Brand de tara: Coada

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Manualele nu retin momentul aparitiei primei cozi din istoria umanitatii, dar aceasta ne urmareste de la o generatie la alta, ca un atavism de care nu scapam, cu cat ne afundam mai mult in anii civilizatiei. Am pierdut-o pe cea naturala (coada), compensam prin a forma noi altele.

O sa spuneti ca o coada este o forma civilizata de asteptare, depasind nivelul de imbulzeala dezorganizata de pe vremea cand traiam in pesteri. O sa va raspundem ca nu avem nimic impotriva unei cozi organizate, atata vreme cat coada nu devine un stil de viata intr-o societate.

In fiecare an pierdem echivalentul a 3-4 zile stand la cozi. Nu doar romanii, omul din lumea civilizata in general. Pe de alta parte, in zona noastra geografica, bantuita jumatate de secol de comunism, coada devenise inca din secolul trecut un stil de viata. Coada la carne, coada la lapte, coada la oua, coada la portocale - erau activitati de grup, in care fiecare membru al familiei avea un rol - de a tine randul pentru cel cu portofelul si cu cartela de ratie, care statea deja la alta coada. Daca nu era cu cartela, dupa ce cumparai trei gheare si cinci gaturi de pui, mai stateai o data...

Comunismul a trecut, coada nu. Nici acum nu avem cozi de bunastare, sunt tot cozi de saracie, de prea mic, de prea putin, de prea putine, de dezorganizare. Coada se formeaza atunci cand nu ai loc sa intri undeva, cand nu sunt suficienti oameni care sa se ocupe eficient de clienti, cand se da ceva pe gratis, cand suntem prea multi pentru capacitatea unui drum.

Cozi la administratia financiara, cozi la banca, cozi la posta. Cozi la semafor, cozi la intersectii giratorii, cozi la secretariatul facultatii. Cozi la teleschi, cozi la toaleta. Cozi la ambasada Americii, cozi la Baneasa cand te intorci acasa cu low cost-ul. Cozi la intrare, cozi la iesire, cozi la bere, cozi la apa (daca va amintiti concertul Rolling Stones, spre exemplu).

Avem si cozi de popularitate: coada la saorma sau la covrigi (va rugam sa stati la rand paralel cu magazinul!), dar mai degraba le-am clasa la "coada pentru ca mi-e lene sa ma gandesc la alte optiuni". Coada la intrarea in stadionul national, la ziua portilor deschise, la care am asteptat o ora, pe 4 randuri, a fost un alt exemplu de coada de popularitate, o combinatie intre "vreau sa vad ce a facut Oprescu" [sic!] si "n-am ce face acasa".

coada covrigi coada la stadion
Stanga - coada la covrigi (Covrigul, o retrospectiva); dreapta - coada la Ziua portilor deschise la Stadionul National

coada saorma coada salman
coada la shaorma si coada la Odeon pentru lectura lui Salman Rushdie

Avem si cozi intelectuale: coada la orice muzeu din Noaptea Alba a Muzeelor. In timpul anului n-am da 5-10 lei pe bilet, dar in noaptea aia e musai sa vedem un muzeu gratis, impreuna cu o treime de Bucuresti.

Avem si cozi spirituale: coada la pupat moaste (Sf. Dumitru, Sf. Paraschiva, Sf. Nicolae, Sf. Constantin).

coada muzeu coada bcu
Coada la MNAR si coada la vizitat BCU-ul (Noaptea muzeelor 2011)

Nu vom incheia fara sa amintim de elementul caracteristic cozii romanesti: cel care sare randul. De bine de rau, am cazut de acord ca o coada se face pe un rand si ca e o metoda civilizata de a astepta atunci cand oferta nu face fata cererii sau cand lucrurile nu sunt organizate. In acest vag consens apare elementul destabilizator, smecherul care nu sta la coada.

Nu mai departe de weekendul trecut, eram pe Transalpina, ne opriseram la un semafor (se lucra la drum), in curba, in panta. Un autoturism cu numar de Bucuresti depaseste coada deja formata si se avanta pe sens opus in curba. Pentru ca, nu-i asa, cand vezi 5 masini ca stationeaza in curba, te gandesti ca i-a apucat brusc admiratul naturii. Sau somnul la volan.

Nu vom uita sa ii mentionam nici pe cei care nu se aseaza la coada in spatele ultimei persoane, ci langa ea, si construiesc o coada pe lat (de obicei la ghisee si tejghele), reusind inevitabil sa se fofileze inainte.

Cozile, asa cum mentiona indirect Nicolae Vacaroiu fentand un interviu, "au existat si or sa existe mereu". In tarile sarace, in tarile supra-populate, in tarile civilizate sau necivilizate, din tot soiul de motive. Din cele mentionate mai sus, si coada romaneasca va dainui.

Incheiem pe o nota ceva mai amuzanta, cu faptul ca anul acesta polonezii au scos o varianta locala de Monopoly, o reminiscenta a comunismului, in care jucatorii stau la coada si fac schimb nu de case, hoteluri si bani, ci de pachete cu cafea, hartie igienica, paine si alte bunuri de larg consum. Jocul se numeste chiar Coada.

Care a fost cea mai lunga coada la care ati asteptat vreodata? (Se pun si cozile la ulei si zahar...)


Alte articole din seria Brand de tara
1 comentariu

Brand de tara: Coada
Cum sa
#1 -

Misto pozele

Foarte bun articolul...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera