Brand de tara: informalitatea

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ne-am gandit sa alternam defectele nationale prezentate pana acum la "brand de tara" cu niste calitati – sa fie ca un cadou de ziua noastra (nationala). Si ne-am gandit mult si bine, ca sa evitam cliseele prezentate in manualele de istorie si in brosurile turistice. Dar tot de la turisti ne-a venit ideea, pentru ca am pus cap la cap ce i-am auzit spunand pe multi despre tara noastra si, statistic vorbind, calitatea castigatoare a reiesit a fi informalitatea.

Sigur ca a fi informal nu e intotdeauna o calitate, dar sa nu ne pierdem in detalii, de dragul zilei nationale. Cei mai multi dintre cei care s-au referit la asta au spus-o, oricum, laudativ, in sensul ca e placut sa te poti intalni cu prietenii fara sa-ti faci programare in agenda cu o saptamana inainte, ba uneori chiar si fara sa-i suni. Aici nimeni nu pare sa se supere daca "erai in trecere" pe langa biroul lor si te-ai gandit sa vezi ce mai fac, pe cand la ei in tara nu prea poti sa drop by pe la cineva fara sa creada ca e o situatie de urgenta sau ca esti din cale-afara de nepoliticos.

Ce sa mai zicem de vecini, la usa carora sunam mereu fara sa la dam telefon dinainte, ca sa schimbam o vorba sau sa imprumutam niste zahar, sau de parinti, pe care aproape ca ar fi ciudat sa-i sunam sa-i intrebam daca sunt acasa (si daca nu cumva au alt program) cand ne tuna noua sa trecem pe la ei.

Un alt semn de informalitate e poate si faptul ca ne imprietenim repede cu colegii de serviciu sau de scoala, iesim cu ei la o cafea sau la o bere la nici doua saptamani de cand facem cunostinta, si ca suntem dispusi sa ascultam si sa povestim lucruri personale, despre iubiti si iubite, parinti, salarii, cheltuieli sau preferinte politice.

Chiar si cand imprieteneala cu colegii e politica de firma, nu ne e deloc greu s-o practicam. Ca sa nu mai vorbim de prieteniile cu vecinii, carora, datorita peretilor subtiri de bloc, oricum le cunosti in detaliu viata personala, asa ca nu-ti mai ramane decat sa iesi cu ei la o bere in fata blocului sau, daca vremea e buna si manierele iti permit, sa incingi un gratar.

Una peste alta, romanii par destul de informali si prietenosi in relatiile cu ceilalti, ceea ce, pentru ca e ziua nationala, nu putem decat sa spunem ca e un lucru bun.

Citeste si:
Brand de tara: fiorul religios
Brand de tara: consumerismul
Brand de tara: mocangeala
Brand de tara: datul cu parerea
Brand de tara: kitsch-ul
Brand de tara: lenea
Brand de tara: folclorul

Brand de tara: reporterul special de teren
Brand de tara: homofobia
Brand de tara: mistocareal
Brand de tara: incapatanarea
1 comentariu

Brand de tara: informalitatea
Mihai
#1 -

Comentariu nou

voi aveti deadline-uri acolo in redactie? altfel nu inteleg de ce n-ati stat mai mult sa gasiti un cuvant mai bun decat "informalitate", ca doar vreti sa sune a calitate, nu?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera