Cand am fost ultima oara la biblioteca

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Sa zic, acum un an si ceva inainte de licenta, imi amintesc ca ma angajasem intr-un argument inutil si plicticos cu o bibliotecara tafnoasa care "pur si simplu" nu imi dadea cartile de pe lista pentru ca "pur si simplu nu exista la raft." Argumentul, frizand teatrul absurd:
Eu:  Doamna, vad cartea de aici, o vad acolo pe raft...
Doamna: Sunt doar copertile, ca asa faceti voi, rupeti cartile!
No comment.

I have a dream. Inainte de a pune stapanire Google pt toate cartile din lume si le "indese" pe internet si ca visul meu sa devina inutil. Visez la o biblioteca precum cea finlandeza descrisa de Sergiu Gabureac, directorului de Relatii Publice al Bibliotecii Metropolitane. O biblioteca precum un mall - in sensul spatiului si amenajarii - in care sa poti bea cafea, merge la sala (de sport!), vedea filme, chiar cumpara carti intr-o librarie aflata in aceeasi cladire.

Nu cred insa ca de asta nu mai merge romanul la biblioteca, pentru ca nu are un "mall cultural" unde sa petreaca in mod intelept si constructiv pretioasele ore libere pe care le are intr-o zi. Nu ar strica insa sa pozitionezi mai atractiv pentru publicul oripilat de lectura un loc pe care il frecventeaza in mare parte doar studenti si acestia cu precadere in sesiune.

Avem internet. Prin urmare salvezi timp si mai pretios. Nu avem biblioteci... si aici ma refer la fialele de cartier, in locul carora apar farmacii si buticuri. Majoritatea amplasate in locul uscatoriilor de la parterul blocurilor [nu doar in capitala] pazite de un Cerber de Romania cu un singur cap dar cu trei randuri de colti si pastorite de o respectabila doamna care deretica nevrotic printre fisele si tabelele facute cu pixul.

Nu avem carti. Exemplul de mai sus ii dezarmeaza si pe cei mai zelosi dintre studentii abonati la biblioteca facultatii. Acolo se intampla cel mai frecvent agresiuni uneori cumplite asupra cartilor, de la scrijelire pe coperti, notite si semne "urechi de magar" pana la jumulirea nemiloasa a paginilor. "Normal ca le rup, zicea cineva hlizindu-se chiar la foile lipsa pentru care venise la sala de lectura, daca e singura carte si informatia nu o mai poti gasi nicaieri in alta parte." E absolut firesc, intr-adevar, doar eu dau examenul si apoi dupa ce il iau... i le dau lu' mama sa stearga geamurile; carpa lasa scame...

Nu inseamna ca aceia care nu merg la biblioteci nu citesc. Nicidecum. Cu totii avem o biblioteca interesanta acasa pe care nu am apucat sa o periem sau macar niste rude in varsta cu un "perete plin de carti", avem prieteni si prieteni ai prietenilor de la care luam cu imprumut sau chiar posibilitatea sa ne cumparam noi insine carti.

Si daca tot a venit vorba de bani, lipsa lor ii mana pe cei mai multi in biblioteci. Numai ca multe dintre cartile pe care le cauti nu pot fi luate acasa si nu-i da nimanui inima ghes sa sada chitic cateva ore pe scaun si sa lectureze. Si ca sa inchid cercul tragico-vicios al cugetarilor, mai e o problema: sa zicem ca la un moment dat te saturi sa citesti Goethe, pe care il gasesti fara doar si poate peste tot, si vrei sa incerci autori contemporani, titluri recente.

Pai "nu e la raft" aproape niciodata, acea carte pe care o editura o trimite "by default" si la biblioteci dupa publicare. Imi amintesc chiar o situatie ridicola cand dupa ce am pandit psihotic o carte la Litere - singura de la raft pentru imprumut acasa, am gasit-o lafaindu-se in 12, repet 12 exemplare identice la sala de lectura. Curios cum se gandesc ei 12 studiosi odata sa faca o sezatoare cu lectura din Jane Austen (da, culmea, nici macar nu e contemporan).

La cercul cu pricina mai pun un punct in mijloc - faptul ca noul curent, val, flux, in fine vant... ca sa zic asa din vest, pune accent pe lectura specializata. Acum se cauta carti de Marketing&Advertising, PR, Pozitionare s.a.m.d. Treaba este una benefica dupa parerea mea tinand cont ca inclusiv un asemenea tip de lectura dezvolta limbajul, gandirea, prin urmare cultiva.

In Bucuresti se citeste mai des decat in alte orase in primul rand prin prisma numarului mai mare de studenti, de biblioteci si deci de carti. Desi lista e generoasa, doar cateva dintre institutiile in cauza sunt frecventate de cititori. British Council este in topul preferintelor, aproape oricine stie sau invata limba engleza isi ia carti de acolo, manuale, literatura, filme, casete audio. In plus au si un cafe cu un mocaccino delicios.

BCU, Mecca studentilor, amenajata dupa standarde europene este mereu plina si cu cartile mai mereu date; trebuie sa mergi de dimineata ca sa le "prinzi" :) Lumea citeste... P.S. Unii o gasesc austera ca o inchisoare, altii stau acolo cu drag toata ziua, cu totii subscriu insa ca Xeroxul e prea scump" 1200 pagina (nu foaia).

Mai sunt: Biblioteca Nationala - fosta Centrala de Stat, cu una dintre cele mai faine cladiri din capitala si Biblioteca Metropolitana, recent redeschisa dupa ce patru ani a fost in renovare si careia ii vom acorda un material mai amplu in zilele urmatoare. Biblioteca Academiei cu un fond impresionant de manuscrise si carti rare la care fireste nu ai acces. In plus trebuie retinut ca "biblioteca nu este o biblioteca de imprumut. In mod exceptional se pot imprumuta publicatii numai pe baza unei aprobari speciale."

Unele biblioteci de cartier ar mai face astazi doar subiectul unor insemnari nostalgice, altele in schimb, precum "Mihai Eminescu" sau "Panait Istrati" au fost sau se afla in proces de restaurare.

Pana una alta salutam librariile-ceainarii, cu muzica lenta, carte de citit la un ceai, dichis... :)1 comentariu

Cand am fost ultima oara la biblioteca
Dalic
#1 -

Campania de promovare a Bibliotecii Metropolitane Bucuresti

Din pacate, Biblioteca Metropolitana nu se bucura de o foarte mare notorietate in randul bucurestenilor. De ceva timp, un grup de voluntari de la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii - Universitatea din Bucuresti si-a propus sa schimbe acest lucru printr-o campanie de promovare a institutiei. Puteti gasi detalii despre povestea acestui demers pe blog:
http://bibliotecametropolitana.wordpress.com/
Salutare!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera