Artizanat chinezesc inainte de plagiaturile Chanel

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

La MNAR s-a deschis joi expozitia "100 de Antichitati si Flori din cele patru anotimpuri". Colectia expusa are 109 piese, datand din anii 1950-1990 si face parte din patrimoniul de arta al muzeului.

Obiectele sunt opere artizanale si sunt create din materiale valoroase precum fildes, jad, pietre semi-pretioase, lac si cloisonne-ul. Pentru chinezi aceste tipuri de obiecte sunt denumite "produse speciale" si fac parte din aceeasi categorie cu ceramica, portelanurile si matasea.

Simbolul ales pentru aceasta expozitie este Divinitatea Feminina Florilor, a carei statueta este cea mai mare din colectie, si care se regaseste si in ornamentele altor obiecte expuse.

Atelierele artizanale chinezesti continua traditia celebrelor ateliere imperiale, pe care o combina cu experienta micilor inteprinderi familiale de provincie, conduse de maestrii recunoscuti pentru calitatea si originalitatea creatiilor.

In ciuda faptului ca sunt lucrate din materiale diferite si tehnici diferite, toate piesele expuse au cateva trasaturi comune: finetea detaliilor si respecatarea motivelor traditionale. De la scene religioase sau personaje de tip daoist sau buddhist, figuri mitologice si pana la motivele florale, pasari si insecte, inclusiv peisaje, embleme de bun augur si motive geometrice, toate se regasesc in ornamentale obiectelor expuse.

Stati linistiti, daca va uitati atenti veti descoperi si cate un pescar ascuns printre decoratiuni. Si in caz ca erati oarecum neinpresionati de "show case-urile" autohtone cu copacei cu pietre semipretioase si mini statuete, am gasit si la muzeu una. 

Sa nu cumva sa ratam ultra-cunoscutele si recunoscutele vase chinezesti.

Un punct de atractie il reprezinta piesele sah, mai greu cu deosebitul pieselor intre ele, dar sa te tot minunezi la ele...

Nu tot ce e zboara se mananca si nici tot ce e jad e verde. Iata aici si ceva exemple "exotice" alb si gri.

Colectia este expusa in Salile Kretulescu pana la 29 octombrie. Merita trecut si vazut, pentru ca nu toate "chinezariile" sunt prost concepute. Fundalul sonor este asigurat de muzica traditionala chinezeasca, adica niste ciupituri melodioase de corzi. 
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera