Campanie la microscop: Sorin Oprescu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Sorin Oprescu e idealist. Daca in programul lui Orban mai descopereai cate o chestie concreta, de genul "fac x in punctul y", programul lui Oprescu e filosofie pura. Abstract, generalist si bun cand alegatorul isi doreste praf in ochi.

Sincer, eu m-am saturat de promisiuni generale. Nu cred pe nimeni care spune ca rezolva problema traficului cum ai bate din palme, ca face sute de mii de parcari sau ca tripleaza spatiul verde. Acum cativa ani poate mai credeam, acum am nevoie de date concrete. Ok, faci 60 de parcuri. Unde anume e fiecare? Cu ce bani? Al cui e spatiul? Cine le face, care vor fi contractele?

Cand si-a prezentat programul, Oprescu a zis ca nu-si plictiseste audienta cu chestiuni tehnice, ci prefera sa vorbeasca despre principii. Multumesc, nu mai vreau sa aud de principii, si Nastase are principii, vreau sa aud chestiile alea tehnice si plictisitoare care sa nu-mi dea impresia ca votez abstractiuni.

Un lucru concret a spus la lansare: ca face autostrada suspendata de la nord la sud. Stiu, suna a banc. Romania nu e in stare sa faca autostrazi pe teren solid si se chinuie sa faca cateva amarate de pasaje in Bucuresti. In doi ani e gata autostrada, pe care marmota isi va manca linistita ciocolata, sub privirile martienilor din navele spatiale care vor tranzita Bucurestiul. :) Doctorul isi da cuvantul de onoare ca o face in doi ani, atunci cand se va extinde si metroul, ceea ce spune multe despre principiile amintite. Metroul va fi botezat Sorin Oprescu, ca deh, e rodul unei eficiente demne de invidia japonezilor. Detalii tehnice de unde pana unde "va fi" autostrada, cam pe unde va zbura ea si cu ce bani ii vor creste aripi sunt triviale in comparatie cu maretia proiectului.

Destul cu norisorii, revenim la programul electoral, pe care il gasim pe site, structurat frumos pe categorii.

1. Reforma administrativa

Se vrea: pozitionarea primariei ca furnizor de servicii pentru cetateni, management axat pe eficienta operationala, traininguri pentru oamenii din primarie, o noua strategie de comunicare.

Foarte frumos, dar asta nu spune nimic. Primaria nu ar trebui sa fie un furnizor de servicii pentru cetateni? Nu asta face? Cine va face managementul respectiv, de unde vor fi luati managerii? Interior sau exterior? Partide sau independenti? Lista de intrebari poate continua.

2. Primaria vazuta ca furnizor de servicii

Siguranta

Sorin Oprescu propune "o noua perspectiva asupra sigurantei cetateanului printr-o abordare completa si complexa a tuturor valentelor acesteia: ocrotirea persoanei, siguranta proprietatii, siguranta familiei, siguranta alimentara, siguranta starii de sanatate, siguranta investitionala."

Din nou, concretetea proiectului ne omoara. Pare copiat dintr-un manual, unde nu s-au dat si exercitiile si rezolvarile, ci doar teoria. Se vrea exhaustiv, dar de fapt nu spune nimic.

Transportul

Aici, la fel. Vrea un plan de dezvoltare a infrastructurii rutiere (unde? cum? cu ce bani? Toti vrem sosele noi, dar pe unde?), sistem de management al traficului, monitorizare a mijloacelor de transport, rute noi si imbunatatirea serviciilor de taximetrie.

Intrebarea revine obsesiv: cum va face asta? Cu autostrazi suspendate? Nu ar fi fost dragut sa ne fi prezentat un plan concret de dezvoltare rutiera? Pe unde o s-o ia strazile respective ramane un mister. Ok, un proiect se face cu specialisti, dar nu poti merge la primarie cu mainile in buzunar si cu cateva idei generale.

Utilitati publice

Un master plan energetic, auditare termica a cladirilor, folosirea potentialul geotermal al orasului.

Din nou, e vorba de ce vrem sa auzim si ce ne doare. In ce constau toate aceste proiecte, ce inseamna master-plan in domeniul energetic, cine-l face, e aplicabil sau e doar o promisiune?

Salubritate

Si aici master plan, dar de salubritate, colectare selectiva a deseurilor, call-center unde sa spui unde e gunoiul.

Colectarea selectiva a deseurilor e un subiect frumos, la moda, dar nu stiu cat de aplicabil e in Bucuresti, mai ales la blocuri, unde gunoiul merge pe o singura ruta numita ghena. Pentru o colectare reala, trebuie fie convinsi bucurestenii sa coboare gunoiul cu liftul, ceea ce e greu de crezut, fie sa fie schimbat sistemul de la bloc. Din nou greu de crezut.

Animale fara stapan

Politia Animalelor (ca pe Discovery, precizeaza doctorul...), referendum cu privire la soarta cateilor si inventarierea lor.

Asistenta sociala

Modernizarea cantinelor sociale, doua centre de asistenta pentru persoanele fara adapost, camine pentru varstnici, centru pentru nevazatori.

Informare publica

Vom putea vedea pe Internet sedintele de la primarie (yeey!), campanii de informare despre ce face primaria, birou de informare al cetatenilor, consultarea comunitatilor religioase cu privire la constructiile imobiliare din zona.

Nu am inteles de ce e necesara consultarea comunitatii religioase. Domnul Oprescu se pare ca nu a inteles ca protestele privind constructia unor cladiri de birouri langa biserici vechi se leaga mai mult de statutul lor de monument arhitectonic decat de cel religios. E o complicatie inutila, in privinta constructiilor cei care trebuie sa decida sunt urbanistii, iar aici e o mare problema: cine da autorizatiile?


3. Cultura, turism, educatie

Un ghid cultural al Bucurestiului, birou de voluntariat pentru ghizi, acces gratuit pentru batrani la teatru si film, programe cu patriarhia de vizitare a bisericilor din si de langa Bucuresti.

Inainte de a face un ghid cultural si a atrage turisti, e necesar sa punem intai la punct ceea ce vad. Nu pot fi plimbati prin centrul vechi pentru ca e in ruine, in litigii si e mizerie, nu pot ajunge la alte obiective pentru ca sunt ascunse, neingrijite, imbatranite. Trebuie bagati multi bani pentru reabilitarea unor puncte reale de interes si, evident, alti bani pentru promovare.

Cat despre accesul gratuit al varstnicilor la spectacole si film. Desi in program domnul Oprescu spune ca e vorba de toate, nu stiu cum o sa poata obliga companiile private sa ofere bilete gratuite pensionarilor. In acest caz, raman doar teatrele si cinematografele de stat.

4. Sanatate, tineret, sport

Un nou spital municipal, 60 noi terenuri de sport si de joaca, parc tematic pentru rolleri, skateri si biciclisti, programe de promovare a unui mod de viata sanatos.

Poate gresesc, dar constructia de spitale tine de primarie, nu de ministerul sanatatii? Cele 60 de terenuri noi unde vor fi, cum s-a ajuns la acest numar, de ce nu sutn 40 sau de ce nu sunt 70? Exista spatiu pentru ele sau facem supraetajat: la parter parcare, pe masini loc de joaca. Cat despre parcul tematic, trebuie atrasi si votantii tineri, 18-20 ani, nu? :)

5. Urbanism si arhitectura

Refacerea centurii verzi a Bucurestiului, intretinerea arborilor, plantarea copaceilor, noi parcuri, epurarea apelor.

Licitatie internationala pentru un nou plan urbanistic, spatii exclusiv pietonale, dezvoltarea spatiului public urban in folosul bucurestenilor.

Licitatia internationala suna tare bine, dar numai sa se faca corect si sa nu ramana in sertar la planurile japonezilor de acum 10 ani. Cat despre parcuri noi, copacei si alte chestii verzi, se poarta verdele, dar revine obsesiv intrebarea: unde? La fel si cu spatiile pietonale, toti vrem asta, dar as vrea si mai mult niste date concrete. Ma angajez sa fac spatiu pietonal in locul X.

6. Locuinte sociale

Constructia in functie de necesar, achizitii imobiliare de piata libera, proces transparent de atribuire.

Care e necesarul? Cate se vor construi? Unde? Vreau cifre! Daca se vor cumpara la preturile de pe piata, bugetul primariei se termina urgent.

7. Atragere si gestionare de fonduri europene

Master-plan (!) de dezvoltare a orasului prin fonduri UE, transparenta.

8. Orasul IT

Personal, asta mi-a placut mult. Parteneriate cu firmele de IT pentru parcuri tehnologice, wireless. Yeeey! :)


Concluzii

Sorin Oprescu nu vorbeste din perspectiva unui om care cunoaste in detaliu problemele Bucurestiului si are, in detaliu, solutii concrete. Stie, in mare, ca noi toti, ce il doare pe bucurestean si atinge punctele respective pur teoretic, ca in manual. Nu da cifre, nu da solutii concrete, nu-si ia angajamente clare. A zis ca planteaza copaci, daca eu peste patru ani il intreb daca si-a indeplinit programul, poate sa-mi arate trei copaci si sa spuna ca a bifat asta. Si asa mai departe.

Sorin Oprescu, "independentul", s-a ferit de planuri reale si a lasat totul ca o frumoasa vorbaraie pe care orice om cu o anume educatie o poate concepe. Nu e greu sa enunti niste principii generale, e greu sa le pui in practica. Greu nu e nici sa le spui alegatorilor ce vor sa auda. Chiar sunt curioasa daca un candidat ar veni cu propuneri extrem de concrete si de realiste si cu un discurs decent ar avea sanse de castig. Din pacate, demagogia e inca o cale destul de sigura de a castiga niste alegeri, lucru dovedit in toata perioada post-revolutionara cu varf si indesat.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera