Carciuma literaturii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Auzisem multe despre carciuma de la Muzeul Literaturii. Ba ca e boema, ba ca se incing discutii interesante, ba ca e insalubra, ba ca vin acolo doar scriitori de mana a treia, ba ca acolo ii poti vedea in carne si oase pe poetii vremii, ba ca acolo se pune la cale viata culturala a orasului. Mai mult, ne povestea cineva ca a cautat la un moment dat datele de contact ale unui scriitor relativ cunoscut si i s-a spus ca... sa sune la carciuma muzeului, ca il gaseste sigur. Culmea e ca asa a fost :).Asa ca, avantati de idealuri poetice, am dat si noi o fuga acolo sa vedem cum sta treaba. Cum sa stea? O gradina in care erau cateva mese de plastic, umbrele, totul branduit cu Bergenbier si multa lume, peste media de varsta a unei terase "obisnuite". Un pic cam dezolant deci...

Unii stateau singuri la masa (chestie care ne-a dus cu gandul, avantati de aceleasi idealuri, ca literatura tine, pana la urma, de solitudine), altii discutau aprins in grupuri de 3-4 (ceea ce ne-a dus cu gandul, din nou, la bisericutele literaturii. Vedeti, impulsul simbolic e mare :) ).Asa este - daca in interbelic scriitori se intalneau la Capsa si mancau delicatese, prajituri alese, scriitori de astazi se intalnesc La Muzeu si mananca mici sau tochitura. Imaginea scriitorului desprinsa din peisajul terasei nu e una tocmai fericita, la o prima vedere superficiala. Vedeai ba pe cineva care plimba o sticla alcoolica si isi amintea de anii '70, ba pe altcineva care se repezea cu toate bratele inainte spre altcineva strigand "maeeestreeeee".

Am auzit insa discutii chiar foarte interesate. Adica am tras cu urechea :).  Despre piata de carte actuala, despre revistele straine, despre debut in literatura, despre poezie (pe cate terase auziti voi numele Rimbaud pronuntat in cunostinta de cauza??? ), despre tiraje si chiar despre publicitate.Am si mancat. Preturile nu sunt mari (simbolistica de care vorbeam mai devreme a fost iarasi rautacioasa, gandindu-se la mitul scriitorului sarac si romantic ) si mancarea e foarte ok. Noi am incercat snitel de pui (8,4 ron), salata (4 Ron) si o tochitura cu ciuperci, mamaliga si ou (9 Ron). Mai e si meniul zilei, adica un fel de mancare gatita (azi era mazare cu carne - 8,5 Ron). O cafea e 2,5 Ron si o bere cam 3 Ron.

Nu stim cum s-ar defini boema. Posibil ca terasa de la muzeul literaturii sa fie boema. De fapt, amestecul eterogen de acolo corespunde perfect literaturii romane. Ceva patetism, ceva intelectualism, ceva teribilism, ceva filosofie de bere, ceva inteligent, ceva poetic, ceva  bine documentat, ceva captivant precum si ceva plictisitor.  Vin aici si genul de sciitori ratati, cu un singur volum publicat acum sute de ani la o editura obscura, dar si scriitori care au cu adevarat ceva de spus.

Noua ni s-a parut interesant sa vedem atmosfera si sa auzim franturi de discutii. E un loc unde poti gasi cu usurinta parteneri de discutie cand vrei sa comentezi ultima carte citita.

3 comentarii

Carciuma literaturii
deea
#1 -

New comment

nu si in timpul saptamanii la pranz cand mananca muncitorii care lucreaza la asfaltarea strazilor :D

si implicit si noi uneori

Carciuma literaturii
Cosmin
#2 -

New comment

e un loc bun pt ca e central si eftin :P

Carciuma literaturii
fry
#3 -

New comment

deea, sa inteleg ca si voi mai puneti mana in pauz de masa la un asfalt, la o cazma? :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera