Ca sa lungim povestea...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


No Romance in China>Composition of Sound>Depeche Mode

Sub primul nume cantau prin 1977 Andrew Fletcher si Vince Clarke, practic cei mai vechi componenti ai trupei. Cantatul lor era insa mai mult pentru a-si umple timpul liber si programul cluburilor pentru tineret.

Peste doi ani li s-a alaturat si Martin Gore, iar trupa s-a redenumit Composition of Sound. Gore avusese si el un proiect "de liceu" intitulat "Norman and the Worms":)

In sfarsit, de la un nume bizar la altul, s-a ajuns si la Depeche Mode, in 1980, odata cu venirea lui David Gahan. Pustanul rebel de 18 ani, cu  mai multe furturi, acte de vandalism si chemari in fata Tribunalului la activ l-a impresionat pe Vince Clarke cu abilitatile sale solistice deosebite. In formula aceasta au inceput. Clarke era pe atunci compozitorul trupei, primul lor album "Speak and Spell" avand doar doua piese semnate Martin Gore.

"New Life.."

Succesul i-a luat pe sus pe baietii din Basildon, Anglia. Si odata cu aparitia lui a disparut Vince Clarke, lasand trupa intr-un impas total. Insa cum nici unul din cei ramasi nu aveau gand de renuntare, au completat locul lui Clarke cu Alan Wilder, initial doar ca si colaborator, iar Gore si-a luat in primire rolul de compozitor.

Schimbarea s-a resimtit aproape imediat in sound-ul trupei. Dupa doua, trei albume "experimentale" (A Broken Frame, Some Great Reward, Construction Time Again) stilul celor de la Depeche Mode a inceput sa se contureze.

"Pain and Suffering in Various Tempos"

"Intunecat" este cuvantul pe care il gasesti cel mai des la "band-description-ul" din orice material despre DM. Ei insisi nu se feresc sa foloseasca extrem de des cuvantul "dark" in versuri, de la "Black Celebration" in 1986 pana la "Playing the Angel" in 2006. Cu toate astea, in ciuda acceptiunii usor patetice a termenului "dark" atat versurile cat si muzica lor sunt departe de orice urma de patetism.  Este destul de surpinzator felul in care Martin Gore a reusit sa imprime o asemenea stare unui stil de muzica destul de comercial in defintiv, electronic, extrem de sintetizat, pretabil pentru cluburi si discoteci, ba chiar suport favorit pentru unii DJ.

Versurile, scrise toate de Martin Gore, au urmarit de-a lungul timpului aceleasi teme: iubire, nici macar o data impartasita, sex, minciuna, pacat, religie, vinovatie, teama, durere, suferinta.... sa continuam? Pana una alta motto-ul ultimului album este "pain and suffering in various tempos" iar cel al turneului "Touring the angel" este "pain and suffering in various countries..." No further comments.

Pe rand...Desi multi sustin ca doar geniul componistic al lui Gore este responsabil pentru faima DM, este greu de conceput succesul fara vocea lui Gahan pe de o parte, abilitatile exceptionale de manager ale lui Fletcher si experienta unei scoli de muzica a lui Wilder pe de alta.

In ordine:

Martin Gore: un tip linistit, pasional de lectura si de limbi straine, autodidact, a invatat sa cante singur la chitara, nu a urmat nici o scoala de specialitate.

Divortat de curand (chiar in timpul inregistrarilor la ultimul album) melodia "Precious" vorbeste despre experienta prin care au trecut copiii lui (trei la numar)


David Gahan
: un excentric cu cazier, a fost pe rand magazioner, muncitor in constructii si vanzator de bauturi racoritoare, tot fara studii in muzica, a compus 3 din piesele de pe ultimul album (zice-se ca ar fi negociat numarul la sange cu Martin Gore)

Casatorit de 3 ori, s-a drogat singur "mai mult decat toti membrii Motley Crue la un loc", a fost mort pentru 2 minute si resuscitat in mod miraculos de doctori, dupa ce isi administrase o ditai doza de "speedball" (amestec de cocaina cu heroina), a fost arestat, a stat prin centre de reabilitare, a revenit spectaculos cand nimeni nu se mai astepta la ceva din partea celor de la DM.

Andrew Fletcher
: Singurul membru al trupei care nu canta, in concerte bate din palme si anima publicul, desi sta in fata unui sintetizator, a cantat la bas dar s-a reprofilat pe management... El este cel care tine fraiele financiare ale trupei, fara geniul lui contabil si mintea sa sanatoasa si bine ancorata in realitate DM ar fi dus-o probabil foarte greu...

Casatorit de 14 ani, o viata fara excese notabile.

Alan Wilder: Singurul muzician cu diploma din trupa insa "bun la aspectele muzicale ale muncii in studio, dar nepriceput in ce priveste chestiunile tehnice" dupa cum el insusi spune. Canta la pian si la flaut si citeste Time Out :)

A parasit trupa in 1996 la finalul celui mai lung si epuizant turneu din istoria DM, "Devotional" alegand sa isi vada de propriul proiect de muzica electronica "Recoil."

Nu in ultimul rand, Vince Clarke: dupa plecarea din Depeche Mode a format Yazoo impreuna cu Alison Moyet. Totul a durat in jur de un an, trupa destramandu-se dupa cateva single-uri de mare impact la vremea respectiva (Don't Go sau Goodbye Seventies).

Clarke si-a continuat cariera in muzica si cu succes mare inca alaturi de Andy Bell. Rezultatul parteneriatului lor de succes este Erasure.

Now and Then

Asociati initial cu trend-ul New Romantics si aspru criticati de presa britanica (de atunci pana in prezent) pentru compozitiile de pe "Speak and Spell", Depeche Mode au fost extrem de bine primiti in restul Europei si in America.

"In climatul politic si moral consacrat al anilor '80, partea intunecata a vietii, limitata la universul subteran si promiscuu al teatrelor porno si al cluburilor de homosexuali, avea sa iasa la suprafata si sa devina un teritoriu ce putea fi exploatat. Nicaieri acest lucru nu a fost mai evident ca in S.U.A. , unde scena muzicala ce in trecut fusese provocatoare si plina de indrazneala, ajunsese sa se complaca intr-un stil cumintel dominat de soft-rock si de muzica disco. Muzica Depeche Mode sfida curentul la moda in acele timpuri si parea sa ofere intr-un mod straniu ceea ce cautau adolescentii albi din clasa de mijloc. Acestia puteau acum urmari niste baieti (D.M.) destul de scurt tunsi pentru a nu creea suspiciuni, dar care nu se temeau sa imprastie o provocatoare aura de sexualitate in jur." [de aici]

In numarul de colectie al revistei Sunete, dedicat in exclusivitate trupei DM cineva a facut o asociere foarte inspirata de cuvinte care descriu traseul artistic parcurs de cei de la Depeche din 1982 pana in 2006. "Impulsivitate si Explozie" sunt cuvintele alese pentru Violator, considerat cel mai bun album al lor si chiar in top-ul celor mai bune albume din istoria muzicii. Discutabil pentru unii, indiscutabil pentru altii. Ce pare insa curios pe acest album este ultima piesa "Clean" care vorbeste despre renuntarea la droguri (The cleanest I've been ... You know what I mean) chiar inainte ca acestea sa inceapa sa intunece (tematic) viitorul trupei.

Finalul turneului "Devotional" (dupa lansarea Songs of Faith and Devotion in '93) care a durat 18 luni, i-a adus in pragul colapsului nervos pe toti membrii DM: Gore devenise alcoolic, Gahan friza "un junkie ordinar", Fletch si-a luat vacanta un an, iar Wilder a parasit definitiv trupa.

In 97 s-au intors cu Ultra, un sound nou, iar ei complet reabilitati... Nu atat albumul cat revenirea lor pe scena a fost clamata atat de presa cat si de fani. Temele au ramas aceleasi, vocea lui Gahan la fel de patrunzatoare, desi varsta si excesele de-a lungul vietii isi spun cuvantul in concertele live care nu mai suna la fel ca celebrul "Pasadena" din 1989.Cine a crezut in ei?

Daniel Miller,
primul lor producator si ulterior un foarte bun prieten.
Anton Corbijn, fotograf si regizor de prima mana, mai rar mentionat in story-uri desi el este cel care a contribuit cel mai mult la finisarea imaginii trupei prin prisma videoclipurilor pe care le-a realizat. De la  "Music for the masses" in '88 pana la "Ultra", inclusiv, toate sunt semnate Anton Corbijn.

Depeche Mode in Romania

Inainte de a defini ce inseamna asta pentru noi e bine sa ne aducem aminte ce insemnau Depeche Mode pentru multi dintre romani, in 1990, cand lansarea "Violator" a venit aproape in acelasi timp cu eliberarea noastra de toate constrangerile "tristelor vremuri."

Este un punct de reper marcant pentru tinerii din acea vreme si care acum sunt "oameni mari" este mai mult decat o amintire hilara a vremurilor cand "ne paruiam cu rockerii", e o stare de spirit, exploziva, plina de culoare, nostalgica fara a deveni depresiva (speram...) pe scurt, e ceva ce asteptam de multa vreme sa ni se intample.

Faptul ca tara noastra nu a figurat niciodata pe lista destinatiilor pentru concertele marilor trupe mareste cu atat mai mult tensiunea. Nu ma pot abtine sa nu ma intreb, scrasnind din dinti, de ce un eveniment in definitiv atat de simplu precum un concert (al unei trupe int-adevar excelente) trebuie sa fie un soi de "stea polara" a universului mioritic, de ce vocea apocaliptica de la PRO TV tuna profetic "prima si poate singura ta sansa sa ii vezi LIVE!" cum e posibil ca unui public realmente avid dupa asemenea evenimente sa ii dai o data pe deceniu cate un concert maret sub forma de trufanda?

Glumea cineva amar la un moment dat ca la noi vin trupe mari abia dupa ce s-au destramat, au mai murit din membri sau s-au retras deja de mult din activitate...

Deocamdata lucrurile par a fi in schimbare.

Concertul Depeche Mode are si un Afterparty, in noaptea de 23-24 iunie la Backstage. Cine se mai simte in stare... poate sa isi petreaca restul noptii in acelasi ton. La acest eveniment va participa si echipa de filmare venita din partea Brown Owl Films care realizeaza pentru Mute Records un documentar despre fanii Depeche Mode. Speram ca nu va fi inghesuiala:)

Mai sunt 10 zile...

Surse:

www.depechemode.ro
Revista Sunete
www.forthemasses.ro
www.depechemode.com

NOUTATI AICI
4 comentarii

Ca sa lungim povestea...
catalin
#1 -

dM

Apocaliptica invitatia e protv-ului e in sync cu mesajul Vodafone "Fii alaturi de dM... " : ii ingropam aici, vin in carucioare si necesita asistenta la trecerea trotuarului ?

in fine, detalii ...

sa ne dorim un gig excelent, sper ca locatia semi-plata a Liei sa nu arunce sunetul in derizoriu, publicul sa participe cu muschi si coarde vocale, formatia sa fie in proteinele adecvate - acest turneu, al doilea ca marime al lor, a trecut deja de 100 de concerte ; si tot asa

keep moding !

Ca sa lungim povestea...
vlad
#2 -

New comment

Armania nu incepe azi.. mai e o nuna... aaam luna

Ca sa lungim povestea...
vlad
#3 -

New comment

Artmania :)

Ca sa lungim povestea...
cristina
#4 -

New comment

My mistake. Mersi.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera