Cainii fara stapan vor putea fi eutanasiati daca in termen de 14 zile nu sunt adoptati

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cainii fara stapan vor putea fi eutanasiati daca stau 14 zile in adapost si nu sunt adoptati sau revendicati, potrivit completarilor aduse la OUG nr. 155/2001 cu privire la cainii comunitari adoptate marti 10 septembrie, pe articole, dupa care de intreg plenul Camerei Deputatilor.

Dupa ce trec cele doua saptamani, autoritatea locala poate decide eutanasierea cainilor sau prelungirea sederii lor in adapost cu conditia sa aiba resurse financiare pentru intretinerea padocurilor.

De exemplu, potrivit unei estimari realizata de ASPA daca s-ar caza 50.000 de caini fara stapan in adaposturi ar fi nevoie intre 10 si 100 de hectare, in functie de conditiile in care ar fi tinuti, de adaposturi.

La 50.000 de caini costul zilnic numai pe intretinerea lui este de 10 lei pe zi, costurile ajungand la 50.000 de lei pe zi.

Potrivit unei alte modificari adoptate, daca autoritatea locala decida sa ia masura eutanasierii, aceasta se realizeaza numai prin utilizarea barbituricelor, injectate intravenos, numai dupa pierderea cunostintei cainelui indusa prin anestezie.

Cainii vor fi asistati pana la constatarea decesului. Barbituricele nu trebuie sa fie injectate pe cale intramusculara sau subcutanata. Pentru cainii nou-nascuti calea de administrare care se utilizeaza este cea peritoneala.

Produsele narcotice pot fi administrate si pe cale orala. Banii pentru eutanasiere vor fi alocati din bugetele locale sau din alte surse.

266 de deputati au votat pentru eutanasierea cainilor fara stapan, in timp ce 23 au votat impotriva. Camera Deputatilor a fost forul decizional. In termen de 5 zile proiectul de lege va fi trimis la Administratia Prezidentiala pentru a fi promulgat, in termen de cel mult 20 de zile de la primire.

Daca presedintele Traian Basescu nu o trimite Parlamentului spre reexaminare, proiectul de lege dupa promulgare va fi trimis Monitorului Oficial si va intra in vigoare dupa 3 zile de la publicare.

Decizia vine dupa ce in luna martie senatorii au dat unda verde eutanasierii cainilor care sunt depistati cu boli cronice sau incurabile.

In plus, comisiile juridica si de administratie publica din Camera Deputatilor au intocmit luni seara raport comun (citeste aici raportul PDF) pe proiectul de lege privind gestionarea cainilor fara stapan si au decis sa prelungeasca de la 7 zile la 14 zile lucratoare termenul in care un caine din adapost poate fi revendicat sau adoptat. 

Proiectul de lege prin care se incearca stabilirea unor reguli pentru cainii fara stapan a suferit numeroase modificari, unele prevederi au fost contestate de asociatiile care militeaza pentru drepturile animalelor, dar si de parlamentari la Curtea Constitutionala, care a stabilit ca existe articole neconstitutionale.

Gestionarea cainilor fara stapan a fost stabilita initial prin Ordonanta de Urgenta 155/2001, insa actul a fost modificat sub forma Legii 227/2002.
 
In 2011 se cere modificarea legii, care permitea eutanasierea in anumite conditii (daca animalul ramanea in strada si nu era adoptat sau daca era agresiv).

Proiectul de lege a fost atacat la Curtea Constitutionala, care a declarat eutanasierea neconstitutionala. Discutiile au fost reluate dupa ce un copil a fost omorat de caini in Parcul Tei, iar Sorin Oprescu a decis sa faca referendum privind eutanasierea cainilor fara stapan din Bucuresti pe 6 octombrie.

Sursa foto
1 comentariu

Cainii fara stapan vor putea fi eutanasiati daca in termen de 14 zile nu sunt adoptati
OBLIGATORIU
#1 -

Comentariu nou

Multe adaposturi nu sunt declarate, astfel aceste suflete nu au nici o sansa. RUSINE pRIMARIA mORENI!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera