Brand de tara: mocangeala

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
E gratis? Vaaaai, ce bine, multumesc, nu trebuia. E inutil? Nu-mi trebuie? Detalii... cine isi bate capul cu asemenea maruntisuri? Tot ce e gratis e bun. Oriunde apare ceva gratis, apare si o multime dornica sa ia cat mai mult. De la sample-urile de salam gratis din supermarketuri pana la concertele moca, e inghesuiala.

E de inteles atunci cand iti place. Esti pasionat de carti, e natural sa-ti placa sa primesti cadou carti. Nu ai prins bilet la un concert la care vrei neaparat sa mergi, e normal sa vrei sa castigi un premiu. Nu ai bani de o excursie, e normal sa o vrei gratis. Dar nu tot, oricand, oricum, oricand! Daca iti doresti un lucru, daca oricum vroiai sa il iei si te interesa, nu e o problema atunci cand il primesti. Pana la urma e criza, se economisesc niste bani. :) Dar cand nu-i asa?

La conferinte, sunt "profesionisti" pentru care venitul acolo echivaleaza cu pranzul. Vin sa manance, in pauza, fie ca e conferinta gratuita, fie cu bani. Nu-i intereseaza altceva. Azi o conferinta, maine alta, se fofileaza subtil printre invitati si uite asa economisim banii pe mancare. Ba chiar mai iau si acasa. Mai sunt numiti fripturisti.

In hypermarketuri e inghesuiala cand se anunta vreo promotie. Am vazut oameni umbland cu un cupon in mana  cautand unde primesti "inca unul gratis". Functioneaza. Pe strada, unde e un grup amre de oameni, apare inevitabil intrebarea: "se da ceva gratis?".

Mocangeala este insa fundamentul mitei sub mai multe forme. De ce sa muncesc cand pot primi mita? De ce sa fiu corect cand primesc lucruri de-a gata? De ce sa-mi bat capul? In esenta, mocangeala e si fundamentul furtului. Acelasi principiu al lucrurilor gratis care, cumva, ti se cuvin, desi nu ai facut nimic pentru ele. De unde si coruptia.

Apoi, mocangeala e o "frumoasa" forma de manipulare. In alegeri, e votat ala care da mai mult ulei, mai multi mici gratis, mai mult zahar, mai multa paine, mai mult circ. Nu-mi spuneti ca e vorba de saracie. Nu e doar asta. E o mentalitate a lucrurilor primite de-a gata. Lucrurile gratis cresc toleranta. Da, o fi el corupt, dar uite ce cadou frumos am primit de la el! Il votez, e un om bun. Mocangeala schimba perceptia asupra lucrurilor. Multe iti devin mai simpatice si defectele lor se estompeaza. Generalizand, lucrurile gratis te fac sa pierzi din vederea valoarea lor reala.

"Pica para malaiata in gura lui Natafleata" e o veche vorba romaneasca. Ne asteptam sa primim totul de-a gata, de la stat, de la firme, de la politicieni, de la angajator, din cer, de oriunde. Se poate? Minunat. Nu se poate? Nenorocitii!

Citeste si:

Brand de tara: datul cu parerea
Brand de tara: kitsch-ul
Brand de tara: lenea
Brand de tara: folclorul
2 comentarii

Brand de tara: mocangeala
Patrick Bateman
#1 -

Daaa

Nenorocitii!! Muieee! Huo!! Basescu e de vina! Votati Simona Senzual.

Brand de tara: mocangeala
Cristi Mosora
#2 -

mocangeala are 2 fețe

Ma bucur ca nu ati subliniat doar lucrurile negative asociate cu "mocangeala" :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera