Brand de tara: datul cu parerea

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Incepem azi o noua rubrica pe Metropotam - brandul de tara. Se citeste brandul, nu brendul. :) Ca niste creativi ce suntem, am zis sa facem noi munca altora si sa identificam ce-avem mai de pret in tarisoara draga. Ca or fi bune, or fi rele, or fi doar ale noastre sau le mai au si altii, mai vedem. Ce aratam atunci cand ne incordam muschii?

brand

Ca sa nu incepem cu Dracula, Delta, Maramuresul si alte lucruri omniprezente in brosurile turistice, am zis sa vorbim mai intai despre un sport national: datul cu parerea. Paranteza: am mai avut o tentativa cu brandul de tara cand am scris despre gratare. Paranteza inchisa.

Noi stim despre ce e vorba. Mereu avem o parere pentru orice, nimic nu scapa ochiului nostru critic si intransigent. Cel mai bine se vede asta la TV. Vroiam sa zic ca avem analisti pentru orice dar e gresit. Avem aceiasi analisti pentru orice, in functie de breaking-news-urile zilei.

Acelasi analist care isi dadea aseara cu parerea despre conditiile de munca de pe santiere se exprima acum liber despre criza economica mondiala, despre inchisorile CIA, despre productia de grau la hectar, despre masurile guvernului in domeniul sanatatii, despre criza din educatie sau despre iminenta unui cutremur.

Le stie pe toate, nu scapa nimic. Un fel de Tata Omidu i-am putea spune. La scara mai mica insa decat analistul bun la toate este insa si vecinul, si mama, si tata, si varul Ion, si colegul de munca si, cu permisiunea voastra, noi toti. Ne pricepem la de toate, nu doar la fotbal si politica, cum spune o veche vorba.

E suficient sa ascultam discutiile din baruri, piete, supermarket-uri, parcuri sau orice alt loc ce poate implica o adunare de 2+ persoane, sa ne uitam la tv, sa citim bloguri sau sa ascultam ce zic politicienii.

Apropos de ei, nu cred ca am vazut vreodata vreunul care sa spuna: "Nu stiu. Serios, habar n-am. Nu stiu nimic despre subiectul asta, ma documentez daca vreti si vin la urmatoarea emisiune pregatit. Competentele mele sunt in domeniul X, poate mai bine vorbiti cu colegul Y care e specialist in asta". Nu stiu lipseste de obicei din vocabular.

Las' ca stiu, Stai sa-ti spun eu mai bine, Iti zic eu cum sta treaba
sunt cuvinte pe care le auzim mereu de la oameni mai mult sau mai putin avizati. In toata aceasta democratizare si exprimare libera a opiniilor exista un grad mare de diluare a informatiei sau, mai rau, de dezinformare si speculatie. Cand, Doamne-fereste, dam peste cineva care care stie ce vorbeste, dar o face cu bun simt si fara stridente, avem grija sa vorbim mai tare, sa-l acoperim.

Datul cu parerea e sport national, fie ca e vorba de subiecte din viata noastra de zi cu zi, fie ca e vorba de chestiuni cu totul indepartate. Stim la fel de bine de ce creste pretul painii si de ce s-a stricat acceleratorul de particule.

Ne dam cu parerea la fel de nonsalant despre calitatea zarzavaturilor de la tarani, despre Elodia sau despre ce a provocat criza economica sau care sunt interesele ascunse ale Rusiei in problema gazului. Fiecare are o solutie pentru orice si un raspuns la toate.3 comentarii

Brand de tara: datul cu parerea
newdada
#1 -

pareri

Macar sa ne dam cu parerea ... ca ce se intampla in tara asta, e de rasul curcilor!

Brand de tara: datul cu parerea
Daniel ION
#2 -

Tocmai

Tocmai de aceea e de rasul curcilor ce se intampla, pt ca suntem foarte preocupati sa aruncam cu pareri in stanga si in dreapta, si uitam ca cineva trebuie sa si actioneze pt a face lucrurile sa se intample (in directia dorita).

Si cand spun asta, ma am si pe mine in vedere. Incerc sa ma realiniez de fiecare data cand observ ca sunt prea critic sau am pareri ferme in domenii in care stiu ca sunt altii mult mai competenti.

Brand de tara: datul cu parerea
eqeq
#3 -

Analistii...

Mai copii, sunteti batuti in cap. Pai ce credeti voi, ca la facultatea de stiinte politice sau la jurnalism exista cursuri separate pentru dreapta, stanga, cutremurul, criza? Mnu. Ideea de baza e sa poti sa legi 2-3 idei/concepte/fapte prin ata invizibila a logicii tale si a culturii tale, iar mai apoi sa poti trage o concluzie. Bine ca macar v-ati dat cu parerea...:)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera