Arta interactiva - Out of order

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Am mai fost o data sa interactionam cu arta la mnac, chiar atunci cand s-a vernisat expozitia Dutch Installation Art. Ni s-a parut fascinant (chiar este) si pentru ca nu am avut timp sa ne zgaim suficient la toate ciudateniile magice de la etajul doi, ne-am promis ca vom reveni pentru a le studia si testa pe indelete.

De-a lungul saptamanilor care se scurgeau promisiunea s-a transformat in amenintare. Abia intr-un canicular tarziu, ne-am pus soarele-n cap si am purces in miez de saptamana la mnac, sa fim siguri ca e pustiu si avem loc sa ne desfasuram. Si-acolo cand am ajuns... surpriza: o parte din instalatiile artistilor olandezi nu mai functiona. Si ghiciti care? Exact cele mai interesante:( Am testat o instalatie aflata sub un baldachin, cu "imagini halucinogene" reflectate in zeci de oglinzi, am mangaiat si gadilat pe un ecran chipul unei tinere care ne zambea si trimitea bezele in schimb:) si ne-am unduit precum duhul din lampa intr-o proiectie teribil de amuzanta si interesanta.Concluzia, in ciuda defectiunilor tehnice: arta interactiva chiar e uber-cool:) Si mai mult decat atat este si extrem de atractiva. Omul din fire este foarte curios si dornic sa fie surprins. In ideea ca vrem sa fim si "entertained" (nu-i asa?) noi ne-am petrece o zi intreaga minunandu-ne la fiecare scamatorie in parte. In ansamblu este vorba de tot soiul de trucuri si iluzii optice, de chestii de neinteles facute cu ajutorul calculatorului sau tehnologiei in general si pe care mintea noastra in mod deliberat pasiva si setata doar pentru "Wow!" refuza sa le acceseze. S-ar risipi magia.

Cu ce sa mananca un asemenea tip de arta? In principiu cu toate simturile, asa cum este descris si in prezentarea expozitiei: "dorinta pentru extraordinar, care este motorul oricarei masinarii fantastice, se propaga ca un curent subteran si este transferata privitorului ca o experienta a simturilor. " Mai mult decat atat este vorba si de dorinta de a participa in actul artistic nu doar de a o contempla reactiv, si pe care arta interactiva o satisface din plin, dat fiind faptul ca interventia ta face lucrurile sa mearga, sau cel putin asa ar trebui:)Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera