Art Object: Guerrillero Heroico

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Una dintre cele mai reproduse imagini ale secolului 20 nu este vreo opera de arta contemporana, clasica ori antica, nu este fotografia vreunui pop star, nici macar a primului pas pe luna. Este imaginea celui mai popular erou al maselor, Ernesto "Che" Guevara.


Hasta Siempre Comandante Che Guevara


che

Guerrillero Heroico


Fotografia devenita aproape obiect de cult a fost facuta pe 5 martie 1960, cu ocazia slujbei de inmormantare a celor 100 de cubanezi care murisera cu o zi inainte in explozia de pe cargobotul La Coubre, care aducea peste 70 de tone de munitie din Belgia (explozie ale carei cauze nu a fost elucidate, dar se presupune sabotaj). Che, pe vremea aceea Ministru al Industriei, lasase balta intalnirea in care se afla si se repezise in port, la locul exploziei, revenind pentru o dupa-amiaza medic chirurg.

Fotografia a fost "furata" la inmormantare de Alberto Korda, fotograful oficial al lui Fidel Castro pe vremea aceea, care se ocupa de portretele figurilor importante venite la slujba de omagiere (Sartre, Simone de Beauvoir), cand i-a aparut in cadru Che Guevara, cu figura implacabila, sobra si sumbra. Korda, impresionat de aparitie, a apucat sa ia doar doua cadre pana cand Ernesto a disparut in multime.

Fotografia a fost facuta cu un Leica M2, cu un obiectiv de 90mm, film pancromatic Kodak Plus-X si Korda nu a revendicat niciodata drepturi de autor, sperand ca imaginea, care a dobandit repede calitati iconografice, sa duca mai departe mesajul Comandantului Che Guevara, al carui admirator si sustinator declarat era.

Fotografia lui Che a circulat totusi in cercuri restranse (mai ales in Cuba) pana in 1967, cand a ajuns in posesia lui Giangiacomo Feltrinelli, care tocmai obtinuse permisiunea sa publice jurnalul din Bolivia al lui Che. Imaginea, care a aparut in '67 si in Paris Match, a fost transformata in postere pentru promovarea cartii lui Feltrinelli si a inceput sa fie cumparata in cantitati uriase mai ales dupa executia lui Che in octombrie 1967.

che che che
stanga: foto originala;
centru: posterul la fel de clasic realizat de Jim Fitzpatrick;
dreapta: Che "warhol-izat" de Gerard MalangaLook - Ultimul mare interviu al lui Che


O alta fotografie clasica a lui Che, care ne ofera o cu totul alta imagine fata de cea a revolutionarului incrancenat de mai sus, e portretul facut de René Burri din 1963.

che

Che se afla la Ministerul Industriilor (era inca Ministru) si dadea un interviu ziaristei Laura Bergquist de la Look, care era insotita de fotoreporterul elvetian René Burri. Desi Che i-a interzis lui Burri sa ridice jaluzelele pentru mai multa lumina naturala, si, cum spune chiar fotograful, "era ca un leu in cusca", s-a aratat destul de "prietenos cu camera" in timpul celor trei ore de interviu, iar cele sase role de film trase de Burri il arata aproape relaxat, flegmatic sau chiar glumet, facand cu ochiul fotografului.


Lectura suplimentara:

- articol despre Alberto Korda, care il arata alaturi de portretul lui Che
- alt articol despre Alberto Korda, in care se povesteste ca singurii dati in judecata pentru folosirea neautorizata a imaginii lui Che au fost cei de la Smirnoff Vodka, pentru o campanie publicitara, iar asocierea lui Che Guevara si a idealurilor sale cu alcoolul a fost considerata total nepotrivita de catre fotograf.
- din aceeasi serie a interdictiilor face parte si grozavia de film Raspberry Reich, care abuzeaza de fotografia lui Che (cea facuta de Korda) ca fundal pentru diverse activitati cam deviante... de la directia idealurilor revolutionare ale lui Ernesto. Citim pe imdb ca fiica lui Alberto Korda a reusit chiar sa interzica difuzarea filmului, din cauza asta.
- fotografiile lui René Burri la Magnum Photos3 comentarii

Art Object: Guerrillero Heroico
zvoner
#1 -

Un portret criminal

Un portret criminal, la fel ca si personajul caruia ii apartine acest portret. De fiecare data cand il vad imi aduc aminte de toate crimele pe care le-a facut, si ma minunez cum de poate pustimea metrosexuala si consumerista de acum sa si-l revendice.

In rest, dementul avea carisma, ca si Hitler, Castro, Mao, Stalin si alti criminali in masa care aratau la fel de interesanti in poze. Personalitati puternice, carismatice, numai bune de fotografiat. Eh...

Art Object: Guerrillero Heroico
jormania
#2 -

to each his own

eu m-am bucurat sa vad pentru prima data contact print-ul.

Art Object: Guerrillero Heroico
Vladimir
#3 -

Pentru zvoner

Mai baietas, ai citit chestii serioase care sa ateste crimele lui Guevara, astfel incat sa-l poti realmente compara cu Hitler si Stalin, sau te bazezi pe zvonuri? De fapt, ai citit vreo carte despre omul asta? Sau esti la fel de ignorant ca pustii care poarta tricouri cu el fara sa stie cine a fost si ce a facut?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera