Brand de tara: Homofobia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cand vine vorba de toleranta, romanii nu se complica prea tare, mai ales in privinta preferintelor sexuale. De fapt, cu procente precum 4% ar accepta un homosexual ca membru al familiei (de aici), putem vorbi fara teama de homofobie ca brand de tara. Si nu e greu sa ne imaginam cum ar reactiona restul de 96% daca ar afla ca un membru al familiei lor e gay. In cel mai bun caz, ei s-ar informa de pe site-uri al caror motto e "speranta si vindecare pentru homosexuali" (ca si cum preferinta pentru acelasi sex ar fi ca lepra) si ar cauta diferite tratamente - religioase, medicinale, psihiatrice. Si probabil ar si ceda si zicalei la fel de nationale ca si homofobia cum ca bataia e rupta din rai.

Daca au norocul sa nu aiba un gay in familie, zicerile romanesti se extind si asupra spatiului public: aia n-au decat sa fie homosexuali la ei acasa. Nu la noi in bloc, in birou sau in grupul meu de prieteni, ca sa-mi scada prestigiul de mascul forte - machismul fiind un alt brand de tara la fel de cunoscut (si de reprobabil). De fapt, glumele de la birou, chiar si fara sa existe cineva gay in peisaj, despre ce e gay si ce nu e sau despre riscul de a parea gay daca ..., sunt si ele o dovada de homofobie, chiar daca aparent una mai soft decat parerea unui santierist. Raul produs e de fapt acelasi, iar coming out-ul sau chiar mandria e si mai greu de asumat.

Un rau la fel de mare produc si personalitatile publice care se pronunta peiorativ asupra minoritatilor sexuale. Intelegem (sau nu...) faptul ca nu vor sa comenteze pozitiv, progresist statisticile ingrijoratoare privind toleranta romaneasca de teama sa nu le scada popularitatea, dar sa-si creasca cota de piata prin glume despre grupuri sociale anormal de stigmatizate intr-o tara care se vrea civilizata e chiar barbar. Glumele unor Badea, Gadea, Bendeac sau ale Carcotasilor pe tema asta, dar si ale multor altora, ne fac sa ne intrebam daca o persoana gay din Romania chiar poate urmari vreuna dintre emisiunile acestora. Nemaivorbind de a vota pentru politicienii care se scapa si ei la homofobii mai groase sau mai subtile, dupa obraz, tot de dragul popularitatii. Calculul e simplu si, din nou, barbar: pierzi o minoritate, dar castigi o majoritate. Nu da cu virgula.

Manifestatie Noua Dreapta impotriva homosexualitatii cu ocazia Gay Parade 2009 Manifestatie Noua Dreapta impotriva homosexualitatii cu ocazia Gay Parade 2009

Atitudinea homofoba a romanilor se vede ca in eprubeta cand are loc parada gay (o manifestare absolut normala in toate tarile civilizate din Europa si nu numai, un semnal de alarma asupra drepturilor firesti de care trebuie sa se bucure in orice stat de drept un cetatean platitor de taxe indiferent de orientarea sexuala si de multe alte lucruri). Nu doar ca apar in paralel cu marsul gay tot felul de alte manifestari ca Marsul pentru Normalitate organizat de Noua Dreapta, care numai normala nu e, dar, daca provoci discutii pe tema asta chiar si cu prieteni apropiati ai sansa sa descoperi rabufniri de homofobie la care nu te-ai fi asteptat.

Intrebarea e ce putem face?. Pentru inceput, sa recunoastem ca homofobia cea mai inversunata indica de fapt o dorinta homoerotica reprimata. Ca oamenii sunt de fapt mult mai diferiti decat ni se pare noua linistitor sa admitem. Si ca acordarea de drepturi civile unei minoritati nu diminueaza cu nimic cultura majoritatii, indiferent daca e vorba de sexualitate, de etnie, rasa, varsta sau de alte criterii a caror valabilitate ar trebui sa se opreasca la delimitari sociologice, nu la judecati de valoare. Si, mai ales, sa incercam sa fim gay-friendly ca sa ne convingem ca nu avem absolut nimic de pierdut.

Citeste si:

Brand de tara: fiorul religios
Brand de tara: consumerismul
Brand de tara: mocangeala
Brand de tara: datul cu parerea
Brand de tara: kitsch-ul
Brand de tara: lenea
Brand de tara: folclorul

Brand de tara: reporterul special de teren19 comentarii

Brand de tara: Homofobia
Mihai
#1 -

Comentariu nou
poate intr-o zi o sa bagati si ceva de bine, ca la "cat de roman e romanul" ne pricepem cu totii.
Brand de tara: Homofobia
G Andrei
#2 -

Comentariu nou

Ăsta deja nu mai e brand de țară, e brand de religie și de zonă.

Brand de tara: Homofobia
atlas
#3 -

hmmm

exista ceva de bine referitor la aceasta natiune?

Brand de tara: Homofobia
Florin
#4 -

Comentariu nou

Si consideri ca am trai intr-o societate mai putin bolnava daca le-am acorda drepturi, nu ? Uite eu nu sunt de acord cu asta. Probabil ca s-a insistat mult pe tema asta insa eu consider ca nu au spre exemplu dreptul sa creasca un copil, sa fie responsabili pentru formarea lui ca om. Iar pretentiile in directia asta nu vor intarzia sa apara. " Toleranta" fata de toate categoriile sociale e un concept idealist foarte la moda.

Brand de tara: Homofobia
tolique
#5 -

@Florin

Florine, fugi tare tati pe altermedia punct info si alte chestii ca s-ar putea sa-ti faci noi prieteni. Nu fi fraier incearca acum si ai sa descoperi pe acolo partea buna, sanatoasa, muncitoare, alba si crestina a Romaniei. Succes!

Brand de tara: Homofobia
Mihai
#6 -

Comentariu nou

voi chiar credeti ca nu exista nimic bun in tara?

Brand de tara: Homofobia
cm
#7 -

cât de trist

... e să vezi imagini ca cele cu noua dreaptă; n-ar trebui să le publici metropotamule; le faci reclamă; pentru că puțini citesc ce-ai scris și rețin doar poza; și apoi ce le poți cere unora dintre comentatori când Eliade scria în 1937 un articol intitulat De ce cred în victoria mișcării legionare în gazeta gardistă «Buna Vestire», afirmând printre altele: «Eu cred în destinul poporului român. Și din acest motiv cred în victoria mișcării legionare. O națiune care a demonstrat că are imense puteri creative la toate nivelele realității nu poate fi făcută să naufragieze la periferia istoriei într-o democrație balcanizată, într-o catastrofă civilă». Chiar și respingerea democrației trebuia să poarte stigmatul Balcanilor ...»

... apoi Constantin Noica, în cele din urmă, singurul rămas în România, care nu a negat și nici nu a putut nega strânsele lui legături cu gardiștii, din cauza cărora a fost urmărit până în 1964, era destinat să devină gurul cultural al tinerilor intelectuali români ai anilor optzeci!

și din păcate și Cioran le-a călcat pe urme dar, ca în basme, a existat o șansă, Eugen Ionescu!

Brand de tara: Homofobia
cm
#8 -

și dacă te întrebi de ce există noua dreaptă ...

Ionescu în Présent Passé a scris:

O cultură «balcanică» originală și autentică nu poate fi cu adevărat europeană. Sufletul balcanic nu este nici european nici asiatic. [...], pasiunea poate să existe dar nu iubirea. Nostalgia fără nume, dar fără chip, neindividualizată. Și mai mult decât umorul, mai mult decât ironie, există grosolana, nemiloasa zeflemea țărănească. Balcanicii se declară creștini, dar nu sunt aproape deloc. Ei pot avea un fel de credință, o credință nepsihologică, o credință asemenea unei decizii oprite (décision arrêtée). Mai ales nu cunosc mila. Credința pentru ei poate să nu fie considerată ca o credință, atât este ea de diferită de credința afectivă, psihologică sau intelectuală a catolicilor și a protestanților. Popii sunt materialiști, practici, atei în sensul occidental; sunt tâlhari, satrapi, șireți cu bărbile lor negre, fără milă, telurici: adevărați «traci» [...]

Fenomenul Garda de Fier nu e ceva trecător, ci ceva profund balcanic, e într-adevăr expresia durității sufletului balcanic fără rafinament.

Brand de tara: Homofobia
cm
#9 -

și pentru că tot vin alegerile, și în contextul "balcanic" de mai sus, un mic fragment din Ucigaș fără simbrie:

COANA PIPA [...] Popor! Eu, coana Pipa, care cresc gîștele publice, am o lungă experiență a vieții politice. Încredințați-mi mie cîrma statului, pe care-l voi conduce cu ajutorul gîștelor mele. Votați-mă. Aveți încredere în mine. Gîștele mele și cu mine cerem puterea [...] Iar în ceea ce-i privește pe intelectuali ...Vor mărșălui în pas de gîscă! Trăiască gîștele! Demistificînd mistificările de mult demistificate, intelectualii o să ne lase în pace (nous foutront la paix). Vor fi neghiobi, deci inteligenți. Vor fi curajoși, adică lași; lucizi, adică orbi. [...] Vom face pași înapoi și vom fi în avangarda istoriei! Nu vor mai exista profitori. Eu și gîștele mele (C’est moi et mes oies ... moi et mes oies) eu și gîștele mele vom distribui bunurile publice. Vom împărți echitabil. Voi păstra partea leului pentru mine și gîștele mele...pentru a întări gîștele, ca să poată duce mai bine povara treburilor statului.

Brand de tara: Homofobia
cm
#10 -

așa că, în România ...

... homofobia nici măcar nu-i un concept de înțeles; pntru c-ar trebui înțelele mult prea multe lucruri înainte; și din păcate am trecut demult peste acel "înainte" când se putea; acum ne aflăm doar DUPA ...

și trebuie să băgăm ceva de bine cum spunea Mihai!

Brand de tara: Homofobia
cm
#11 -

uite Mihai, ți se pare contemporan?

Numărul din februarie din Nouvelle revue de Hongrie publică un «studiu» intitulat Les relations culturelles bulgaro-roumaines, semnat Ladislau Gàldi (1943). Iată ideile care rezultă din acest curios studiu: românii au aparținut mereu sferei culturale slavo-bizantine ai cărei reprezentanți sunt mai ales bulgarii. Deci, subordonați acestei culturi „bulgare”, românii s-au arătat ostili expansiunii culturii de tip occidental, reprezentată de Ungaria [...]. Așa aflăm că românii nu sunt latini și occidentalizați, [...] și că slavo-bizantinismul bulgar, spune Gàldi, [...] ar fi împrumutat românilor unicele elemente de civilizație pe care aceștia le au (în afara celor împrumutate de la maghiari). Originalitatea spiritului românesc nu ar fi găsit altă ocazie de a se manifesta decât în cadrul unei revolte țărănești îmotriva marii culturi bizantino-slavo bulgare, sau chiar în cadrul unei secte religioase precum „bogomilismul” de origine obscur orientală, tipică mentalității române de răzvrătire, mentalitate atât de înrădăcinată încât se manifestă, în același sens, în ultimul timp, prin intermediul mișcării Garda de Fier.

Eugen Ionescu: "Sugestiile care trebuie să rezulte din acest pamflet sunt cele foarte cunoscute ale propagandei maghiare în Franța: românii sunt anarhici («bogomilism și Garda de Fier») și deci nu pot gestiona un stat. Dacă nu se supun Ungariei, de exemplu. Aceștia nu pot pune bazele unei civilizații și unei culturi originale - tot ceea ce au din acest punct de vedere, este împrumutat de la bulgari și de la slavii balcanici, singurii cu care au afinități, dat fiind că românii sunt orientali, balcanici, refractari la spiritul occidental și latin (și francez!). Dimpotrivă: maghiarii sunt latini în spirit, ca francezii; aceștia (alături de bulgari?) sunt în sud-est, singurii capabili să întemeieze o civilizație «occidentală», de a asigura o ordine organizată și de a liniști «anarhia orientală românească»."

Brand de tara: Homofobia
Mushi
#12 -

Sa crezi tu

S-a intors lumea cu curu'n sus? De cand e normal sa fii homosexual? WTF? Voi sunteit idioti. Normal ca nu ne dorim asemenea specime. Sunt un anus contra natura. Conform legilor evolutioniste ei trebuie sa dispara ... go extinct baby! De ce trebuie sa le creem un mediu propice dezvoltarii?
TREEZIREA !!!

Brand de tara: Homofobia
cm
#13 -

mai bine idioti

decat hitler, pol pot, mao, stalin, mussolini, ceausescu, codreanu, franco, dollfuss, salazar, metaxas, hideki, pavelic, szalasi, degrelle, mosley, ku klux klan ...

WTF, ce ti-e si cu istoria asta

Brand de tara: Homofobia
Mihai
#14 -

Comentariu nou

"De ce trebuie sa le creem un mediu propice dezvoltarii? "
Gripa porcina e mic copil! Sa nu se raspandeasca molima pe cale anala! =))

ce oameni...

Brand de tara: Homofobia
Diana T.
#15 -

Ciudat...

...că nu vorbeşte nimeni de lesbiene. Numai de bărbaţi gay, sau homo cu derivatele lui, de sex anal... de ce?! Lesbianismul e tot homosexualitate.

Dar de! ele-s mai siecsi :) Sunt tolerate.
Eu n-am nimic cu niciunii. Eu văd doar discriminare între femei şi bărbaţi aici :)

Brand de tara: Homofobia
Ioana
#16 -

Un Raspuns Putin Mai Personal

In ceea ce priveste comentariul autorului despre mijloacele mass-media din Romania, adevarul este mai grav decat ar fi daca ni s-ar transmite numai comentariile homofobice (sau, la fel de nasol, transfobice--vezi comentarii la adresa lui Naomi) ale catorva barbati (care nu sunt doar homofobici, ci si rasisti, misogini, elitisti, etc) care, vorba articolului, se lupta cu propriile dorinte homoerotice. Mai grave sunt emisiunile in care se vorbeste despre toleranta, dar "reprezentantul homosexual" este jignit sau atacat de catre nu numai gazda (prin intrebari,), si alti invitati, dar de catre insusi formatul emisiunii, care tine sa transforme o conversatie cu niste oameni absolut logici si normali intr-un spectacol consumabil de catre homofobul din Romania.

Sistemul este plin de lacune, iar ceea mai mare doza de "acceptare" sau "toleranta" (desi sunt si acestea niste concepte care ofera un iz de superioritate celor din majoritate) pe care o poate primi o persoana homosexuala la ora asta poate veni doar de la prieteni si familie. Din pacate, in majoritatea cazurilor, si aceasta doza este limitata.

Dar, pentru a pune lucrurile in perspectiva, mai vreau sa spun ca nu este adevarat ca se discimineaza mai mult impotriva barbatiloe homosexuali decat impotriva lesbienelor. Poate discursiv, homosexualitatea=homosexualitate masculina (mai ales pentru ca romania este o societate misogina deja, in care femeile nu prea au ce cauta in spatiul public), dar realitatea din viata de zi cu zi este ca discriminarea e la fel de puternica.

Iar faptul ca nu pot iesi in public cu prietena mea, ca majoritatea "prietenilor" mei nu stiu despre ea, si ca parintii si bunicii mei nu ar intelege niciodata ce caut in bratele unei femei in fiecare seara ma raneste de fiecare data cand o ating.

Brand de tara: Homofobia
Diana T.
#17 -

Recomandare
Cine are răbdare (nu chiar cât pentru un film, ci cam cât pentru un episod :-) ), recomand: http://www.youtube.com/watch?v=Zh_5Hh0Vu50 Cele 5 părţi. Sau chiar tot filmul.
Brand de tara: Homofobia
lut golan
#18 -

Ete na, minoritatea dezxata poponara vrea drepturi extinse. WOW si LOL si BEURK !

Ce-i cu aberatiile astea, copilasilor ? Deodata dezaxatii vor casatorie recunoscuta oficial ? De ce oare ? Ce-i atât de urgent, doare curu' de stat la cozi sid e luat la buci ? Câteva mii de ani nu s-au grabit.
Mai vor si plozi. Pot sa-i faca ? Nu ? Atunci n-ai dreptul, minoritarule. Oftica-te cât vrei, da-i cu "homofobia" - care nu exista - ca nu-mi pasa. A lua copilul unei mame surogat sau a adopta un copil intr-un cuplu homo este o crima contra naturii si a evolutiei, contra speciei. Homosexualii se pot inmulti ? Nu ? Atunci n-au nici un drept la adoptie asa cum nu au la procreare.
Basta si la revedere. La urmatorul gay pride poate da careva cu gaz mustar si-i readuce la normal.

Brand de tara: Homofobia
lut golan
#19 -

Ionesco, un ratat ce se voia filosof

Expresia durității sufletului balcanic fără rafinament. Te pomenesti ca contrariul, apogeul civilizatiei, o fi casatoria intre doua persoane de acelasi sex ? Adica o cultura europeana trebuie musai sa aiba homalai care se casatoresc si adopta copiii altora prin lege coercitiva, ei fiind o minoritate, ceva de genul 0.00000001% din populatie ?
Mergeti pe urmele marelui maimutoi Ionesco, nu va retine nimeni in balta.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera