si explorarea unui continent care pentru multi a ramas un mister pana in zilele noastre, dar in acelasi timp si despre descoperirea dragostei adevarate, fara accese prea mari de patetism, asa cum ar sugera coperta.
1 comentariu

Carte: Ines a sufletului meu
Claudia Patrascu
#1 -

Calitatea recenziilor

Am citit mai multe recenzii pe metropotam.ro, atat de carte, cat si de film, si am constatat cu parere de rau ca textele autorilor sunt de o calitate cel putin (sau, mai corect spus, cel mult) precara. Ca sa ma exprim eufemistic, cred ca recenziile dumneavoastra prejudiciaza operele prezentate prin stilul si limbajul exprimarii, iar nivelul argumentatiei nu este mai ridicat decat al unui elev de gimnaziu (desi unii copii ar putea considera comparatia jignitoare). Or, ar fi pacat ca aceste aspecte sa defavorizeze si sa condamne titlurile pe care le analizati la o opinie negativa nefondata in randul publicului care nu le cunoaste. Pentru a fi credibile, atat recenziile critice, cat si cele encomiastice ar putea da dovada de o argumentatie mai riguros elaborata, un vocabular ceva mai dezvoltat si mai expresiv si de un minimum simt estetic in alcatuirea sintaxei frazelor. Nu stiu daca exista un redactor care autorizeaza sau supervizeaza contributiile autorilor, insa, daca nu exista, ar fi nevoie de unul, din punctul meu de vedere. Sper ca opinia mea sa nu supere pe nimeni si sa fie considerata o critica binevenita, constructiva. Va multumesc pentru posibilitatea de a-mi transmite punctul de vedere si va doresc succes nu doar cantitativ, ci si calitativ!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera