Carte: High Rise, J.G. Ballard

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
highrise
Viata la bloc? Da, dar nu tocmai viata, ci o lupta pentru supravietuire. Nici blocul nu e tocmai bloc, ci un zgarie nori de 40 de etaje si 2000 de locatari. High Rise al lui Ballard e un thriller psihologic, o distopie moderna despre haosul care ia nastere in societatea suspendata din enclava zgarie-nori-ului.

Cei 2000 de locatari locuiesc de putin timp in cladirea moderna, dotata cu aer conditionat, banci, supermarket-uri, magazine, restaurant, scoala, piscina, sala de sport, 20 de ascensoare de mare viteza. Cu toate utilitatile la indemana, ei parasesc zona de siguranta doar pentru a merge la serviciu.

Treptat, viata in luxosul complex de apartamente degenereaza si locatarii incep sa se planga mai intai de defectiuni tehnice (caderi de curent, lipsa aerului conditionat), pentru ca incet-incet societatea moderna sa se transforme intr-una primitiva, in care bande de contabili, dentisti si functionari jefuiesc si vandalizeaza etaj dupa etaj, fara vreun motiv evident, in timp ce potere formate din "clasa de sus" a avocatilor, medicilor si bogatasilor care locuiesc la ultimele etaje incearca sa isi protejeze pozitia strategica si sa impiedice clasa de mijloc sa ajunga sus.

Ceea ce intriga la inceput este felul in care locatarii se complac tacit in situatia din ce in ce mai anarhica, pentru ca apoi sa ti se dezvaluie psihologia de banda: grupurile disparate de locatari sunt unite impotriva elementelor straine sistemului lor inchis, rezolvandu-si singure diferendele prin violenta dar opunandu-se oricarei interventii din exterior.

Spoiala de om modern si civilizat dispare in cateva saptamani de anarhie: "poate regretand ca n-au avut niciodata sansa de a deveni perversi", locatarii se transforma de buna voie si chiar cu oaresce placere nevinovata in barbari, aruncand gunoiul pe casa scarilor si in puturile lifturilor, distrugand apartamente, vandalizand orice se mai mentine intr-o oarecare ordine, comitand crime gratuite, parasindu-si apartamentele si ocupand ca niste vagabonzi alte apartamente goale, scormonind ca niste caini prin gunoaie dupa mancarea din ce in ce mai putina in blocul lipsit de aer curat si de apa curenta.

Cu toate acestea, nimeni nu paraseste cladirea.

Situatia ne e povestita prin prisma a trei personaje, trei tipologii, reprezentative chiar si prin nume: Royal este arhitectul zgarie nori-ului si locuieste in penthouse-ul de la etajul 40, ca un nobil deasupra mosiei sale. In cautarea lui se taraste etaj cu etaj, din lumea "de jos", razvratitul Wilder, departe de a fi vreun haiduc modern, ci doar un om de televiziune care vrea sa faca un documentar despre viata degenerata din zgarie nori, dar care se salbaticeste in asemenea hal incat, in expeditia sa catre inaltimile unde prezideaza ca un conte scapatat Royal, vaneaza, violeaza, ucide, din ce in ce mai bucuros si usurat de propria sa degenerare pe masura ce ajunge la etajele superioare.

Clanurile se destramasera in grupuri mici de ucigasi, vanatori solitari care construiau capcane in apartamentele goale sau pradau pe imprudentii care se aventurau pe holurile pustii.


Al treilea personaj, care nu mai beneficiaza de vreun nume special, este anonimul doctor Robert Laing, care nu incearca decat sa supravietuiasca decent in conditiile primitivismului distrugator, departe de lumea straina din afara cladirii, in siguranta intunericului apartamentului sau, cu usa baricadata cu toate mobilele si facand ocazional pe balcon cate un foc din picioare de masa la care gateste cu satisfactie vreun caine de rasa al fostilor locatari.

Era satisfacut de independenta sa, de felul in care reusise sa se descurce cu problemele supravietuirii, cautand zilnic mancare, pastrandu-si mintea limpede, pazind pe cele doua femei impotriva vreunui raufacator care le-ar putea vrea pentru sine.


La fel de infioratoare ca Imparatul mustelor al lui Golding, High Rise este tot o alegorie a omului modern, a puterii anarhiei, a capacitatii sale de supravietuire nu prin istetimea celui mai adaptat, ci prin barbarie, caci oricat de sus am urca spre nori in apartamentele luxoase ale cladirilor de sticla, ne tine mereu legati de pamant firul teluric al omului primitiv. Gestul atavic de a ridica bata pentru vanatoare sau cucerire nu ne va parasi niciodata.

ballard
J. G. Ballard (1930-2009) a fost un scriitor britanic, ale carui lucrari (romane sau nuvele) au avut intotdeauna o caracteristica aparte indescriptibila numai prin apartenenta la vreun curent literar sau prin influente, astfel incat cel mai bine li s-ar potrivi adjectivul unic "ballardiene" - societati distopice, cu rezonante post apocaliptice sau post anarhice, cu personaje perverse in situatii deviante.

Dupa romanele sale s-au facut deja cateva ecranizari, cele mai valoroase fiind Empire of The Sun (1987), de Steven Spielberg, cu un excelent rol principal al unui Christian Bale de numai 13 ani la vremea aceea, Crash (1996), de Cronenberg, un film la fel de greu digerabil ca si romanul, si The Atrocity Exhibition (2000), de Jonathan Weiss, o psihoza fragmentara care iti croseteaza dendritele pana cand nu mai stii care e capatul liber. Abia asteptam sa vedem si ecranizarile anuntate pentru anii urmatori la romanul High Rise si la nuvela Running Wild.
7 comentarii

Carte: High Rise, J.G. Ballard
Ion Pop-Head
#1 -

traducere

Nu se intelege din acest text unde o gasim si noi (tradusa) : )

Carte: High Rise, J.G. Ballard
Cristina
#2 -

Comentariu nou

Nu e tradusa, din pacate, din cate stiu eu. Se gaseste pe Amazon insa in nush' cate editii.

Carte: High Rise, J.G. Ballard
sorinyoman
#3 -

ballard

,,Orashul inchis''a aparut la noi in doua editii :1.In revista ,,Orion" din Craiova [`87 - `88] ;2. In numarul aniversar 500 din Colectia Povestirilor Stiitifico - Fantastice [ aprox. anul 1993 ].

Carte: High Rise, J.G. Ballard
ion
#4 -

orion 1

Mai este cumva disponibil numarul 1 din decembrie 1988 al revistei "orion"?
Multumesc

Carte: High Rise, J.G. Ballard
sorinyoman
#5 -

revista ,,Orion ``

nu sunt sigur daca o am in colectie , pt. ca lucrez si locuiesc in Italia , dar pot sa-l rog pe fratele meu sa verifice . daca esti norocos,imi lasi o adresa postala din tara si fratele meu iti va trimite o copie a revistei facuta la xerox.

Carte: High Rise, J.G. Ballard
ion
#6 -

Comentariu nou

Merci

Carte: High Rise, J.G. Ballard
ion
#7 -

Comentariu nou

Se gasi cate ceva? La orion ma refer
Multumiri

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera