Arta urbana si publicitate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Publicitarii stau mereu la veghe. Se infiltreaza in cele mai underground comunitati, casca ochii si vaneaza idei, trend-uri. Nu trece multa vreme pana cand ceva underground este preluat de publicitate si ajunge sa ii serveasca scopurilor, apoi ajunge cool si popular, se uzeaza si este dat uitarii.

Desigur ca un mijloc de comunicare atat de vizibil cum este un stencil trebuia sa atraga publicitarii. Raspindit prin zonele centrale, stencilul ajunge la acel public pe care mijloacele de comunicare conventionale il ating mai greu sau deloc. In plus e pomana curata, cu numai 200 de Euro poti sa iti infiltrezi mesajele in toata zonele de interes.

Pentru ca subiectul a fost deja dezbatut, ne-am gandit sa alcatuim o mica sinteza a ceea ce a fost promovat de publicitari pe zidurile din Bucuresti. Lista nu este nici pe departe completa, insa ofera o imagine a ceea ce s-a pretat pentru a fi comunicat printr-un stencil.

Industria media

Logo-ul televiziunii U ni s-a intiparit atat de mult in mine incat a devenit poate mai cunoscut decat faimosul stencil cu Eminescu.  Televiziunea U ne-a urmarit peste tot, s-a strecurat in toate lacasurile posibile ca sa ne aduca aminte ca exista.

Nici cei de la myband.ro, cu log-ul lor in 4 culori,  sau Nights.ro, revista de clubbing, nu au fost mai prejos si au impanzit orasul  cu stenciluri.

Stencil

Cat despre Rebel Music acestia s-au promovat si printr-o campanie menita sa descurajeze pirateria.

Stencil

Campanii

Poate va amintiti de bizonul prins in cerc raspandit prin oras. Nu mi-am dat seama mult timp ce era cu acest animal nervos pana am aflat de campania celor de la Top Gear. "Hop cu tata" a fost o campanie menita sa atraga atentia asupra modului in care ne comportam in trafic.

Stencil

Din aceasi serie cei de la Radio Guerrilla au promovat campania pentru o Tara Normala si in spatiul urban.

Stencil

Si ONG-istii au recurs la stencil. Mesajul Salvati Rosia Montana a fost raspandit pe multe fatade sa nu uitam de razboiul impotriva cianurii. Iar in campania de teasing Coca-Cola zero, stencilul a fost una dintre componente.

Stencil

Campania de imagine a Muzeului Antipa cea care i-a adus lui Leo Burnett numeroase premii pentru creatie nu se uita usor...

Stencil

Evenimente

Si daca nu esti atent la un afis, poate un stencil iti va atrage atentie. Un eveniment care se respecta a ajuns sa aiba si un stencil in spate.

Stencil

Cat despre venirea lui Orhan Pamuk in Bucuresti puteai sa iti amintesti de pe un perete. Viral-ul on-line nu a fost de ajuns.

Stencil

Companii

Editura Art a iesit si ea in strada.

Stencil

Poate neasteptat, insa si o sala de aerobic, pilates, taebo si dansuri se promoveaza prin stencil. Cred ca este un exemplu bun pentru a sublinia ca deseori tipul acesta de comunicare nu se potriveste cu produsul promovat si nici cu publicul tinta. Nu vad nicio legatura intre o sala de fitness si un stencil.

Coerent este pentru o astfel de firma sa se promoveze in reviste pentru tanti sau daca nu isi permit pe bloguri si alte platforme on-line. E un mod mai eficient pentru a ajunge publicul tinta. Dar probabil ca au preferat stencilul doar pentru ca e cool. E o forma de publicitate ieftina in toate sensurile cuvantului.

Cu logica asta, nu m-ar mira daca o farmacie care da retete compensate sa isi face reclama printr-un stencil. Daca tot e ieftin si ajunge peste tot...

Stencil

Cat despre locatii, clubul Session a iesit cel mai des in strada cu un logo foarte simplu.

Stencil

Magazinele trendy cum ar fi Base sau Frogs cu broscutele lui plimbarete.

Politica

Politicienii s-au gandit sa combine aparaitile la televizor cu prezenta in spatiul public. In timpul alegerilor locale se pare ca domnul Cozmin Gusa s-a promovat si prin mijloace neconventionale, mai mult sau mai putin vulgare.

Stencil

Desi s-ar putea sa fii devenit deja un mijloc fumat, acest tip de promovare probabil o sa reziste. Perioada de criza ii forteaza pe publicitari sa gaseasca mijloace cat mai ieftine de promovare pentru clientii lor.

Dar sa speram ca ajutati de putina documentare si imaginatie vor uita de stencil. Nu de alta, dar evenimentul trece, produsul se consuma, postul de radio se rebranduieste, iar stencilul ramane pe ziduri.

Mai multe stenciluri gasiti pe stencil.ro si 2020.ro
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera