Brand de tara: Dracula

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cum stateam noi si ne scarpinam intelepteste intre urechile de metropotam, intrebandu-ne de ce nu prea vin turistii straini in Capitala, ne-a picat fisa: in dosarul de branding al Bucurestiului nu e mentionat Dracula. Altfel, pe oriunde a calcat (de-a binelea ori in legenda) piciorul lui Vlad Tepes, e ciopor de turisti: Bran, Sighisoara, mai toata Transilvania de altfel.

Si e absolut nedrept. In fond, Vlad Tepes a avut resedinta domneasca in Centrul Vechi, la Curtea Veche. Ma rog, pe vremea cand era Curtea Noua (ridicata de Mircea cel Batran), iar centrul era nu al unui oras, ci al unui targ, pe la jumatatea secolului 15.

Mai mult de-atat, Vlad Tepes e ingropat in cultura populara in imprejurimile Bucurestiului, la Manastirea Snagov si/sau la Manastirea Comana. (Nu e nici azi prea clar unde, istoricii emit diverse ipoteze, dar se pare ca totusi a fost ucis in apropierea satului Comana, la Fantana cu Nuc din delta Neajlovului). O placuta din padurea Comana, de langa un izvoras, zice asa: La moartea voievodului mii de izvoare au lacrimat din pamantul inrosit de sange si tot locul se umplu de ghimpi nemaivazuti pe aceste meleaguri. Dupa ce trupul voievodului a fost inmormantat in manastire, calugarii sapara o fantana cu apa limpede si binecuvantata. Acolo se anunta si constructia unui memorial Vlad Tepes:

Comana Comana

Sa nu il amestecam pe Vlad Tepes cu Dracula, ziceti? Pai cum altfel, daca de mai mult de un secol Vlad DrńÉculea e asociat cu Dracula al lui Bram Stoker? Cel mai popular si mai romantic vampir din istoria fictiunii scrise ori filmate (pana la aparitia parsivului Twilight care ne sufla locul pe podium) a "trait" in Romania.

Avatarul fictiv al lui Vlad Tepes e un brand de tara cat se poate de solid tocmai din acest motiv. Nu multe tari se pot baza pe transferul atat de natural de la fictiune si pop culture la istorie si turism. Nu mai poti desface legenda intelenita in mintea colectiva in ultimii 100 de ani, ca Dracula a fost Vlad Tepes (sau invers). Ce poti face e sa speculezi faptul ca omul a avut un loc de nastere (presupus intr-o casa din cetatea Sighisoara, azi restaurant Casa Vlad Dracul), ca a trecut pe langa castelul Bran (sau se pare ca a petrecut chiar o noapte in temnita acolo), ca a avut resedinta domneasca in Bucuresti si Targoviste, si e inmormantat... in doua locuri diferite pe langa Bucuresti.

Si noi, ce facem noi? In primul rand permitem sa se degradeze intr-un mod jenant bunatate de brand national, comercializat sub forma milioanelor de kitsch-uri in bazarurile ardelenesti si magazinele artizanale din Bucuresti. Aproape ca am merge pana acolo incat sa sustinem inregistrarea oficiala a marcii Dracula/Vlad Tepes, astfel incat sa poata fi interzisa reproducerea ei pe farfurii de lemn si masti horror de plastic. Stim ca nu se poate, dar zau ca ar fi frumos ca bietul Dracula sa nu fie transformat intr-un papitoi comercial cu care nu mai sperii nici sugarii. Numai Bela Lugosi e de vina.

In al doilea rand, de cand ne dam mari cu sloganuri turistice si clipuri de marketing national, numai unul dintre ele (Romania Simply Surprising) a zis sus si tare uite, aici e castelul lui Dracula. Land of choice ar fi putut, in loc sa aleaga trei branduri nationale in viata (Nadia, Nastase si Hagi), sa puna textele in gurile unor personaje istorice, fie ele Tepes, Decebal si... Eugen Ionesco (s-ar preta o prezentare absurda a tarisoarei noastre, ce ziceti?). Am zis absurda, nu hilara, nu ne mai aduceti aminte de imnul turistic...

 .
 .

Ce mai poti face cu Dracula? Joc pe calculator. Sau pe Facebook. "Trage-ti in teapa prietenii de pe FB, Tepes-style".

Film. E adevarat, greu de depasit Bram Stoker's Dracula al lui Coppola. Ce ziceti insa de... "Adevarul despre Dracula"? Block buster in toata lumea. Pe jumatate istoric, pe jumatate legenda, ceva turci, multe lupte pe campii innamolite (cu niste ieniceri autentici in primele randuri, restul CGI), decor medieval, cateva castele, nitel gotic si o poveste de dragoste in fundal, altfel nu prinde la public.

Si acum... intrebarea de incheiere: pe cine ati pune sa regizeze filmul Adevarul despre Dracula, care sa revolutioneze perceptia publica asupra pretiosului si autenticului nostru brand de tara? Sa nu ziceti Cameron, ca ne suparam si nu ne mai jucam cu voi. Si nici Nicolaescu, noi vorbim serios aici.6 comentarii

Brand de tara: Dracula
Uncle Jebediah
#1 -

pai

nu era vorba sa se faca unul cu Bradut?
http://www.mtv.com/news/articles/1627724/20091207/story.jhtml

Brand de tara: Dracula
Cavalary
#2 -

Comentariu nou

Pai daca nu Cameron... Peter Jackson? N-ar mai fi "adevarul despre", dar locatiile si luptele ar fi kick-ass :)

Brand de tara: Dracula
Cristina
#3 -

@Uncle Jebediah

*gasp. Bradut drept Vladut?! Si inca "with "Twilight" studio Summit"?

Brand de tara: Dracula
ioana
#4 -

Comentariu nou

err...john carpenter? a regizat cateva filme destul de datatoare de fiori, nu si-ar bate joc de dracula si l-ar pune sa sclipeasca in lumina soarelui si a mai regizat chestii cu vampiri care nu au fost jenante si au avut destul sange si mate scoase pe afara.

Brand de tara: Dracula
Uncle Jebediah
#5 -

@ Cristina

trasul in teapa n-o sa fie niciodata mai sexy

Brand de tara: Dracula
Ionescu Dan Lucretiu
#6 -

Rugby Dracula Oldboys Romania

Asociatia Rugby Dracula Oldboys Romania

https://www.facebook.com/RugbyDraculaOldboysRomania

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera