Azi, 10 octombrie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Azi ar trebui sa serbam cu totii Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale. Nu e vorba de a ne bucura impreuna cat mai zgomotos ca suntem normali la cap. Si nu e nici o zi in care toti psihiatrii si psihologii din lume sarbatoresc in mod cinic sensul meseriei lor...

Este mai degraba o ocazie pentru noi, oamenii obisnuiti, sa ne amintim ca sanatatea mintala este un lucru surprinzator de fragil, pe care ne-am obisnuit sa il ignoram in avantajul unor chestiuni mai importante din viata si ca lipsa acesteia nu se refera, culmea, la a fi schizofrenic sau maniaco-depresiv, ci inclusiv la treb'soare maruntele gen vicii si dependenta (de alcool, de tutun, de afectiune...), angoase, insomnii, depresii s.a.m.d.

Toate acestea sunt slabiciuni ale sistemului nervos care se trateaza la randul lor cu pastile, terapie, rabdare si mai ales interes. Sensul celebrarii - puse la cale din 1992 de Secretarul General al Federatiei Internationale pentru Sanatate Mintala, Richard Hunter - este pe de o parte constientizarea populatiei de importanta intretinerii unui psihic sanatos si pe de alta parte de a aduce in discutie factorii care contribuie la zdruncinarea acestuia - abuz, probleme sociale, religioase, rasiale, blocaje in traficul bucurestean etc.

Mult mai putin cunoscut si relevant pentru mapamond, insa notabil pentru locuitorii capitalei, ar fi faptul ca pe 10 octombrie, in 1857 s-a pus prima caramida in constructia Universitatii, dupa planurile arhitectului Alexandru Orascu. :)

Nu in ultimul rand, canadienii au si eu o Zi a Recunostintei, desi nu pica fix pe 10 octombrie ci in a doua saptamana a lunii. Spre deosebire de americani, in Canada este o sarbatoare a recoltei care in nord se strange mai devreme decat pe alte meleaguri.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera