Carte: Anul Iepurelui

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Finlanda este unul dintre cele mai mari state din Europa, tara lui Mos Craciun, raiul saunelor cu 1,8 milioane astfel de locuri cu aburi, cea mai putin corupta tara din luma conform unui studiu World Audit si locul de unde provine autorul Arto Paasilinna

Scriitorul din Laponia finlandeza a avut o copilarie destul de grea, marcata de razboi, peregrinari continue dintr-un loc in altul si meserii murdare inca de cand, copil fiind, lemne taia sau pe camp lucra. Experienta vietii si atmosfera uneia dintre tarile cu cea mai mare rata de sinucidere de pe glob l-au determinat pe Paasilinna sa scrie romanul "Anul Iepurelui", carte care a impus noi standarde pentru literatura finlandeza si care l-a adus pe autor in randul scriitorilor mult apreciati de pe glob.

Romanul sau cel mai cunoscut si apreciat este "Anul Iepurelui" pe care l-am citit si noi de curand si pe care vi-l recomandam daca sunteti in cautarea unei lecturi cu aventuri la rece, cu prietenii ciudate si cu personaje unul mai insolit decat celalalt. Scriitura este una usoara si placuta, o lectura de autobuz pentru plimbari imaginare alaturi de protagonist, jurnalistul Vatanen si prietenul sau, Iepurele.

Romanul picaresc nu se sfieste sa prezinte niste clase sociale specifice mediului si ii vedem fara perdea si pe alcoolicii in pragul deprimarii, pe demagogii lor, pe gazdele bune din satele mici, pe traditionalistii care respecta cu strictete ritualurile si pe muncitorii din padure care se hranesc cu untura si carne de urs.

Vatanen este un scriitor care a ajuns in groapa inspiratiei si in abisul gasirii placerilor in viata. Viata lui incepe sa topaie cand loveste un iepure pe care, mai apoi, il ia in grija si alaturi de el incepe sa cutreiere Finlanda in lung si-n lat pana ajunge in U.R.S.S-ul de atunci. Calatoria celor doua personaje este fascinanta si in fiecare capitol ajungem sa mai cunoastem un personaj pitoresc de prin satele finlandeze: membri inalti de la Ministerul Afacerilor Externe, taximetristi cu pasiuni dubioase pentru plante, oameni morti, ursi si corbi si alte inventii, creatii si vietati ale autorului.

Protagonistul este un fel de erou al drumurilor, al padurilor si al aventurilor fara margini, un calator de neoprit. La nivel spiritual, povestea este mai mult decat o plimbare fara sens si poate fi inteleasa ca o cautare a eului care fusese lasat de izbeliste prea mult timp. Totusi, finalul destul de SF si potrivit mai degraba unui film vine cu o noua incertitudine in loc sa ofere un raspuns. Totusi, epilogul ne pune imaginatia la lucru si rotitele de cititor incep rapid sa lucreze la noi vizualuri in care il vedem pe Vatanen fugind cu iepurele la subtioara. Incotro, domnule jurnalist?

Anul Iepurelui reuseste sa socheze, sa surprinda si sa emotioneze si abia astepti sa dai pagina ca sa vezi pe unde mai aterizeaza Vatanen si cum va explica prezenta unui iepure pe cale de disparitie in rucsacul lui. Romanul lui Paasilinna a avut parte si de doua adaptari cinematografice: un film finlandez, Jäniksen vuosi, si unul frantuzesc, Le Lièvre de Vatanen.

 

Anul Iepurelui a aparut la Editura Humanitas.
Pret: 22 lei. Poate fi cumparata si online

Voi ce carti bune ati mai citit in ultimul timp?Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera