Care va fi bugetul Primariei Capitalei pentru 2013

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Bugetul Primariei Capitalei pe anul acesta va fi votat vineri, in cadrul unei sedinte a Consiliului Municipiului Bucuresti.

Potrivit proiectului (PDF) veniturile bugetului general sunt in suma de 4.494.086 mii de lei. (circa 1 miliard de euro)

Principalele surse de bani provin de la impozitele si taxele platite de catre noi toti cei care traim in Bucuresti, respectiv 79% din veniturile bugetului propus.

Diferenta de circa 20% provine din taxe pentru licente si autorizatii, concesiuni sau inchirieri de spatii, amenzi sau din vanzarea unor bunuri.

Conform raportului propus spre aprobare de la bugetul de stat sunt preconizate 18,5 milioane de lei care se vor duce pentru finantarea unor unitati de cultura precum Palatele Brancovenesti Mogosoaia, Muzeul National al Literaturii Romane, Institutul de Studii Orientale, care acum e sectie a Bibliotecii Metropolitane, dar si pentru plata personalului clerical din unitatile de cult si la Directia pentru Evidenta Persoanelor.

Bugetul Capitalei pe anul acesta mai este compus si din bani care vin din credite externe, adica in suma de 4,3 milioane de lei din creditul Bancii Europene de Investitii pentru finantarea proiectului privind reabilitarea infrastructurii educationale.

Pe ce vor fi cheltuiti banii...

Pentru buna functionare a orasului, Primaria preconizeaza ca trebuie sa cheltuiasca aproape jumatate din buget, adica, mai exact, 2.191.630 mii de lei. (un pic sub 500 de milioane de euro, ca idee)

De asemenea, primaria isi propune sa faca investitii de dezvoltare in valoare de 1.417.232 mii de lei. Cifrele sunt un pic confuze intrucat, chiar deunazi, insusi primarul Oprescu declara ca vor fi alocate doar 1,25 miliarde pentru investitii.

In fine, lasand la o parte diferenta de 200 de milioane de lei dintre declaratii si acte, banii pentru investitii vor fi bagati in proiecte de infrastructura. Adica, mai concret, pentru:

- continuarea lucrarilor la strapungerea Nicolae Grigorescu (56 milioane de lei)
- diametrala Buzesti - Berzei - Uranus (66 milioane de lei),
- penetrarea Splaiul Independentei - Autostrada Bucuresti Pitesti (30 milioane de lei),
- largirea Soselei Pipera (8,5 milioane de lei),
- reabilitarea Bd Liviu Rebreanu (25 milioane de lei),
- reabilitarea Soseaua Pantelimon (35 milioane de lei)
- reabilitare Soseaua Iancului (11 milioane de lei).

Cheltuielile de intretinere si functionare a Primariei Capitalei si institutiilor publice aferente sunt bugetate a fi de circa 417 milioane de lei.

Salariile angajatilor sunt cam tot pe acolo, circa 416 de milioane de lei pe an. Ca idee, numarul angajatilor Primariei si institutiilor aferente este un pic mai mare de 2000 (aprox. 2260, din numaratoarea noastra).

Si anul acesta din bugetul PMB se vor subventiona cheltuielile RADET si RATB in procent de aproape 40%.

In concluzie...

Jumatate din bugetul anual se duce pe buna functionare a orasului. Volumul de salarii este circa 416 milioane de lei iar institutia primariei functioneaza cu vreo 200 de milioane de lei pe an.

Bugetul depinde in proportie covarsitoare de plata taxelor locuitorilor (80%) si mai putin de proiectele proprii facute de catre Primarie. Asta inseamna ca focusul este mai degraba pe colectarea de taxe si mai putin pe o eficienta a banilor investiti in proiecte care sa ofere institutiei un anume grad de independenta.

La capitolul investitii nu sunt multe de spus. Pe de o parte, sunt proiecte de care se vorbeste de mai bine de 10 ani si, pe de alta parte, ne-am obisnuit cu declaratii pompoase nesustinute de termenele de finalizare promise. Vom trai si vom vedea.

Nu in ultimul rand, pe marginea bugetului au existat acuzatii din partea ActiveWatch pentru ca Primaria nu a supus dezbaterii publice bugetul local pentru 2013, asa cum cere legea.

Cifrele le puteti gasi si mai jos, in slideshow, precum si pe site-ul Primariei. E de retinut ca ele nu sunt definitive intrucat trebuiesc aprobate in mod oficial de Consiliul General al Primariei Bucuresti.

Intrucat datele facute publice pe site sunt in format PDF, le-am pus intr-un document aici intr-un format mai prietenos si accesibil oricui, mai ales pentru cei mai indemanatici cu cifrele.

In sfarsit, pentru ca tot suntem la capitolul bani si investitii ale Primariei, Metropotam a scris deja despre cum va arata Bucurestiul daca Sorin Oprescu se tine de cuvant.

Bugetul Primariei Bucuresti 2013

Cifrele sunt cele pe care le propun cei de la Primaria Bucurestiului.


Cheltuielile preconizate pentru 2013

Estimarile facute tot de cei de la Primaria Capitalei.


Calculele Metropotam la care puteti contribui si voi

Daca va plac cifrele puteti si voi sa va jucati in tabel.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera