Black History Month - Martin Luther King

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Incheiem seria noastra de materiale Black History Month cu un articol despre Martin Luther King. A inceput ca un simplu pastor, dar a ajuns cunoscut datorita activismului politic si discursurilor sale, tinute in fata a mii de oameni, dintre care cel mai cunoscut este discursul "I have a dream" tinut pe treptele monumentului memorial Lincoln din Washington DC:

"Visul meu este ca intr-o zi aceasta natiune se va ridica si va trai conform cu cele afirmate in crezul ei: toti oamenii se nasc egali. Am un vis ca intr-o zi pe campurile rosii ale Georgiei fii fostilor slavi si fii fostilor stapani de sclavi se vor putea aseza impreuna la o masa a fratiei. Visul meu este ca intr-zi chiar si statul Mississippi, un stat-desert, toropit de febra nedreptatii si a opresiunii, va fi transformat intr-o oaza a pacii si dreptatii. Am un vis ca intr-o zi copiii mei vor trai intr-o natiune unde nu vor fi judecati dupa culoarea pielii ci dupa caracter. Acesta este visul meu azi".

Martin Luther King s-a nascut pe 15 ianuarie 1929 in Atlanta Georgia, cu numele de Michael Luther King pe care apoi l-a schimbat. Bunicul sau si tatal sau au fost amandoi pastori la Biserica Baptista Ebenezer din Atlanta, unde din 1960 a predicat si Martin Luther King. Educatia si-a inceput-o in scolile publice segregate din Georgia, dar in timpul facultatii pe care a facut-o la Seminarul Teologic Crozer din Pennsylvania a fost ales Presedinte intr-o clasa compusa in mare parte din studenti albi.

A primit diploma si doctoratul in Boston, dupa ce a studiat la Univesitatea de aici. Tot in Boston a intalnit-o pe Coretta Scott, cea care avea sa-i fie sotie. Cuplul a avut patru copii: doua fete si doi baieti.

In 1955 Martin Luther King a organizat boicotul autobuzului Montgomery. Pe 1 decembrie 1955, Rosa Parks a fost arestata deoarece a refuzat sa-si cedeze locul in autobuz unui alb, conform legii Jim Crow. Boicotul impotriva acestei actiuni a tinut 382 de zile si a dus la abolirea legii respective. Situatia insa nu a ramas fara consecinte grave. In urma boicotului casa lui King a fost tinta unui atentat cu bomba.

In 1957 King a fost unul dintre fondatorii Ligii Crestine din Sud (LCS), un grup creat pentru a organiza congregatiile de culoare in scopul realizarii unor proteste pasnice. Martin Luther King era un adept ale tacticilor de proteste non-violente folosite de Mahatma Ghandi in India. Impreuna cu LCS King a organizat marsuri pentru a sprijini acordarea de drepturi cetatenilor de culoare, cum ar fi dreptul la vot si la un loc de munca. La cel mai mare dintre marsurile de acest gen au participat 250,000 de oameni, finalul fiind in Washington unde King a tinut discursul sau faimos citat mai sus.

King s-a implicat in miscarea pentru drepturi din Albany dintre anii 1961 - 1962,  a organizat proteste in Birmingham si St. Augustine in 1964 si impreuna cu Comitetul de Coordonare Nonviolenta a Studentilor a lucrat la inregistrarea cetatenilor negri cu drept de vot din Alabama. Toate aceste evenimenite si miscari au transformat problema segregarii intr-unul dintre subiectele cele mai importante de la stiri si implicit, din viata americanilor de rand. In urma presiunii opiniei publice, au fost promulgate Legea Drepturilor Civile din 1964 si Legea Dreptului la Vot din 1965.

Martin Luther King a devenit astfel un lider simbolic al negrilor din America si o figura publica mondianala. A avut intalniri cu John F. Kennedy si in 1963 a fost numit Omul Anului de Revista Time. Cea mai mare onoare care i-a fost acordata a fost Premiul Nobel pentru Pace in 1964. King era la acea data cel mai tanar recipient al premiului. Suma castigata, aproape 55.000 de dolari, i-a donat cauzei sale.

Acesta avea sa fie apogeul popularitatii lui Martin Luther King. A incercat sa aduca miscarea pentru drepturi si in nordul Statelor Unite, in orasul Chicago, dar aici cei protestau pasnic erau atacati pe strada. In plus, King s-a exprimat impotriva razboiului din Vietnam. Massmedia si opinia publica s-au intors rapid impotriva lui.

Pe 3 aprilie 1968, in Memphis Tennessee, Martin Luther King a tinut discursul "Am urcat pe varful muntelui":

"Daca Dumnezeu mi-ar spune - Martin Luther King, in ce epoca ti-ar placea sa traiesti? - As trece cu mintea peste Egipt, sa vad copiii Domnului in calatoria lor magnifica din temnitele intunecata ale Egiptului, strabatand Marea Rosie, in drum spre taramul fagaduintei. In ciuda acestei minunatii, nu m-as opri aici. M-as intoarce catre Domnul si as spune:

- Daca-mi permiti sa traiesc cativa ani in a doua jumatate a secolului 20, voi fi fericit.

Ce solicitare ciudata, pentru ca lumea nu o duce bine. Natiunea este bolnava. Probleme in regiune, confuzie peste tot. Intr-adevar, o solicitare ciudata. Dar stiu, cumva, ca numai atunci cand  cerul este destul de intunecat poti sa vezi si stelele. Si Il vad pe Dumnezeu lucrand in aceasta epoca si oamenii, intr-un fel ciudat, lucreaza cu El.

Nu stiu ce se va intampla acum. Avem cateva zile dificile inaintea noastra. Dar nu prea conteaza, pentru ca am fost pe varful muntelui. Si nu ma supar. "


O zi mai tarziu era asasinat.

Munca lui a fost continuata de Centrul King, infiintat anul mortii sale. 15 ianuarie a fost declarata Martin luther King Day, sarbatoare federala in Statele Unite. Martin Luther King ramane o figura reprezantativa a secolului XX. Intr-un secol al razboaielor, cei care au militat pentru pace, indiferent de culoarea pielii, sunt cei pe care ar trebui sa-i admiram cel mai mult. Mai important decat atat, sa respectam si sa promovam valorile pentru care ei si-au dat viata.

Sursa - wikipedia, MLK biography
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera