Bon anniversaire, France!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Astazi trebuie sa gasim ceva care sa ne gadile spiritul francofon. Asa cum, de pilda, de 2 saptamani traim in experimentul Cafes Culture. Ceva french...si nu vorbim de manichiura.

Cu iesitul in oras si sarbatoritul a ceva, orice, suntem obisnuiti, dar stim oare pentru ce ciocnim paharele?!

Azi vom face asta pentru "liberte, egalite, fraternite!" si pentru o istorie flamboaianta si foarta draga noua, invatata din romanele de capa si spada ale lui Dumas si Zevaco.

Pentru francezi 14 iulie depaseste elogierea tinerei revolutionare, Marianne, este mai mult decat un foc impresionant de artificii, sau o parada pe Champs-Elysees. Pentru cei pasionati de istorie si patriotism, aceasta zi este sinonima cu inceputul Frantei moderne, prin eliminarea "Vechiului Regim", monarhist si introducerea republicii. Astfel, s-a format unul dintre pilonii democratiei mondiale si s-a creat Declaraţia Drepturilor Omului, care sta la baza Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, aprobata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite in 1948.

Primul 14 iulie semnificant este cel al Revolutiei Franceze din 1789, iar incepand cu un an mai tarziu devine "Sarbatoarea Federatiei". Abia in 1880 devine zi nationala, prin proiectul de lege al lui Benjamin Raspail. Si de atunci a devenit un eveniment cu participare globala.In sute de locatii pe mapamond se organizeaza evenimente, vernisaje, proiectiii de film, parade, concerte si te mai miri ce, pentru a celebra aceasta zi.

Un alt motiv pentru care sarbatorim Franta este implicarea sa in fondarea Uniunii Europene alaturi de Germania, Olanda, Italia, Belgia si Luxemburg.

Franta mai este membru fondator si al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Astfel, doua dintre cele mai cunoscute organizatii politice si economice sunt rezultate si ale initiativei frantcezilor. Se pare ca libertatea si fraternitatea nu erau doar povesti sau sloganuri politice ci fac parte cu adevarat din filosofia Frantei. Asta inseamna 14 iulie, schimbare, inovatie, curajul de a trai si de crea o lume mai buna.

Alte simboluri ale Frantei sunt: cocosul galic, tricolorul, Zidane, Turnul Eiffel, Catedrala Notre-Dame.1 comentariu

Bon anniversaire, France!
licuriciu
#1 -

Franta

Vive la FRANCE.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera