Carte: Grimus, Salman Rushdie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Spre deosebire de celelalte romane ale sale, care sunt despre indieni din India, primul roman al lui Salman Rushdie, Grimus, este povestea unui indian Axona din America de Nord, Vultur in Zbor.

Cu o primire destul de nespectaculoasa la publicare (1975), cartea prefigureaza viitorul stil inconfundabil al scriitorului indian, cu referiri complicate la mitologii, religii, etimologii pierdute, legende si fantastic, infasurate intr-un discurs ca un fluviu, in care cititorul neavizat se ineaca si de obicei inchide cartea. Si eu am cam tusit cartea asta, pentru ca Rushdie e greu de inghitit, iar inceputurile sale crude, adica Grimus, sunt cu atat mai greu de digerat.

grimus
Grimus, Salman Rushdie
Editura Polirom, 39,95 lei, coperta cartonata


Sinopsis
[spoilere moderate]: Vultur in Zbor este un indian care gaseste nemurirea si dupa 7 secole de viata pamanteana ajunge intr-o dimensiune paralela a insulei Calf (vitel) sau Kaf (litera araba), unde i se intampla lucruri fantastice intr-o lume incremenita in timp, descrise intr-un ritm destul de alert, pana spre sfarsit, cand asa-zisul mister este destramat destul de abrupt si alambicat, iar cititorul ramane cu buza cam umflata [sfarsit spoiler].


Lumea din Grimus mi-a adus putin aminte de Erewhon, lumea de nicaieri a lui Butler, atat de greu de atins si de asimilat. Poate fi asemanata si cu miturile lumii moderne, mai precis cu naufragiatii din misterioasa insula din L.O.S.T. si cu cei din Imparatul mustelor, amandoua exemple de lumi inchise, in care intrusii trebuie sa isi reconstruiasca sistemele de valori ca sa se plieze regulilor seculare ale noii societati.

sr
sursa imaginii

Am citit Grimus fara placere, dar cu curiozitate, pentru ca Rusdhie stie cum sa construiasca subtil misterul fantasticului, pana cand cartea te suge cu aviditate inauntrul ei. Lipsa placerii lecturii (groaie din cauza expunerii cam teozofice si misticismului sau dus putin cam departe) mi-a mai aparut la alte cateva romane ale lui Rushdie, care nu cred ca poate scrie totusi o carte proasta ci eventual o carte "mai putin extraordinara".

Drept pentru care l-am plasat pe Grimus in jumatatea "usoara" a bagajului necesar, dar nu stralucitor, la un loc cu Furia, Harun si Ultimul suspin al maurului. In jumatatea grea imi vor ramane fenomenalele si obscurele Versete Satanice, sangeroasa Rusine, povestea feerica a Copiiilor de la miezul noptii, povestile de dragoste si ura din Pamantul de sub picioarele ei si Shalimar Clovnul.

Astept cu mare nerabdare The Enchantress of Florence.


Alte carti de Rushdie, tot la Polirom.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera