Brand de tara: babele si mosii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ne place sa importam sarbatori din strainatate si sa le naturalizam. Avem cele mai bune doua exemple: Valentine's Day (care abia a trecut) si Halloween-ul la sfarsitul lui octombrie. Ne place intr-atat sa imprumutam sarbatori sau obiceiuri de-afara, incat ar putea foarte bine ca acest obicei sa fie un brand de tara. Numai ca azi nu vorbim despre asta, ci vorbim despre obiceiurile autohtone, care sunt cu adevarat brand de tara. Si daca tot suntem la inceputul primaverii (cele -10 grade de afara sunt numai in mintea noastra, pentru ca de fapt soarele e pe cer si mieii zburda pe campii), a sosit momentul sa ne alegem Babele si sa ne sarbatorim Mosii (si nu facem referire la cei prezenti in parcuri sau autobuze).

Babele si Mosii se sarbatoresc in perioada 1-9 martie, perioada care, dupa cum spune traditia, ne va spune cum va fi anul pentru fiecare dintre noi. Aceste datini au stransa legatura cu povestea Babei Dochia. Legenda spune ca Dochia avea o turma de oi data in grija unor flacai si ca la sfarsitul lui februarie acestia au ratacit animalele. Baba Dochia, suparata, i-a pedepsit si a plecat pe un ger cumplit sa-si caute mioarele. In fiecare zi de mers, pentru ca afara vremea se incalzea, Baba Dochia a lepadat cele 9 cocjoace (1-9 martie) cu care era imbracata, blestemand zeii ca au facut vremea schimbatoare.

Martie, suparat pe blestemele Dochiei, a imprumutat un frig naprasnic de la Februarie si l-a abatut asupra Dochiei, cea fara cojoace, care tocmai se pregatea sa coboare in sat cu oile regasite. Unele legende spun ca Baba Dochia ar fi inghetat de vie, altele ca ar fi fost transformata in piatra, sus in muntii Bucegi. Tinerii pedepsiti de Dochia au baut 40 de pahare de vin in ziua de 9 martie si se spune ca acesta ar fi motivul pentru care se beau 40 de pahare in ziua de Mosi.

Insa pentru ziua de Mosi exista si o explicatie religioasa, 9 martie fiind o zi de pomenire a celor 40 de Mucenici din Sevastia. Cei 40 au fost soldati crestini sacrificati de imparatul roman Licinius si au devenit martiri ai credintei. Sarbatoarea religioasa s-a suprapus traditiei Mosilor, despre care se spune ca alunga zilele babelor si aduc vremea buna. In ziua de 9 martie exista obiceiul sa se faca Mucenici sau Sfintisori, niste coca sub forma de 8, fiarta, cu nuca sau miere, oferiti spre pomenire.

Legate de cele 2 sarbatori, Babele si Mosii, exista si foarte multe superstitii. Fiecare isi alege o zi de pe 1 pana pe 9 martie, sau mai bine zis Baba, iar unii spun ca asa cum va fi vremea in ziua aleasa, asa va fi si firea omului respectiv, in timp ce altii sustin ca asa cum va fi vremea in acea zi, asa va fi tot anul pentru omul respectiv. Alegerea Babei se face in functie de ziua de nastere a fiecaruia. Daca ziua de nastere este cuprinsa in intervalul 1-9, atunci in acea zi va pica si baba. In cazul in care ziua de nastere este formata din doua cifre, se aduna cele doua cifre iar rezultatul da numarul zilei Babei (daca esti nascut pe 25 decembrie, baba ta va fi pe 7 martie; 2+5=7).

Despre Mosi/Sfintii Mucenici se spune ca acestia bat cu batele in pamant pentru a alunga inghetul si pentru a face loc primaverii si caldurii. Multi cred ca daca ploua in ziua de Mucenici sigur va ploua si de Paste, iar apa de ploaie cazuta pe 9 martie este buna pentru durerile de cap si pentru ochi. Tot in aceasta zi sunt asteptate berzele aducatoare de noroc. Se spune ca daca tuna pe 9 martie vara va fi una roditoare, insa daca tunetul se-aude inainte de aceasta zi, vara va fi una seaca.

Daca toate superstitiile de mai sus au fost mai mult sau mai putin noi, urmatoarea este cu siguranta clasica si cunoscuta de toti: de Mosi, cei care au livezi sau vii trebuie sa bea 40 de pahare de vin sau tuica si sa verse cateva picaturi pe vie sau pomi, pentru ca plantelor sa le mearga bine tot anul si roadele sa fie bogate. Cu timpul s-a pierdut semnificatia benefica pentru vie sau livada, insa cu siguranta nimeni nu a uitat ca trebuie sa bea 40 de pahare pe 9 martie, nici barbatii, carora le este adresata aceasta zi, dar, in unele cazuri, nici multe dintre femei.

Babele si Mosii sunt un brand de tara pentru ca sunt rituri autohtone care din fericire nu au fost inca uitate. Dar, cum am putea noi sa uitam o sarbatoare care ne obliga sa bem 40 de pahare? :)



1 comentariu

Brand de tara: babele si mosii
Simona Stancu
#1 -

Felicitari

Felicitari pentru acest articol, sunt fericita ca se mai gandeste cineva si la traditie (si nu, nu zic asta pentru ca as avea 100 de ani, ci pentru ca am pierdut multe traditii pe care le pastram in copilarie, din cauza "importurilor). Eu in fiecare an am "baba" pe data de 7, si mereu astept cu nerabdare sa vad cum va fi vremea... :)

Minunat, bravo voua ca amintiti aceste lucruri!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera