Bookfest cu peripetii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Astazi incepe Bookfest, targul menit sa-i adune pentru cateva zile pe iubitorii de carte la Romexpo. Sa nu credeti insa ca in lumea culturala lucrurile sunt roz si fericite, fara conflicte si toata lumea se afla intr-o profunda contemplatie si creatie. Deloc chiar.Controversele privind organizarea acestui targ de carte par poate de neinteles pentru cei mai idealisti dintre noi, care privesc literatura si arta dincolo de... problemele materiale. Parca asa era in teorie, nu, cu arta care se sustrage spatiului profan... etc?

Ei bine, nu e chiar asa si Bookfestul a demonstrat asta, prin jocuri de orgolii sau acuzatii. Daca nu va aduceti aminte, acesta este primul an in care targul din vara se organizeaza la Romexpo, in anii precedenti acesta avand loc la TNB, sub conducerea lui Mihai Oroveanu si avand numele de Bookarest.

Pe scurt, editorii au fost nemultumiti de lipsa de transparenta in organizarea targului de catre AER - Asociatia Editorilor din Romania, condusa de Gabriel Liiceanu. Desi la inceput Ministerul Culturii s-a oferit sa plateasca integral chiria si a negociat cu Romexpo un pret de 10 euro/m2, editorii au aflat ca vor putea inchiria standuri la pretul de 57 euro/m2 de la AER.

Care este explicatia? Simpla. Cei 10 euro erau pe metrul patrat de stand neamenjat, in timp ce pretul suplimentar vine tocmai din cheltuielile impuse de aranjarea, constructia sau iluminarea standurilor si dotarea lor cu anumite facilitati.

Nu este vorba de un metru patrat de ciment gol, ci de un stand menit sa raspunda solicitarilor editorilor si al vizitatorilor.  Editorii, altii decat cei inscrisi in AER, l-au acuzat pe organizatorul targului ca nu respecta un protocol stabilit intre ei si AER, care stipula, printre altele, chirii cu 5% mai mici ca in anii precedenti.

Din cauza conflictelor cu editorii si cu ministerul, AER a renuntat pana la urma la sprijinul dat de MCC si a hotarat sa nu mai plateasca respectiva chirie de 10 euro din banii publici oferiti.

Ioan Onisei - MCC - a declarat ca ii este teama ca organizarea targului de carte sa nu devina prilej de profit financiar pentru AER in detrimentul editorilor. Conform unui calcul facut de organizatori, chiar cu un pret al chiriei de 57 de euro pe mp, targul iese in pierdere, veniturile fiind de 142.000 euro, fata de cei 216.000 cheltuiti, pentru deficit trebuind gasite sponsorizari private. In cazul acesta, sponsorii sunt
Vodafone, McCann Erickson, EIT – Forum Auto si Alka Grup.

Este greu de spus cine are dreptate sau daca are cineva dreptate. Pe de o parte, editorii trebuie sa inteleaga ca si in cazul culturii, este vorba de anumite conditii de piata, ca probelmele financiare nu sunt atat de simple cum par la prima vedere si ca in organizarea unui targ de carte trebuie dat dovada de mult profesionalism si spirit practic.

Pe de alta parte, s-ar fi putut oferi mai multa libertate editorilor (de exemplu, sa isi poata alege daca vor stand amenajat sau daca vor doar spatiul, pur si simplu) si sa nu se uite ca, pana la urma, targul este organizat de AER, dar participantii pot face parte si din alte asociatii editoriale.

Ce isi propune Bookfestul anul acesta?
Un targ de carte la nivel european - Organizatorul doreste sa ofere o noua imagine pentru ceea ce inseamna un salon de carte: spatii mai generoase, o atmosfera placuta pentru cei care iubesc cartea si doresc sa o onoreze, evenimente – spectacol, menite sa aduca laolalta publicul si autorii cei mai indragiti. Un program nobil dar asteptam sa mergem la targ si sa vedem cum va fi pus in practica. Pana una alta, raman cartile si de fapt, asta ne intereseaza pe noi, cititorii, cel mai mult.

Mai multe opinii - surse si resurse:

Site oficial Bookfest
Interviu cu Ioan Onisei in Suplimentul de cultura
Gabriel Liiceanu scoate Ministerul Culturii din carti - in Cotidianul
Despre Bookfest - in Revista 22
Balciul de carte - Dilema Veche
Pe raftul lui Liiceanu nu sta Onisei - in Observator CulturalNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera