Carte: Drumul, de Cormac McCarthy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca prin No Country For Old Men (romanul dupa care s-a facut si deja celebrul film) Cormac McCarthy a reinventat genul western, prin ultimul sau roman, Drumul, McCarthy reinventeaza genul romanelor post-apocaliptice. In urma unei catastrofe nenumite, Pamantul devine o planeta moarta, in care lumina soarelui patrunde rar si anevoios din cauza norilor de cenusa, plantele nu mai cresc din cauza lipsei luminii (cu exceptia unor ciuperci), animalele au murit (cu exceptia unor caini) din cauza lipsei plantelor, iar omenirea este si ea pe cale de disparitie din toate cauzele de mai sus. 

Aceasta lume este strabatuta de un drum pe care se afla un barbat si fiul acestuia (nenumiti), in cautarea unui loc in care vremea sa fie mai calda si sa se gaseasca ceva de mancare sau poate in cautarea unui miracol. Chiar daca barbatul stie ca nu vor ajunge niciodata intr-un astfel de loc, stie de asemenea ca sa nu te misti inseamna sinucidere curata. Drumul lor este si o continua cautare, o scormonire a celor doi dupa orice poate contine substante nutritive: de la conserve ruginite, pana la un pumn de seminte putrezite, orice e mai bine decat nimic. Episodul in care barbatul descopera o doza de cola, probabil ultima din lume, si i-o ofera baiatului ca pe o delicatesa, pentru ca acesta nu mai bause o astfel de bautura, este impresionant.    

Cei doi nu sunt singurii supravietuitori, dar nu si-ar dori in niciun caz sa-i intalneasca pe ceilalti, organizati in triburi si impinsi spre canibalism si spre cruzimi inimaginabile pentru a supravietui. Singura lor arma este un pistol cu doar doua gloante, pe care barbatul le cantareste in mod constant pentru ce sa le foloseasca: aparare sau sinucidere.

Imposibil sa nu va aduca aminte de Mad Max, dar unul mult mai dur si cu o atmosfera mult mai intunecata, chiar daca probabil nu v-ati fi imaginat ca se poate asa ceva. 

Drumul The Road
Cormac McCarthy, Drumul, traducere din engleza de Irina Horea, Editura Humanitas Fiction, Colectia "Raftul Denisei", 2009, 224  pagini.

Drumul lui Cormac McCarthy a fost declarata una dintre cele mai bune carti scrise in ultimii 25 de ani, a primit premiul Pulitzer in 2007, iar in curand va aparea si o ecranizare dupa acest roman. In acelasi timp, este si unul dintre cele mai personale romane ale lui McCarthy, fiind dedicat fiului sau Francis McCarthy si inspirat in timpului unui calatorii facute calare prin Texas a celor doi, tata si fiu.  

Drumul este un roman despre supravietuire, despre testarea umanitatii oamenilor pusi in cele mai dificile situatii, dar si despre relatia tata-fiu, care este absolut impresionanta, e poate cel mai impresionant aspect al intregului roman. Tatal stie ca va muri in curand, tusind din ce in ce mai des sange, dar nu alege cea mai simpla modalitate de scapare, a folosirii unui cartus din pistol, pentru ca, inainte de a parasi aceasta lume, trebuie sa il pregateasca pe baiat pentru tot ce-l va astepta.

Se tot vorbeste despre o latura biblica a acestui roman, a testarii credintei, dar nu in divinitate, ci in oameni - inocenta si bunatatea baiatului transformandu-l intr-un sfant in aceasta lume franta. El este de fapt singura speranta a umanitatii. O alta aluzie biblica mi se pare faptul ca lumea prin care ratacesc cei doi pare o Sodoma si Gomora dupa pedeapsa: peste tot cadavre pietrificate, arse, care plutesc prin balti sau triburile de canibali si depozitul acestora peste care da barbatul, plin cu oameni dezbracati, subnutriti, care isi asteapta moarte. 

Drumul lui McCarthy este o carte extraordinar scrisa, impresionanta, revoltatoare, dar convingatoare si, nu in ultimul rand, tulburatoare. Cand sfarsitul lumii va veni, asa va arata mai mult ca sigur, fara eroi, fara fapte vitejesti, doar oameni pe drumuri, fugind si ascunzandu-se, supravietuind, uneori cu costul umanitatii.  

Despre The Road pe Wikipedia
Site-ul oficial al lui Cormac McCarthyInterviu cu Cormac McCarthy:
1 comentariu

Carte: Drumul, de Cormac McCarthy
Jen
#1 -

Comentariu nou

e o carte buna, dar sa fim seriosi, nu reinventeaza nimic. se spune asta doar pentru ca il cheama mccarthy, nu king sau alt scriitor 'de horror' sau 'de sf'. ma rog, depinde si de cate romane postapocaliptice au citit cei care dau peste 'drumul' - e posibil sa fie mai bun decat alte carti, dar cu siguranta nu e nimic nou in ea. se scrie postapocaliptic asemanator de zeci de ani. si, da, se scrie bine si de scriitori care nu-s in mainstream.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera