Barman, mai toarna!...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Din ciclul "Prietenii stiu de ce" astazi: barmanii.

Aducem mai intai ca argument urmatoarele citate din clasici: "venea o sticla cu'n baiet"; "barman fiind cu sticle ma jucam"; "Andrei si sticla" si pe vestita Anna Sticlevna Voronskaia.

Exemplele ar putea continua, dar nu ne mai batem capul. Credem totusi ca v-am atras atentia asupra meseriei. Desi meseria de barman pare una de basm cu accente de circ (vezi sticla de Perfect in dreapta, ba nu este in stanga, dar este rasturnata si cu o felie de lime pe mustiuc) ea este mai mult o meserie de noapte si, zic carcotasii, doar pentru barbati.

Pentru o mai buna si coerenta ilustrare a celor de mai sus am stat la taclale cu doi amici barmani si am observat ce fac la o terasa in timpul lor liber. Prima mea intrebare a fost evident de ce s-au angajat ca barmani (ambii urmeaza Facultatea de Sociologie) iar raspunsul a fost atat de simplu si de coerent incat imi permit sa il reproduc din memorie: BANII! Au auzit de prin cunostinte ca  se castiga binisor, ca iti mai lasa unul si altul bacsis, ca mai ciupesti ca tot omul si au acceptat o oferta care li s-a facut vara trecuta.

Inceputul, ca orice inceput, a fost mai greu. Pana te obisnuiesti sa stai printre sticle (si sa nu le degusti pe rand - as adauga eu), sa le vezi fara sa te uiti la ele, sa pui mana pe doua deodata, dar sa torni din ele pe rand.... Un alt bai a fost programul de 24 de ore, mai ales ca in timpul zilei e destul de plictisitor. Distractia incepe catre seara si tine pana dimineata cand iti pica ochii in gura. In toiul distractiei si a comenzilor uiti de somn - imi spunea unul dintre ei.

La o terasa normala - sa zicem - barmanul nu este o persoana atat de pitoreasca pe cat ar putea lasa impresia. Avem uneori impresia ca e un one man show care ia sticlele, ba-le-vezi-ba-nu-le-vezi, le invarte si te trezesti cu o chestie in pahar cu trei straturi, spuma de doua degete si umbreluta aferenta.

Se pare, zic oameni incadrati in nomenclator cu titlul de barman, ca nu e chiar atat de usor. La un moment dat obosesti, te plictisesti sa invarti sticle, sa asculti aceleasi melodii de zeci de ori, toata lumea danseaza in ring si tu stai dupa tejghea. De asemenea, nu toti stiu ori nu pot ori nu au chef sa invete jongleze cu sticle.

Prietenii mei imi spun ca habar nu au, dar ca uneori isi iau inima in dinti si incearca scheme vazute pe la televizor ori in barurile si terasele mai selecte. Dupa ce iar vad ca nu le iese si ca azi nu sunt mai indemanatici decat ieri pun sticla jos si se potolesc. Incercarea moarte n-are!

O alta intrebare la care am vrut raspuns, dar pe care am mascat-o binisor a fost daca nu cumva un cocktail iese mai cu mult gin, sau cu umbreluta mai ridicata daca il cere o blonda cu o fusta tip curea. Au ras diplomatic in barba si mi-au raspuns ca de fapt interesul poarta fesul si ca fiecare exces de acest gen ii costa din buzunarul lor, sau mai bine zis din bacsisul lor. Au admis insa ca daca este un caz exceptional fac un rabat si buna a fost bruma aceasta de sinceritate pentru ca altfel as fi scris in articol raspunsul pe care il aveam eu in cap.

Nici cuvantul "metrosexual" nu trece fara a fi remarcat pe langa cei doi amici ai mei. Ba chiar de unul m-am apropiat intrebandu-l de ce sta in oglinda cate o ora si poate sa mai aranjeze la el avand in vedere ca este chel. Evident au abonament la sala, dar aici iese la iveala adevarata lor natura pentru ca nu prea o frecventeaza :)  

Am lasat pentru sfarsit una dintre partile mai savuroase, si anume: cum este sa iesi la un suc cu un barman. Cam enervant uneori, pentru ca meseria lui nu se termina la incheierea programului si pentru ca orice om este macar un pic carcotas.

Asa ca discutiile despre vara, planurile pentru excursia la munte sunt presarate cu tot felul de replici gen: "nu a lasat suficienta spuma in pahar, s-a pacalit!", "dupa cum se uita la noi stie ca nu o sa ii lasam bacsis; uite vezi.. daca ar fi crezut ca ii lasam ceva ar fi spus multumesc si eu." Defect profesional.

Si acum un fel de raspuns din ce am inteles eu la intrebarea daca este bine sa lucrezi ca barman: daca iti trebuie bani si ai o propunere de acest gen accept-o, dar pregateste-te sa prinzi repede toate trucurile pentru ca altfel risti sa o dai in bara.

Daca vrei sa ajungi pe culmile gloriei, sa faci trucuri si sa ajungi in Cartea Recordurilor drept omul care a jonglat cu n-spe sticle ar fi bine sa fi lucrat in circ inainte si sa fi capatat o indemanare grozava. Astfel o sa iti faci meseria mult mai distractiva sau cum ar spune unii "bratara de aur".  




1 comentariu

Barman, mai toarna!...
George
#1 -

Comentariu nou
[b]Este foarte adevarat... putin cam ironic dar merge... felicitari nu stiu cum de ai nimerit-o[/b]

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera