Art Object: tabloul "scandalos" al lui Edouard Manet

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
"Dumnezeule! ce indecenta: o femeie fara nici macar un voal pe ea intre doi barbati imbracati!", scria Emile Zola, ironizand reactia publicului la "Dejunul pe iarba" de Manet. Dar tabloul care a produs atata scandal la "Salonul refuzatilor" a deschis drumul impresionismului si a inspirat alti artisti celebri - pictorii Claude Monet si Pablo Picasso si regizorul Jean Renoir.

manet dejun pe iarba
sursa

Initial, panza a purtat numele de "Scaldatul". Manet a pictat-o intre 1862 si 1863 cu gandul ca va fi o "masina de fabricat medalii" si va fi acceptata la "Salonul" Academiei de Arte Frumoase. Insa socoteala din targ nu se potriveste cu cea de-acasa. Nu numai ca Academia a respins panza, dar pictura a ajuns si batjocura multor vizitatori ai "Salonului refuzatilor", care au botezat-o "Le dejeuner sur l'herbe".

Tabloul nu avea cum sa placa amatorilor de arta academica. E drept, asemeni academistilor, Manet se inspirase din vechii maestri. Barbatii si femeia din prim plan au o pozitie asemanatoare cu a unor personaje din gravura "Judecata lui Paris" de M. Raimondi, dupa Rafael (vezi detaliul din stanga-jos). O alta sursa de inspiratie, "Concert campenesc" de Giorgione si/sau Titian, infatiseaza un grup format din doi barbati imbracati si doua femei (aproape) goale (vezi imaginea din dreapta jos).

raimondi rafael manet fiesta campestre
sursa                                                                        sursa

Insa la Manet acest ultim aspect nu este justificat de nici un pretext mitologic sau alegoric. Barbatii sunt imbracati conform modei epocii, iar nudul nu are nimic idealizat, contemporanii atribuindu-i chiar conotatii sexuale. Nu e de mirare ca insusi Imparatul (caruia i se datoreaza expozitia "refuzatilor") si Imparateasa au numit tabloul "indecent".

In plus, unii au luat femeia goala (avand trupul sotiei lui Manet si capul lui Victorine Meurent) drept o prostituata, iar interpretarile de agest gen continua pana in secolul nostru. Academistii au fost deranjati si de lumina "fotografica" din prim-plan, iar dimensiunile panzei (2,14 x2,70 m) erau considerate mai potrivite pentru subiecte istorice.

Manet, "un om de familie buna" (Henri Perruchot), nu dorise aceasta controversa si a incercat sa remedeze situatia, pictand "Olympia" (o noua sursa de scandal). Totusi, "Dejunul pe iarba" a ajuns cea mai cunoscuta panza de la Salonul refuzatilor si a fost admirata de Claude Monet si Paul Cezanne. Mai mult, le-a insuflat impresionistilor dorinta de libertate fata de vechile subiecte si canoane, deschizand "un viitor ametitor" pentru pictura.

In 1965, tabloul naturalist al lui Manet l-a indemnat pe Claude Monet sa picteze propriul "Dejun pe iarba", in stil impresionist. Intre 1960 si 1961, cubistul Picasso a creat o serie de 26 de picturi (vezi si jos, stanga) iar artistul pop art Alain Jacquet a reinterpretat "Dejunul..." in ton cu epoca sa (imaginea de jos, dreapta).

Despre alti artisti inspirati de "Scaldatul"/"Dejunul pe iarba" afli aici (in franceza; poti traduce cu acest program).

picasso dejeuner Dejeuner Jacquet
sursa                                                                              sursa

In romanul "Opera" (1885-1886), Emile Zola imagineaza tabloul "Plein Air", cu trei femei goale si un barbat imbracat, o aluzie stravezie la pictura lui Manet. Mult mai tarziu (1959), Jean Renoir a regizat filmul "Dejun pe iarba". Insa, lasand la o parte titlu, pelicula pare inspirata de tatal lui Jean, pictorul Auguste Renoir.

Dar cea mai mare victorie a operei lui Manet a avut loc in 1906, la 23 de ani de la moartea artistului, cand "Dejunul pe iarba" a ajuns la Luvru. In prezent, tabloul este expus la Muzeul d'Orsay.

Manet
Manet
(sursa)

Pentru mai multe informatii despre Edouard Manet poti citi aici (romana), aici (engleza) sau in "Viata lui Manet" de Henri Perruchot (referiri la "Dejunul..." gasesti in capitolele III si IV). Mai multe picturi de aceeasi mana admiri aici. Iar ca ilustratie sonora poti asculta albumul... "Dejeuner sur l'herbe", de la Les Breastfeeders.2 comentarii

Art Object: tabloul "scandalos" al lui Edouard Manet
Eugen Erhan
#1 -

Comentariu nou

claude, nu paul :P

Art Object: tabloul "scandalos" al lui Edouard Manet
Sever
#2 -

mersi

Multumesc, Eugen, am corectat acolo unde era cazul.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera