Bucurestiul francofon - Top 5

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Un iures de evenimente francofonice se indreapta spre noi... Insa francofonia nu este o democratie. Metropotamii sunt de parere ca unele lucruri nu merita pierduta, indiferent daca este intereseaza subiectul sau nu. La creme de la creme in ceea ce priveste Bucurestiul Francofon se prezinta comme ca:

1. Cantareata Cheala

Eugen Ionesco este unul dintre cei mai cunoscuti dramaturgi romani... in strainatate. Nasul teatrului anti-mimesis insa nu a avut acelasi succes la noi in tara, iar piesele lui sunt jucatdestul de rar. Aveti ocazia sa vizionati o piesa care se numeste Cantareata Cheala... desi nu apare nici o cantareata cheala in ea. Nu este un experiment. Nu este o bizarerie. Este cel mai normal lucru din lume. O piesa scrisa de un dramaturg romana prezentata in Romania... si prezentata in limba franceza. Eh, mai greu cu franceza, insa biletele sunt 30 si 10 RON in caz ca va hotarati sa mergeti. Ceea ce noi va sfatuim sa faceti.

2. Cinema francofon - Bosta

Desi suntem de parere ca ar trebui sa vedeti toate filmele prezentate in cadrul zilelor Francofoniei, unul singur are onoarea de a fi un musical libanez. Iar acela este Bosta. In urma unei navigari rapide pe imdb, majoritatea recenziilor stranse de Bosta sunt pozitive, indicand ca filmul este plin de viata si culoare. Acestea ar trebui sa fie si trasaturile Bucurestiului Francofon. Si hai sa fim seriosi, Amelie l-ati mai vazut!

3. Ritmuri francofone: Nicu Alifantis si / sau Zdob si Zdub

Orice ocazie in care Alifantis sau Zdob si Zdub se afla pe o scena, gata sa incante publicul, este o ocazie binevenita, si daca aveti ocazia sa ascultati si artistii din alte taramuri indepartate (Haiti, respectiv Belgia) nu aveti de ce sa va plangeti. Alifantis a fost si va fi de-a pururea monstrul sacru al muzicii folk. Zdob si Zdub sunt verii nostri de peste ocean, care au o bunicuta rock. Trebuiau sa invete si ei de la cineva, nu. Garantam ca nu se va face playback.

4. Carmen

Mitul vampei sexi trebuia sa inceapa undeva... probabil ca nu a inceput cu Carmen, dar in orice caz, este una dintre incarnarile cele mai de succes. Opera lui Bizet este una dintre cele mai cunoscute din lume, fiind pusa si repusa in scena, filmata si refilmata si sa nu uitam... reinventata. Nici o sarbatoare a francofoniei nu este completa fara o raita spirituala pana la Opera Nationala.

5. Burghezul gentilom

"Moliere is back from the future" anunta brosura cu programul Bucurestiului Francofon. Burghezul este o opera balet, scrisa de unul dintre cei mai cunoscuti dramaturgi din lume, Jean Baptiste Poquelin... zis si Moliere. Dramaturgul este cunoscut ca parintele satirii comice. Ceva imi spune ca s-ar fi simtit ca acasa in Romania. :)

Petrica Ionescu, regizor francez de origine romana, plaseaza actiunea Burghezului in Romania post-integrare in Uniunea Europeana. Personajele clasice se "romanizeaza", capata aere de bucuresteni, si se arunca in situatii sinistru de amuzante. Sau amuzant de sinistre. Piesa este in limba romana si beneficiaza de o distributie de exceptie, in frunte aflandu-se Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern si Claudiu Bleont.

Pentru cei care insa nu sunt interesati de subiect, reluam in caz ca nu ati urmarit la televizor, sau nu ati auzit la radio, sau nu ati citit in ziare, informatiile modul in care va fi afectata circulatia de Zilele Francofoniei. You think you know, but we're gonna tell you anyway.

Circulatia rutiera va fi oprita, conform urmatorului program: in 23.09 si in 27-29.09 pe traseul Sos. Kiseleff - Calea Victoriei - Bd. Natiunile Unite, precum si in zona Palatului Parlamentului, in perimetrul delimitat de str. Izvor - Piata Arsenalului - Calea 13 Septembrie - Bd. Libertatii - Bd. Unirii, pana la intersectia cu Bd. I.C. Bratianu.

In 28.09, intre orele 16.00 - 23.30 nu se va circula pe traseul Bd. Regina Elisabeta - Bd. Eroilor Sanitari- Bd. Gh. Marinescu- Sos. Cotroceni- Bd. Geniului- Sos. Pandurilor.

De asemenea, puteti afla cum vor fi deviate traseele mijloacelor de transport de aici.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera