Brand de tara: Mistocareala

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu ne intrece nimeni la bancuri. Daca in perioada comunista umorul era o forma de supravietuire si refuz al sistemului, acum umorul, sub forma de mistocareala sau bascalie, este pentru multi lentila prin care vad si judeca lumea. Cateodata amuzant, cateodata critic, cateodata corect, cateodata rautacios, mereu carcotas, fenomenul mistocarelii este contagios in cadrul grupurilor si nu numai.

Luam la misto tot ce misca, pozitiv, negativ, nu conteaza. Ne place, nu ne place, tot gasim un cusur de care sa ne agatam. Daca nu gasim, transformam o calitate in subiect de bascalie: "uite-l ma si pe desteptul asta. Ia uite cate carti a citit, prostu'! Si uite-l ma cum vorbeste, zici ca-i la teveu" sau "moooa, uite cum arata proasta asta" (bineinteles, fara sa fi vorbit vreodata cu ea).

Nu e o chestiune doar de educatie. Mistocareala, imbracand forme de la grosolanie pana la comentarii "subtile", se vede atat in viata de zi cu zi, cat si la tv sau in viata politica. O folosesc si cei cu patru clase, o folosesc si cei cu patru facultati. Se vede in emisiuni cum e "In gura presei" a lui Mircea Badea, campion al bascaliei fara substanta, se vede in laptop-ul lui Stan, se vede in declaratiile flegmatice ale lui Oprescu, in atitudinea lui Basescu, striga tare in orice dezbatere politica sau e substrat pentru actiuni ce teoretic au alta miza.

Discreditarile nu mai au la baza argumentatia logica, faptele sau dovezile, ci arma principala e misto-ul. Exemplu. Misto-ul porneste de la detalii de obicei nereprezentative sau de la locuri comune. Cand porneste de la o caracteristica reprezentativa, o ridiculizeaza pana la capat. E adevarat, bascalia nu e greu de inteles. De ce sa te chinui sa storci argumente?

Fata de ceilalti denota de multe ori o lipsa de incredere sau incapacitatea de a admira/intelege. Judeci un om dupa un detaliu vizibil, faci misto de el, fara sa conteze ce e dincolo si lipesti o eticheta.

Intr-adevar, uneori misto-ul pune in lumina mai bine unele lucruri prin esentializare si reducere la un simbol reprezentativ usor recognoscibil. Cat de des se intampla insa ca misto-ul sa prinda exact esentialul?


Brand de tara: fiorul religios
Brand de tara: consumerismul
Brand de tara: mocangeala
Brand de tara: datul cu parerea
Brand de tara: kitsch-ul
Brand de tara: lenea
Brand de tara: folclorul

Brand de tara: reporterul special de teren
Brand de tara: homofobia3 comentarii

Brand de tara: Mistocareala
Anonim
#1 -

Lipsa de respect?

Probabil acest lucru se intampla si din cauza lipsei de respect (intr-o doza mai mare sau mai mica) pe care romanul o are fata de cei din jur, fata de politica, fata de cultura, in principiu... cam fata de orice. Daca iti permiti sa faci misto de un om pe care nu il cunosti sau de un subiect despre care nu stii prea multe este clar ca de fapt nu prea ai respect fata de acel om / subiect. Multi romani pleaca din start de la premisa ca ei sunt mai buni, mai frumosi, mai destepti, mai realizati, mai "cu mot" decat ceilalti si deci isi permit sa critice si sa ia peste picior absolut orice. Exista bineinteles exceptii, exista oameni foarte educati, cu bun simt si "coloana vertebrala" care nu judeca o carte neaparat dupa coperta si nu isi pierd timpul cu gasitul paiului din ochii celorlati. Cand insa vor deveni ei majoritatea? Si de ce nu incercam sa facem si niste schimbari, niste actiuni, nu doar bascalie si atat?

Brand de tara: Mistocareala
Cavalary
#2 -

Comentariu nou

Asta-i brand de... specie, nu doar de tara.

Brand de tara: Mistocareala
Razvan
#3 -

Umorul si ironia

Umorul, zicea Dan Puric, este datul omului superior. Nu poti rade de orice. Bascalia (falsul umor) este caracteristica omului inferior, care isi permite sa ia in ras orice, inclusiv valorile de orice fel. Autoironia as zice ca este un semn de inteligenta. Atat la nivel individual, cat si colectiv. Dar la romani autoironia atinge cote inalte. O simpla dovada ar fi doar bancurile. Problema e ca se transforma la unele exemplare intr-un adevarat masochism. Mai mult, devine sport national: scuipatul cu venin si tavalirea prin noroi a unor valori nationale. Esti cu atat mai tare cand faci asta in fata strainilor (nu ati auzit fraze de genu "Romanii astia ai mei sunt de cacat! Sunt...." si incepe o lista lunga de invective?). Am intalnit si astfel de personaje, unii niste "tarani in Spania".

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera