Art object - pavilionul solar al lui Jiyeon Song si poezia dintr-o zi

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Poezia dintr-o zi se citeste vers cu vers, picurata de soare ora dupa ora, pe masura ce se roteste pamantul si trece timpul. E o poezie care se poate citi numai daca e soare, facuta de artista coreeana Jiyeon Song, care a experimentat cu mestesugul tipografiei din lumini si umbre.

one day poem

Si zice asa:

Listen people wherever you are / Will your white hair turn black again? / Will your youth last forever? / Life speeds by like a dream. / Why not fill each minute with joy?

(Ascultati, oameni buni, oriunde ati fi. Oare parul alb vi se va mai face vreodata negru? Tineretea va dura pentru totdeauna? Viata trece ca un vis. De ce sa nu umpli fiecare minut cu bucurie?)


time lapse de-a lungul unei zile

Versurile de mai sus sunt un sijo, o forma de poezie coreeana care abordeaza teme meditative, contemplative, metafizice sau bucolice, cu un total de 44-46 silabe. Acest sijo, ales de artista Jiyeon Song pentru pavilionul sau solar, a fost scris de Kim Ch'on-taek (1725-1766), puteti citi mai multe sijo-uri de el aici.

Fiecare cuvant este perforat la o anumita inclinatie intr-una din laturile pavilionului poliedric din Buena Park, California, astfel incat intre orele 8 dimineata si 3 dupa-amiaza, pe masura ce se misca soarele pe bolta cereasca, poti citi cuvant dupa cuvant si vers dupa vers intregul sijo. E o mica opera de arta care nu foloseste aparent decat efemerul moment si inselatoarea lumina si care te invata valoarea timpului, a rabdarii si a momentului contemplativ. Daca esti in trecere sau in viteza, atunci o sa vezi numai fragmente:

f

Realizarea acestui pavilion n-a fost totusi o joaca - artista a studiat unghiurile razelor de soare de-a lungul unei zile intr-un anumit anotimp la o anumita latitudine si astfel a reusit sa produca o poezie vie. Nu este, de altfel, singurul sau studiu asupra luminilor si umbrelor - gasiti aici un alt experiment cu o instalatie care scrie cuvintele love si hate, in functie de cum cade lumina pe ea. De asemenea, Jiyeon a facut experimente similare pentru codarea mesajelor - decodarea celui de mai jos o gasiti aici.

f f

Jiyeon Song nu este singura care a experimentat cu trecerea timpului si miscarea cosmica prin lumini si umbre. Alte constructii bazate pe un principiu similar, care au inspirat-o in realizarea pavilionului poemului de-o zi sunt Biserica luminii lui Tadao Ando, din Osaka, Japonia, si Louvre Abu Dhabi al arhitectului Jean Nouvel, in curs de realizare:

 .


Puteti citi mai multe despre acest proiect si despre realizarea sa, detalii povestite chiar de catre artista, pe site-ul onedaypoem.com. Portofoliul lui Jiyeon Song se afla aici.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera