Brand de tara:furtul

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
L-am evitat cat am putut, dar a venit momentul: furtul ca brand de tara. Ne place, nu ne place, cand spui Romania spui furt. Nu inseamna ca toti fura, inseamna ca aia care o fac ies in evidenta si devin reprezentativi pentru toata lumea. Din pacate. Si nu vorbim doar de furtul propriu zis, ci si de micile ciupeli de zi cu zi.

Ajunge se te uiti jumatate de ora la stiri si cuvantul furt, cu derivatele aferente. In Romania, e deja un trusim ca politicienii fura. "Toti fura" spunem resemnati in fata unui nou caz de coruptie. Faptul ca nu ne mai uimeste atunci cand e un nou caz de politician care a plecat acasa cu banii statului, nu ne mai provoaca nici macar o ridicare de spranceana. In tari mai normale ca a noastra, oamenii politici isi dau demisia daca se demonstreaza ca nu si-au platit toate taxele la stat.

Ne amuzam cand aflam ca romanii au furat cablurile de la TGV-urile din Franta si au dat peste cap circulatia feroviara, radem cand auzim ca au furat materiale radioactive sau utilaje de mare tonaj, nu ne mira cand auzim de conationalii nostri ca fura de prin casele strainilor sau din magazine. Inventivitatea in materie de metode e nesfarsita. Din contra, cumparam telefoane si laptopuri "de la baieti", haine aduse "din afara" ca, vorb-aia, sunt preturi mai mici, calitatea e aceeasi.

Daca ii spui unui strain ca downloadezi muzica de pe torrenti, se uita la tine ca la un infractor. Ia sa vedem, cati dintre noi considera ca fac o greseala? Tot un fel de furt e si cand incerci sa inseli statul cu impozite, taxe si altele. Da, stiu, statul nu merita nimic. 

Probabil ca mentalitatea asta de a ciupi orice de oriunde vine din perioada comunista, cand din intreprindere se pleca cu sacul. Sau poate e lipsa sentimentului proprietatii (la altii, ca pentru ale noastre functioneaza perfect). Acum se pleaca din multinationala. Percepem ca fiind furt propriu zis atunci cand pagubitul e concret - a furat portofelul unui batran. Daca pagubitul este insa abstract (stat, companie, cineva complet necunoscut) furtul nu mai este perceput ca atare. La fel, exista si un ordin de marime. Daca "victima" are de unde, nu ni se mai pare revoltator. "Lasa-i ma, ca astia au bani".

Pana la nuante gen "furt intelectual" mai e mult, trecem senini pe langa cazuri de plagiat si ne cam doare in cot ca "somitati in domeniu" publica lucrari copiate cap-coada, ca agentiile isi fura unele altora conceptele sau ca in ziare citim continut furat de pe te miri unde.

Din pacate, furtul e un fenomen mult prea obisnuit in viata noastra de zi cu zi si, mai ales, in mentalitatea noastra. Furt nu e doar cand bagi mana, la propriu, in buzunarul cuiva, ci atunci cand iti insusesti ceva care nu este al tau. Nu e mereu constientizat si nici nu i se da mereu importanta cuvenita.

Citeste mai multe articole din rubrica Brand de tara

Nostalgia
Scandalul
Barfa
Informalitatea
Paranormalul
Buna vecinatate
5 comentarii

Brand de tara:furtul
Cavalary
#1 -

Comentariu nou

AHEM! Furt sunt restul, nu si file-sharing-ul, ca nu-i iei nimic detinatorului drepturilor (care oricum de obicei nu-i autorul, asa ca primii hoti sunt distribuitorii), nici macar castiguri potentiale, pt. ca pt. aia ar trebui sa poata demonstra ca altfel ai fi cumparat lucrul ala in loc sa te descurci fara.

Brand de tara:furtul
axelanti
#2 -

si totusi

si tu downloadezi de pe torente si DC, sa fim seriosi. nu numai la noi sunt trackere si huburi, deci... cat despre cumparaturile facute de la "baieti"..bine ca se poate, suntem o tara saraca, iar daca avem o alternativa de a procura ceva mai bun, dar mai ieftin, de ce sa n-o facem? eu nu cred ca sacrificul de sine spre a servi drept model poate fi considerat punctul de plecare pt reducerea fenomenului.

Brand de tara:furtul
Bogdan
#3 -

Asta e adevarul

E foarte greu sa schimbam ceva in tara asta coplesita de spaga, coruptie si hotie. Traim vremuri tulburi, inconjurati de oameni mici.

Brand de tara:furtul
Ionut
#4 -

Hmm

Udrea nu avea de unde sa stie ca acel logo se afla pe shutterstock sau mai stiu eu unde, misiunea ei era sa caute o companie cu cel mai mic pret pentru realizarea acestei campanii.

Brand de tara:furtul
adevarul nu-l stie nimeni( cel absolut)
#5 -

misiunea :,, Udrea008''....

Misiunea ei era sa se intereseze, sa cerceteze ca totul sa fie legal si cat mai ieftin posibil.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera