Carte: Harry Potter and the Deathly Hallows

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Metropotam este un personaj mai mult sau mai putin fantastic. Prin urmare ii place genul fantasy si nu putea sa piarda ocazia sa vada cum se termina povestea altui personaj fantastic, si anume Harry "I make glasses look good" Potter. Macar cat sa ne laudam ca stim cum se termina atunci cand suntem la groapa cu nisip.

Dupa ce am vazut filmul Harry Potter and the Order of Pheonix, am citit si ultimul volum din seria inceputa de J. K. Rowling. Au venit sa-si dea cu parerea astazi Gina, care stie cate ceva despre HP si Diana, care nu stie absolut nimic dar s-a bagat si ea in seama. :)

Diana

Uite ca ma bag si eu in seama, desi nu am vazut decat un singur film HP de la cap la coada (si anume Ordinul Phoenix) si singurele carti din serie pe care le-am citit au fost a sasea si aceasta, ultima (mentionez ca mi-au placut amandoua in egala masura).

Farmecul la Harry Potter, din cate imi dau eu seama, a fost faptul ca a reusit sa combine ceva pe atat de uimitor si fantastic ca magia, cu ceva atat de comun si familiar precum scoala. Acesti copii sunt vrajitori si in acelasi timp elevi prin urmare or sa se planga de profesori, or sa toceasca in ultimele momente si vor incerca sa manipuleze sistemul. Sau cel putin asta era povestea pana acum. Ei bine, in ultima carte nu se mai pune problema de asa ceva.

Este cea mai dramatica si intunecata si desi nu cunosc personajele la fel de bine pe cat alti oameni, trebuie sa recunosc ca pe alocuri, in anumite momente, am simtit umezeala in ochisori. Prietenia dintre cele trei personaje principale, Harry, Ron si Hermione, nu a fost niciodata pusa la mai mare incercare ca in acest episod in care toti trei pornesc intr-o calatorie, si in acelasi timp sunt vanati de oamenii lui Voldermort.

J. K. Rowling i-a oferit lui Harry Potter o casa, prieteni si o familie iar in aceasta ultima carte le ia pe toate inapoi si ramane sa vedem din ce este facut baiatul nostru. Voldermort intra si el in scena si in sfarsit profesorii de la Hogwarts pun in practica ceea ce ii invata pe copii, dar sfarsitul in sine mi s-a parut destul de... sters, avand in vedere ce build-up imens a avut.

Ah, si epilogul. Nu vreau sa ofer spoilere dar la fel ca si in cazul filmului Ordinul lui Phoenix, pot sa spun ca toata cartea m-am simtit foarte bine, mi-a placut ce am citit, pentru ca la sfarsit autoarea sa-mi dea in cap si sa-mi aduca aminte ca citesc totusi o carte de copii. Rusine. Nu stie cat de impoartanta este negarea pentru un om? :)

Gina

J.K. Rowling a facut-o din nou. Toti cei care au citit vreuna din cartile cu Harry Potter stiau in mare cum decurge povestea. O mare lalaiala, un joc de-ascunselea tembel cu mici framantari adolescentine pe alocuri, un duel (mereu a existat un duel) si incepand de la cartea numarul patru cate un deces. Iar toata actiunea se petrecea in cateva pagini pierdute intr-un capitol final.

Hermione nu moare la pagina 315 (sau la nici o alta pagina) si nici nu se va cupla cu Harry (sorry to burst your bubble). Daca ati citit minunata carte numarul sase (Harry Potter and The Half Blood Prince) atunci stiti deja care sunt cuplurile de mici vrajitori (desi nu prea mai putem sa le spunem mici, avand in vedere ca au 17 ani si toata atitudinea de rebel specifica varstei).

Plus ca toate cartile folosesc din plin logica absurdului. Intrebari de genul dar de unde stia, cum a ajuns acolo si cum a aflat despre chestia asta nu isi primeau raspunsuri niciodata. Elementul salvator putea plasat fie in legea norocului chior, fie este vorba de lucruri magice pe care noi muggles nu le intelegem .

Desi cartile sunt din ce in ce mai stufoase si incearca sa aiba o aura mai serioasa, pentru a atrage si un public matur, in esenta raman carti pentru copii pline de povesti fantastice, aventuri inimaginabile si personaje care pot face aproape orice. Totusi ar putea fi lucruri pe care un copil sa nu le inteleaga pe deplin, dar nu intr-atat incat cartea sa merite o alta categorisire.

In ultima carte se vorbeste mai mult despre prietenie, impasurile de care se lovesc oamenii in viata si despre cat de bine este sa ai pe cineva alaturi atunci cand lumea se intoarce impotriva ta. Actiunea nu mai este un hazard total si de data aceasta Harry este cel care conduce jocul, Voldermort fiind cel care va fi prins pe picior gresit.

Cat despre marea confruntare, ultima batalie, chestia la care am ajuns pe parcursul a sase carti si trei sferturi... vorbim despre una dintre cele mai dezamagitoare lupte la care va puteti gandi. Iar finalul cartii demonstreaza definitiv cui i se adreseaza cartea- celor care au nevoie de basme si de finaluri fericite, zaharos de fericite.2 comentarii vrei sa comentezi?

Carte: Harry Potter and the Deathly Hallows
Tom
#1 -

Comentariu nou

ok, deci nu se intampla chiar nimic.... harry cu aia mica nu lugu lugu, ala urat nu sucombeaza, ceilalti aia cu care era ala urat nu se retrag in rusine, scoala nu se inchide, babet nu ramane cu sefu scolii, barbosu nu isi gaseste gagica....curat murdar domnule

Carte: Harry Potter and the Deathly Hallows
radial girl
#2 -

Comentariu nou

si pe mine m-a dezamagit finalul cartii :( e mult prea childish :p

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera