Bucuresti, octombrie 2043

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Intri grabit in parcarea de biciclete de la Unirii, sa-ti alegi cum va arata plimbarea pe 2 roti de azi spre job. E un aer racoros si crocant de toamna care iti da un ghiont sa te urci mai repede pe bicla sa-ti pui sangele in miscare. Ca sa simplifici toata operatiunea, o iei pe prima pe care o gasesti in culoarea preferata.

Toata Piata Unirii rezoneaza usor de o muzica placuta, care se creaza in timp real agregand starile de spirit ale oamenilor care trec prin zona. Acum e un fel de jazz usor nostalgic, ca dupa o vara care iar s-a terminat prea repede.

Te indrepti usor spre Magheru, si te miri ca nu e iar mini ambuteiajul de biciclete la rondul de la Universitate, ca in fiecare vineri. Prinzi rosu dar nu te stresezi prea tare, ca ai timp sa iti clatesti privirea cu fetele oamenilor din jur. Sunt imbujorati si binedispusi, deci n-are ce sa fie gresit.

In statie la ASE se strang cu mic cu mare cei care fac carpooling (de cand un plin de masina costa cam cat un drum cu avionul pana la NY, carpoolingul a devenit mai popular ca jucatul la loto), impartindu-se pe bisericute, care unde merge.

La Victoriei nu te poti abtine sa nu faci o mica oprire la dumbrava suspendata. E clar ca-i ultima saptamana in care merge sa te plimbi fara pardesiu, asa ca 5 minute de baie de soare pe pajiste e exact genul de pretext care sa-ti justifice procrastinarea.

Dumbrava e suspendata chiar deasupra intersectiei, si pe langa pajistea unde te poti tolani pentru portia de zen matinal, iti poti cumpara un suc de mere chiar din livada de acolo, proaspat stors. "Mmmm, inca unul, va rog!"

E plin de oameni in jur pe iarba, de la studenti care s-au ratacit pe drumul spre facultate si pana la pensionari care nu se pot abtine sa mai bage o partida de Need for Speed wireleless inainte sa o ia spre piata cu legume ecologice. Ce sa-I faci, placerile varstei!

Tragi un pic de aer in piept si inchizi ochii. Miroase a iarba proaspat tunsa si a ionatane zemoase. Iti iei telefonul proaspat incarcat prin pedalare sa vezi cat e ceasul si constati cu un sentiment de "numai mie mi se putea intampla asta de 2 ori in aceeasi luna" ca, de fapt, e sambata si nu vineri.

Ceea ce inseamna ca puteai fi cat se poate de sub plapuma acasa. Dupa senzatia de love-hate initiala, ramane un singur lucru de facut: scoti perna gonflabila din cosul biclei si te intinzi la o portie de leneveala pe termen nedeterminat.

-----------------------------------

Povestea de mai sus poate parea de necrezut. Si chiar e, in masura in care ni se pare de necrezut sa ne trezim sambata viitoare pe la un 9.30, sa scoatem biclele in strada, la marsul biciclistilor care isi doresc o infrastructura reala pentru transportul alternativ din Bucuresti, si sa incepem sa schimbam orasul in care traim.

Cu pasi mici si siguri. Iar primul pas e sa nu ne multumim cu simpla constatare ca din 122 de km de pista pe trotuar 100 din ei au fost desfiintati ca ilegali si ca nu se vine cu nicio solutie alternativa.

Revenind la povestea noastra, fiecare isi poate imagina propria sa varianta de cum ar putea arata un Bucuresti respirabil si civilizat. Important e sa il facem sa se si intample.

Mai multe detalii despre mars pe pagina de Facebook a evenimentului.

Miruna Antonescu,
www.kitebike.ro
1 comentariu

Bucuresti, octombrie 2043
Tenie
#1 -

bicicletele

Nu sunt de acord cu pistele de biciclisti! In orasul asta nu avem parcari si multi soferi sunt nevoiti sa parcheze pe trotuar. Daca mai adaugam si piste de biciclisti pe trotuare, pietonii pe unde mai merg? Nu mai avem loc, trotuarele sunt si asa mici. Pe langa asta, multi dintre biciclisti sunt si tupeisti si claxoneaza pietonii de pe trotuar de parca benzile acelea ar fi autostrazi speciale destinate biciclistilor.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera