Beck'Sperience @ Sala Polivalenta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Beck'Sperience e un eveniment atipic pentru ce se intampla de obicei pe scenele noastre. Nu e nici petrecere cu DJ, dar nici o serie de concerte. De fapt, ceea ce a legat artistii de aseara a fost conceptul de alternative, de experiment si noutate, o anumita muzica si niste vizualuri atipice. Poate de aceea sala de la Polivalenta nu a fost tocmai plina, desi au venit peste 3000 de oameni.

Becksperience

Este bine de mentionat inca de la inceput ca Beck'Sperience a fost un mini-festival reusit si o experienta foarte placuta: locul bine ales, artisti bine alesi, pe care multi ii asteptau, si multa bere (la un pret foarte ok).   

Dupa deschiderea facuta de Suie Paparude, Addictive TV au urcat pe scena cu o intreaga colectie de filme, pe care le-au descompus si recompus live, mixand imaginile in functie de beat-urile muzicii. Addictive TV au fost alesi de doua ori ca fiind cei mai buni VJi din lume pentru mix-urile lor live de visuals si muzica.

Pe cei doi britanici ii mai vazuseram o data, acum aproape doi ani, la AVmotional #3, unde au prezentat Eye of the Pilot (proiect realizat din colectia de role de film ale unui pilot francez din anii '50, Raymond Lamy), ne-au placut foarte mult atunci, iar participarea lor la Beck'Sperience a fost un motiv in plus de bucurie.

Becksperience
Addictive Tv

La Addictive TV totul e facut de combinatia muzica-imagini. Daca esti "dependent de tv", nici nu se poate altfel. Separat, ascultati din afara salii, fara visuals, sau priviti cu dopuri in urechi, Addictive Tv n-ar mai avea asa de mult sens si farmec. Imaginile familiare din filme se recompun spectaculos, intr-o noua experienta vizuala, pe care muzica se muleaza perfect. Sau invers - ce mai conteaza? Iron Man, Elvis, Cidade de Deus, concerte rock vechi, desene animate, comentarii sportive - toate si-au gasit locul in vizualurile propuse de Addictive Tv.

Cei doi artisti londonezi au un stil foarte neobisnuit de a mixa: spre deosebire de alti DJi/VJi, cei doi mixeaza pe DVD. Ei au fost primii care au mixat pe o noua generatie de turntable-uri: Pioneer DVJ-X1, un turntable digital care permite redarea simultana de imagini si sunete de pe DVD. Cei doi au vorbit in cadrul unei sesiuni de Q&A despre acest turntable cand au venit prima data in Romannia.  

Becksperience
Addictive Tv

Dupa ce ne-am incantat ochii si urechiile cu un show AV din sunete si imagini reciclate de la tv, a urmat momentul de maxima intensitate al intregului mini-festival: Goldfrapp.

Goldfrapp au inceput cu Paper bag si cu o Alison imbracata vaporos in roz, desculta, ce parea ca pluteste peste lumea concreta a salii. In prima parte, melodiile alese au fost lente, eterice (si adormitoare pentru unii), pentru ca in a doua parte sa faca publicul sa se miste pe ritmuri alerte de glam-rock sau dance. Publicul, putin in transa la inceput, visator, a inceput apoi sa danseze si sa ridice mainile in aer.

Becksperience
Goldfrapp

In setlist au mai fost Utopia, Strict Machine, Human, Happiness, Ooh La La, Satin Chic sau Caravn Girl. Din pacate, impresia noastra e ca Goldfrapp nu si-au reglat foarte bine sunetul, pentru ca vocea se auzea putin neclar, iar unele instrumente (clapele sau chitara) se auzeau uneori cam strident pentru acest gen de melodii - cel putin asa cum le stiam noi. Chiar si cu acest exces de instrumental, Goldfrapp au sunat nu doar foarte bine, ci au fost hipnotizanti.

Becksperience
Goldfrapp

Dupa intregul trip in care ne-au facut sa plonjam cei de la Goldfrapp, baietii de la Stereo MCs pareau ca au nimerit la alt concert; poate ca nu au avut timp sa caute cate ceva despre cei alaturi de care urma sa cante, altfel nu ne putem explica inadecvarea care le-a caracterizat show-ul de la un capat la altul. Poate veti spune ca remixurile dupa hituri din anii '80-'90 erau (auto)ironice - desi noi ne indoim, fiindca, dupa energia cu care le sustinea Rob Birch, ai fi putut jura ca baietii se iau foarte in serios. Dar, chiar si asa, fazele expirate de genul "Let me release you", "Now everybody", "Put your hands up" etc ne-au sporit senzatia de nepotrivire. E greu sa asculti asa ceva dupa Goldfrapp fara sa-ti pierzi rabdarea. Evident ca a parut ca cei de la Stereo MCs au avut cel mai lung show dintre toate, numai pentru ca voiam sa ne intoarcem la muzica din secolul nostru.

Becksperience

Muzica celor de la Kraak&Smaak a fost foarte energica si versatila; s-a vazut acest lucru dupa primele doua melodii, care au deturnat rapid tempo-ul inspre directii nebanuite. Solista avea o prezenta scenica la fel de captivanta ca aceea a solistei de la Goldfrapp, dar din motive cu totul diferite: daca Alison era diafan-senzuala, Rose era cu siguranta energic-senzuala: imbracata in negru, cu mijlocul strins de o curea neagra mare, cu parul negru, cu zeci de bratari argintii si cu o voce puternica, foarte convingatoare, ea a reusit sa-i faca sa danseze pe putinii oameni ramasi la Polivalenta dupa ora 2.30 a.m. Avea o carisma cu totul speciala, era clar, din moment ce mainile si picioarele ni se miscau pe ritmurile vocii ei si ale muzicii aproape fara voia noastra.

Din pacate pe Vive la Fete nu i-am mai prins, caci dupa ce am dansat febril pe Kraak&Smaak, oboseala si-a spus cuvantul si ne-a facut sa parasim, nu fara regrete, Sala Polivalenta. Poate ca urmatorul Beck'Sperience va pica intr-un weekend si/sau se va intinde pe mai multe zile, pentru niste necesare pauze de odihna intre eventuri.

Beck'Sperience

La acest articol au colaborat Cristina Foarfa si Gruia
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera