BookTalks in Club A

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Dupa cateva experiente mai putin pozitive la evenimente cultural-literare care doar mi-au intarit convingerea ca ar trebui sa imi citesc cartile acasa si atat, BookTalks in Club A a fost o surpriza placuta. Prima intalnire dintr-o serie de lecturi publice si dezbateri organizate de Bookblog.ro, evenimentul de aseara l-a avut ca invitat pe Ioan T. Morar, care a citit din si a discutat despre romanul sau, Lindenfeld.

Ca tema, Lindenfeld pare o intalnire intre Truman Show si Goodbye, Lenin: Klaus, un milionar german nascut in Romania si emigrat in urma cu multi ani, se intoarce acasa si vrea sa viziteze satul Lindenfeld - numai ca, din pacate, intre timp satul a disparut. Urmasii sai pun la cale o piesa de teatru sofisticata, o piesa care readuce la viata o intreaga comunitate pentru singurul "personaj" real. Numai ca la un moment dat beneficiarul spectacolului decide ca vrea sa ramana in sat... Houston, avem o problema.

BookTalks - Ioan T. Morar in Club A

Evident, nu am avut parte de o lectura a intregii carti, pentru ca am fi fost si acum acolo. Autorul ne-a citit un fragment, o scrisoare a iubitei din tinerete a lui Klaus, motivul principal al vizitei personajului in Lindenfeld. Alegerea s-a dovedit foarte inspirata pentru ca paragrafele erau de sine statatoare si nu necesitau neaparat cunoasterea in detaliu a restului cartii, iar continutul era destul de interesant (...trist, socant...). Rezultatele s-au vazut: lumea chiar a ascultat, nimeni nu s-a apucat (vizibil) sa dea sms-uri, n-am remarcat vreun cascat pe furis.

A doua parte a fost dedicata discutiei cu publicul - un public care s-a dovedit mai vorbaret decat ma asteptam. Poate ca nu am asistat eu la lecturile potrivite, dar in general audienta se transforma, atunci cand se cer intrebari, intr-o clasa de liceu in care fiecare spera sa nu fie remarcat de profesor. Ei, in asta-seara dezbaterile au tinut mai mult de o ora - e adevarat, si datorita volubilitatii invitatului - si la un moment dat parea ca un singur microfon pentru public nu e de ajuns.

BookTalks - Ioan T. Morar in Club A

Desi unele intrebari au fost mai mult expuneri ale teoriilor personale despre carte, iar unele raspunsuri au fost filozofari pe alte teme decat cele cerute de audienta, atmosfera a fost placuta. Principalul "vinovat" a fost Ioan T. Morar, care a fost aproape de public, a vorbit deschis, a povestit despre poemele sale, despre Noua Caledonie, despre sursele de inspiratie ale cartii, despre coduri si generatiile care le pot descifra. Si despre fotbal, pentru ca in camera de alaturi se urmarea Romania-Italia, iar entuziastii ne dadeau de inteles prin oftaturi sau chiote de victorie despre soarta meciului.

BookTalks - Ioan T. Morar in Club A

O bila alba si pentru moderator, Silviu Man, recenzent Bookblog, care a reusit sa ghideze conversatia cu naturalete si fara gafele putin prea frecvente ale altora.

Amatorii de lecturi publice vor putea participa la o noua editie BookTalks candva in aceasta vara; data si invitatul vor fi anuntate in pagina evenimentului.1 comentariu

BookTalks in Club A
ionuca
#1 -

:)

Daaa, a fost cat se poate de fain! Fata de alte evenimente scortoase, aici m-am simtit excelent! Mai vreaaauuu! :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera