Caine prost! Ma faci de ras!!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
In caz ca nu sunteti prea familiari cu replica de mai sus: face parte din replicile de top din serialul animat "Courage, the cowardly dog" de pe "Cartoane." [Stupid dog! You make me look bad! in original. :)]

Nu-mi amintesc sa o fi auzit in vreunul din episoadele proiectate la integrala Dilworth din deschiderea Anim'est si pot sa spun ca i-am simtit lipsa. :)) Din Courage am vazut chiar primul episod, "The Chicken From Outer Space", nominalizat la Oscar in 1995 si din care a rezultat seria binecunoscuta care ruleaza in prezent la Cartoon Network.

Isi mai aminteste cineva de "Angry Cabaret" care rula la MTV prin 1994? (Cred ca aveam MTV atunci...) Daca da, poate o sa va surprinda si alte cateva fimulete pe care sigur le-ati vazut, dar nu stiati ale cui sunt. De exemplu: "Purdy, the Dirdy Birdy" - da, da, da celebra... pasarica ce isi exhiba obsesiv poponeata in fata unei matze bleu. :)) Vedeti toate filmele aici.

L-am cunoscut asadar pe autorul acestor personaje. Si pot sa spun ca filmele lui, grotesti, absurde si pe alocuri scabroase nu par chiar fix pe gustul romanilor. Cel putin nu pentru cei aflat in sala. In schimb stilul lui John Dilworth de a comunica este. In afara de faptul ca i-a luat el interviu traducatoarei, i-a pus si coarne, a raspuns direct la intrebari adresate in romana si a reusit sa-i implice pe fiecare din cei prezenti care ii puneau intrebari intr-un joc de-a licitatia: "Oh, right there in the back!! Yes, you sir, wonderful!!"

Sa revenim la filme. Am spus nu chiar pe gustul romanilor. Unora li s-ar parea mult prea stupide, de fapt chiar Dilworth afirma ca o parte din opera "comandata" de MTV este mai "usoara" superficiala, pentru tineretul care se zgaieste aiurea la TV. Trist. Pentru altii comedia animata a lui Dilworth este muuult prea.... neagra. Personajele inconfundabile prin ochii monstruos disproportionati - unul rotund altul alungit (cu tot cu pleoapa) - cu dintii in toate partile si foarte gretoase ca look, gag-urile seci si subiectul cam fara sens i-ar putea lasa pe multi cu o grimasa de greato-uimire pe fata. Asa sta treaba in filme precum Angry Cabaret sau Smart Talk With Raisin.

Mult mai bine primite au fost Noodles and Nedd. Mata aceea mov este cel putin geniala. Si daca tot a venit vorba de pisici, trebuie sa mentionez felul in care explica Dilworth repetitivitatea (ok, recurenta) acestui simbol: "Am avut o pisica, timp de 10 ani. Ma ura! Si eu pe ea. Dar am facut un "pact": sa ne toleram reciproc pana unul din noi va muri. Eu traiesc. Asa se face ca in animatiile mele oriunde e vreun personaj ticalos, acela e invariabil pisica." (Rade)

Pazea la spoiler! :))
Penultimul film din opera lui Dilworth "Life in Transition" este o animatie mai... dramatica sa zic asa. Mie mi-a parut teribil de bizara si depresiva, probabil din cauza desenului in sine. Aceleasi personaje comice-horror frizand Garbage Pail Kids (ugh!) insa implicate intr-un colaj de transformare continua (de la un monstru la altul :)) in centrul carora omul reprezentat de Dilworth himself animat se transforma la randul lui intr-un traseu alegoric viata-moarte-renastere. Sa zicem ca asa s-ar putea povesti un film animat. :) Eu zic sa-l vedeti voi insiva. Merita.

Despre munca lui, Dilworth spune ca "vine din interior", reprezinta felul in care simte "It's also a matter of egocentrism" - asa se explica si de ce figura lui se intalneste caricaturizata in mai toate filmuletele, fie sub forma unei poze pe un perete, fie chipurile la TV, fie... pur si simplu.

john dilworth

Daca v-a starnit interesul ciudatul stil animat al americanului, va reamintim ca intergrala John Dilworth este programata in cadrul Anim'est:

- Luni, 25 septembrie, ora 19.30 - Cinema Europa
- Duminica, 1 octombrie, ora 18.00 - Cinema Union

Vizionare placuta! :)
1 comentariu

Caine prost! Ma faci de ras!!
iulianul
#1 -

Comentariu nou

ieri seara la europa cineva a aplaudat zgomtos la sfarsit. cand s-a aprins lumina, era chiar domnul dilworth- ironic si autoironic. misto si salutul de adio: "See you never- I mean next year!" :D

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera