Carte: Iarta-ma! Ajuta-ma! de Frederic Beigbeder

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cat din Octave Parango se regaseste in tine si cat din tine ai pus in el?
As spune... cam 99%.


Scriitorii au nevoie de un dublu romanesc. N-as fi avut curajul sa fiu Octave.


Beigbeder a venit iar in Romania pentru lansarea cartii Au secours pardon - Iarta-ma! Ajuta-ma!, cu care ne mandrim putin pentru ca suntem prima tara care o traduce de cand a aparut, in iunie anul acesta. Lansarea de carte de aseara de la Carturesti a fost urmata de o prezentare in premiera in Romania a filmului 99 Francs (dupa cartea lui Beigbeder), la Institutul francez.

Aratand mult mai tanar si fresh decat in fotografii, cel putin la ora lansarii, Beigbeder a aparut celor adunati la Carturesti sa-l ia la intrebari (media de varsta 27-28) ca un fante zambitor, cu plete romantic aruncate peste ureche si ochi dati peste cap ganditor si smechereste.

Frederic Beigbeder


Cartea Iarta-ma! Ajuta-ma! e o continuare a vietii lui Octave, personajul din 99 Francs (199.000 lei), episodul "am trecut de 40 de ani".

Ma deghizez in tanar: camasi negre, sifonate, pulovere en coeur, de casmir, tip Zadig sau Voltaire, purtate direct pe piele, parul ciufuluit de parca atunci m-as fi dat jos din pat si-as fi scos degetele din priza, barba de opt zile pentru a parea rebel [...] Cu deodorant nu-mi dau, fiindaca sa puti te intinereste.

Frederic Beigbeder Frederic Beigbeder

Ca si autorul sau, trecut de 40 de ani, Octave se reinventeaza din publicitar in model scout. Adica in vanator.
Armele sale oficiale: rigla, centimetrul si aparatul de fotografiat.
Armele neoficiale: lacrimi false, vorbe dulci, citate din Turgheniev. Si, bineinteles, cea din pantaloni.
Slabiciuni: cocaina, alcoolul si, bineinteles, cea din pantaloni. Astfel echipat porneste la vanatoare prin Rusia, pe traseul Moscova-St. Petersburg, trecand sute de fete prin filtrul standardelor publicitatii. Si, desigur, cel din pantaloni.

Ieri a sosit un transport de cecene lascive, imi spune un coleg. Aiurea, doar anorexice traumatizate de violurile soldatilor rusi, iar cele cat de cat comestibile erau insarcinate.

Iarta-ma! Ajuta-ma! e o carte amuzanta, plangi mult la ea. Barbatii or sa spuna... Barbatii or se se excite la gandul unei asemenea vieti, pe care multi o au, fie ei model scouts sau nu, Femeile or sa spuna... Femeile or sa inghita in sec uitandu-se altfel in oglinda.

Frederic Beigbeder

Spre deosebire de 99 Francs, in care publicitatea era un fals, aici ea se transforma in cautarea perfectiunii, a imaginii cu care trebuie sa se identifice 3 miliarde de suflete. Pentru ca eu sunt tu este sloganul companiei l'Ideal (parodiind l'Oreal-ul).

Viata e un bun de consum. Atractia este o piata foarte competitiva. Daca nu te potrivesti patului fash-cist al lui Octave-Procust, ajungi la rebuturi. Revolutia sexuala invocata de miscarile feministe este mai degraba un apanaj al barbatului, care isi infige victorios sulita in cucerire dupa cucerire, pe cand femeia intelege sulita respectiva ca pe o sageata a lui Cupidon.

Nu ma iubesti, vrei sa ma posezi, ceea ce nu este acelasi lucru[...] Adio, zmeul vietii mele... Iti sugerez sinuciderea sau lesbianismul ca solutie a ignorarii fundamentelor virilitatii.

Si asa merge razboiul sexelor:

Intalneam o alta femeie minunata, extraordinara, tulburatoare, pe care la randul ei urma sa o transform intr-o harpie agresiva, intr-o vrajitoare geloasa, intr-o vipera plina de ura. Este incredibil ce har am de a face niste urate din cele mai frumoase femei.

Frederic Beigbeder

Cartea este o confesiune, suierata in picioare in fata unui preot rus, in timp ce la coada isi asteapta randul alti pacatosi veniti dupa iertare si ajutor (au secours pardon). Spre deosebire de catolicism, ortodoxia iti rapeste intimitatea marturisirii pacatului din intunericul unui confesional, te lasa sa te dezbraci in vazul lumii, in biserica.

Si desi nu cauta iertare in adevaratul sens al cuvantului, mersul la biserica ii va da fash-cistului Octave ceea ce cauta - perfectiunea, sub forma de nimfeta de 14 ani. Dar Frumusetea este blestemul acestei lumi, cum zice Dr. Troy in Nip/Tuck. Acesta este sfarsitul (?) lui Octave.

Ce lume: placere, drog, sex... cred ca o sa ma retrag la o manastire
, spunea aseara Beigbeder. Oare ce va face Octave?

ausecourst
Iarta-ma! Ajuta-ma!, 2007, editura Pandora M, 24,90 lei

Citeste online capitolele 1-5 din carte (in franceza).
galeria foto

beigbederNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera