Babele si prognoza meteo - intre mit si stiinta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Dragii Mosului... adica Babei, astazi va vorbim despre o veche traditie romaneasca, un obicei multifatetat care are legaturi si cu meteorologia, si cu tipologia personalitatii si cu fashion-accessories. Venirea lunii martie nu inseamna numai snurulete si floricele. Babele are back in town. :)

Daca nu sunteti foarte versati in etnografie, poate vreti sa stiti cum este cu babele astea. Obiceiul este unul autentic romanesc, dar cum sunt romanii dezlanati de fel, si obiceiul in sine exista in mai multe variante. De exemplu, in unele parti Babele au 7 zile, in altele 9 si in altele 12 zile! Majoritatea insa au legatura cu Baba Dochia si nora ei, cu care nu se prea intelegea. Doua femei care sa nu se inteleaga? Nu... de neconceput.

Acest conflict dintre soacra si nora este menit sa reprezinte conflictul dintre Anul Vechi si Anul Nou. O varianta a povestii spune ca Baba Dochia si-a pus nora, care uneori este chiar sotia lui Dragobete (din 24 si pana in 27 Dragobete trebuia deja sa se insoare... se misca repede) sa-i aduca fragi copti din padure. Dumnezeu, deghizat intr-un mos, o ajuta pe nora si ii da fragii sa-i duca soacrei sale care astfel se convinge ca a venit primavara si trebuie sa iasa cu oile la pascut. Desi i se trimit comunicate de presa de la alti ciobani ca nu e momentul, Baba Dochia gandeste proactiv. Trebuie sa iasa cu oile. Plan de contingenta: 9 cojoace.

In prima zi vine o ploaie mare, care-i uda cojoacele si trebuie sa se dezbrace de ele pe rand. In alte variante vine o caldura mare. Oricum, finalul Babei nu este un happy-end, pentru ca moare inghetata pe munte si se transforma in piatra (si aici ar merge inserat un smiley trist... daca ne-ar parea rau adica).

In alta varianta a povestii, baba ii da norei sale un ghem de lana neagra sa-l albeasca. Cum nu aveau detergenti cu putere universala pe vremea aceea, fata s-a dus cu lana la rau sa o spele, fara mare succes. In ajutorul fetei vine Iisus Hristos care-i da o floare alba si ii spune sa spele lana cu ea. Baba Dochia nu a fost fericita de situatie si a acuzat-o ca Martisor, asa cum ii spusese fata salvatorului ei, este iubitul norei. Trebuia sa sune la Tradati in dragoste si sa-l lase pe Ernest sa se ocupe de ea. Baba Dochia insa a plecat cu oile la munte, fiind convinsa ca venise primavara pentru ca-si vazuse nora cu floarea in mana, unde dupa 12 zile... a inghetat impreuna cu oile sale.

Ce inseamna miturile astea pentru noi, este ca trebuie sa ne alegem o baba, adica o zi dintre acele 7 sau 9 sau 12 (in functie de unde locuiesti), care ar trebui sa simbolizeze anul nostru. Stiut fiind ca vremea din luna martie este una foarte capricioasa se considera ca vremea buna intr-o anumita zi este semnul unui an bun si invers daca vremea era urata. Daca cerul e senin si temperaturile decente, inseamna ca asa-ti va fi firea tot anul. Din alta sursa aflam ca primele trei babe au o semnificatie mai speciala pentru agricultori:

1 martie: baba de primavara (baba semanatului)
2 martie: baba de vara (baba muncii de vara)
3 martie: baba de toamna (baba culesului) Cum vor fi cele 3 zile, asa vor fi si cele trei anotimpuri.

Pentru a va alege baba in deplina cunostinta de cauza, Metropotam va ajuta prezentand prognoza meteo in perioada 1 - 9 Martie! Majoritatea site-urile specializate par sa cada de acord asupra unui lucru: vremea ploioasa va continua pana pe 3 martie, sansele de precipitatii osciland intre 40 si 60%. Vom incepe cu 11 grade max -  2 grade minim joi, de 1 martie, si sambata, 3 martie, ajungem la 14oC max - 3oC grade minim.

Dupa 3 martie, unele site-uri se desprind. Vremea.ido.ro insista ca se va face frumos incepand cu 4 martie (15 oC max - 3 oC min) cand sansele de precipitatii vor scadea, iar intre 5 si 7 martie vom avea numai zile frumoase, cu cer senin si temperaturi maxime de pana la 18 grade. Babe bune! Aici insa suntem avertizati ca si duminica si luni va mai ploua, abia de marti cerul se va insenina.

8 martie va fi o zi tipica de primavara, cu sanse de precipitatii de 30% si temperaturi intre 17oC si 6oC. Pe 9 martie, cand vom sta la masa sa mancam mucenici, afara sunt toate sansele sa ploua.

Gata. Aveti ce va trebuie sa va alegeti o baba buna. Pe de alta parte, e bine sa mergi la noroc in astfel de chestiuni. Sa vezi daca te place cineva acolo sus si nu ma refer la vecinii de la patru.1 comentariu

Babele si prognoza meteo - intre mit si stiinta
laura
#1 -

baabele si prognoza meteo-intre mit si stiinta

imi place modul super comic de a prezenta povestile:)) Si eu stiam despre alegerea babelor ca se face in functie de ...preferintele numerologice ale fiecaruia...dar pt ca ziua de 1 a fost minunata , si ea coincide cu suma cifrelor din data mea de nastere, cred ca o sa raman la modul asta de alegere a babei...Ma gandesc ca poate e ceva predestinat si nu doar o alegere.....

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera