Carte: Cercul nebunilor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Despre John Cowper Powys s-a spus ca ar fi singurul scriitor englez ale carui scrieri ar putea concura cu cele ale lui Tolstoi sau Dostoievski. Nu stiu daca asta este neaparat un lucru bun sau rau.

Este rau pentru ca este la fel de stufos, iar pe alocuri greoi si plictisitor - sa zicem ca daca planuiesti sa citesti cartea asta pe metrou, o sa iti expire abonamentul de vreo doua ori pana sa o termini.

E de bine pentru ca, oricat de greu ai inainta in lectura, nu poti lasa cartea din mana, asta pentru ca Powys scrie la fel de bine precum cei doi clasici ai literaturii ruse, iar la sfarsit vei ramane cu senzatia ca ai citit o carte din categoria operelor literare universale cu "O" mare.

Iar traducerea Antoanetei Ralian aseaza acest roman si in galeria traducerilor pretioase din literatura noastra, care probabil ar merita si ele un "T" mare, pe masura eforturilor traducatorului.


Cercul nebunilor
John Cowper Powys, Cercul nebunilor, traducere din engleza de Antoaneta Ralian, Editura Humanitas Fiction, Colectia "Raftul Denisei", 2008, 421 pg., 38 lei

Ca mai toate romanele "grele", Cercul nebunilor (publicat in 1925, apropo) este o adevarata galerie de personaje complexe, in care eroul este prins intre vocea inimii si cea a ratiunii. Dar, bineinteles ca personajele sunt de fapt un pretext pentru a face putina filozofie existentialista.

Pe umerii lui Rook Ashover apasa o povara grea, aceea a numelui neamului sau glorios pe care trebuie sa il duca mai departe. Singurul sau frate Lexie este bolnav si nu poate face copii, iar Rook este indragostit de Netta Page, care nici ea nu poate avea copii.

O solutie pentru ca neamul Ashover sa nu dispara ar fi ca Rook sa se casatoreasca cu verisoara Ann Wentworth Gore si sa faca un copil cu aceasta. In cele din urma Rook va trebui sa faca o alegere: sa traiasca alaturi de persoana iubita sau sa-si sacrifice fericirea pentru binele neamului.

Aceasta dilema il macina pe Rook intr-atat incat la un moment dat chiar are un dialog imaginar cu fiul sau nenascut.

Da, seamana cu o melodrama, insa este una foarte bine scrisa, de calibrul unor romane precum La rascruce de vanturi si Amantul doamnei Chatterley. Va lasam pe voi sa vedeti ce va alege Rook pana la urma.2 comentarii

Carte: Cercul nebunilor
Mihai
#1 -

Comentariu nou

am fost dezamagit de "amantul doamnei chatterley", sper sa fi facut totusi o comparatie inexacta.

Carte: Cercul nebunilor
Enaru Adrian Gheorghe
#2 -

Comentariu nou

Prezetarea este deopotriva plina de informatii utile dar si incitanta, ispititoare. L-am 'cunoscut' pe Dostoievski odata cu celebra 'Crima si pedeapsa', una din cele mai bune opere scrise vreodata si pe Lev Tolstoi prin ale sale 'Anna Karenina' si 'Razboi si pace'. Asemanarea lui John Cowper Powys cu cei 2 granzi ai literaturii ruse ma face sa cred ca acest roman este intr-adevar unul extraordinar si mi-ar face mare placere sa il adaug in biblioteca mea, evident dupa ce in prealabil il voi citi. Mult succes si lectura placuta!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera