Anul Caragiale 2012, program probabil si posibil

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

La noi nu se intampla prea multe evenimente culturale de mare amploare. Zilele [baga aici un nume de oras] - Bucurestiului, sa spunem, Saptamana Francofoniei sau Saptamana FNT, Luna Festivalului Enescu si Anul... nou chinezesc. Anul Caragiale suna important si ar merita sa fie celebrat cu mai mult decat cateva piese de teatru.

In 2012 s-au implinit 160 de ani de la nasterea lui Ion Luca Caragiale (nascut pe 1 februarie 1852 in Haimanale, judetul Prahova - azi comuna omonima din judetul Dambovita) si se vor implini 100 de ani de la moartea sa (a decedat la Berlin, in varsta de 60 de ani, la 9 iunie 1912).

Anul Caragiale s-a anuntat deci pe 1 februarie, lucru care lasa timp berechet - 11 luni - in care sa se organizeze activitati caragialesti pe tot parcursul anului 2012. Iata insa ca e 1 martie si nu se intampla mai nimic. Cel putin nu vizibil si nu la Bucuresti.

stencil

Ce se intampla la Anul Caragiale? (Program probabil)

In Ploiesti, pe care Caragiale l-a declarat chiar orasul sau natal (acolo si-a facut scoala), manifestarile sunt ceva mai vizibile: seria de evenimente are loc sub titlul "anul Caragiale in orasul lui Caragiale", asa cum anunta si bannerul urias de pe cladirea Palatului Administrativ. Au avut loc deja cateva puneri in scena, si in teatre, si in scoli, spectacole omagiale, lecturi, expozitii de arta plastica si se pregatesc lansari de carte, dezveliri de statui si multe alte activitati legate de personalitatea lui Caragiale.

La Cluj s-a lansat scenariul de teatru radiofonic Tara lui Caragiale, Schite contemporane despre intamplari trecute... sau invers!?, produs de Teatrul National Radiofonic in colaborare cu Radio Romania Cluj; Articolul 214, Situatiune si Justitie au fost puse in scena de actori de la Cluj, in regia lui Mihai Lungeanu si a avut loc si prima auditie, cu public.

TVR Cultural face reportaje culturale si emisiuni dedicate lui Caragiale. Are de asemenea in vedere si difuzarea, din Arhiva de Aur a TVR, a celor mai mari si importante spectacole realizate dupa textele lui Caragiale si promite sa transmita in prima marti a fiecarei luni cate un astfel de spectacol.

La Radio Romania Cultural a avut loc la inceputul lui februarie saptamana Caragiale, in care s-a difuzat teatru radiofonic.

Romfilatelia a emis un timbru.

Jurnalul publica in fiecare zi "o vorba de-a lui nenea Iancu".

Teatrul National "I.L. Caragiale" Bucuresti pregateste deja de cateva luni integrala Caragiale, in memoria patronului sau (care i-a fost si director, pentru scurt timp, in 1888). La TNB se joaca deja O noapte furtunoasa, in regia lui Felix Alexa si pentru restul anului 2012 sunt in lucru:

- D’ale carnavalului, regia Alexandru Tocilescu - a ramas suspendat dupa moartea lui Tocilescu la sfarsitul anului 2011
- spectacol-colaj din momente si schite, regia Alexandru Dabija
- Napasta, regia Radu Afrim
- O scrisoare pierduta, regia Horatiu Malaele
- Conu Leonida, regia Silviu Purcarete.

Teatrul Bulandra din Bucuresti anunta la inceputul stagiunii 2011-2012 ca pentru anul acesta are in plan premiera D'ale carnavalului, spectacol montat de regizorul Alexandru Darie; se va relua si spectacolul mai vechi O scrisoare pierduta, regia Doru Ana.

Teatrul Ariel din Ramnicu Valcea a prezentat recent la Teatrul de Comedie din Bucuresti Integrala de Comedie Caragiale. La Sibiu, la Teatrul National "Radu Stanca" Silviu Purcarete monteaza D'ale carnavalului, cu Constantin Chiriac si Ofelia Popii, cu scenografie semnata de Dragos Buhagiar.

La Teatrul National din Iasi se va pune in scena O noapte furtunoasa, in regia lui Alexandru Dabija. La Cluj se repeta Conu Leonida fata cu reactiunea, in regia lui Laurian Oniga, iar la Teatrul de Comedie din Bucuresti tot Dabija pregateste O scrisoare pierduta, cu Marius Florea Vizante, George Mihaita si Marcel Iures.

stencil


Ce s-ar putea intampla la Anul Caragiale? (Program posibil)

Nu stim ce parere aveti voi despre program, dar metropotamul este destul de putin nerabdator sa revada (pentru a cata oara?) piesele de teatru de mai sus, cu exceptiile notabile ale Napastei lui Afrim si D'ale carnavalului de la Sibiu.

Caragiale inseamna mai mult decat teatru, mai mult decat eternele momente si schite; a scris nuvele care ar merita scoase de la naftalina, iar activitatea sa publicistica e foarte putin cunoscuta, desi omul era tot atat de mult jurnalist pe cat era si dramaturg, ba chiar cu o garnitura de pamfletar alaturi. Era si poet, nu dintre cei mai straluciti, dar cine mai stie astazi vreun vers de Caragiale? [Pe wikipedia in limba romana gasiti textele integrale ale operelor lui Caragiale]

Poate veti intelege din aceasta introducere ca ne-am dori ca Anul Caragiale sa fie si mai incrancenat ancorat in productia literara a scriitorului. Ba bine ca nu. Noi vrem doar sa il scoatem din sintagma putin epuizata a "evenimentului cultural", sa il coboram de pe scena teatrelor si sa il aducem in strada.

Sa facem din Anul Caragiale un Festival Caragiale anual in Bucuresti. Nu pentru ca restul tarii nu ar merita sa participe, dar concentratia cea mai mare de Dandanachi, Trahanachi si Catavenci este in Capitala.

(O paranteza apropo de sintagma Anul Caragiale - se pare ca acest an nu este "oficial", adica nu exista o hotarare de Guvern care sa declare acest lucru, desi Caramitru spunea in septembrie ca incearca sa il "oficializeze". Prin comparatie, a mai existat un An Caragiale in 2002, cand se sarbatoreau 150 de ani de la nasterea scriitorului, si acesta a fost declarat la acea vreme printr-o hotarare de guvern).

Inapoi la ce ne-ar placea sa vedem la un Festival Caragiale. Fara sa vrem a diminutiva importanta productiilor teatrale, credem ca spiritul caragialesc a pornit de pe strada si trebuie sa ramana acolo.

Cateva dintre ideile noastre, la care va invitam sa contribuiti si voi:

- impartirea unor "foite hazlii si populare" pe modelul Claponului realizat de Caragiale in 1877 cu fragmente din publicistica lui Caragiale
- editii aniversare ale Moftului roman, revista lui Caragiale, care, desi a fost relansata in 2010, nu are vizibilitate si ar merita un suflu de viata.
- realizarea unei mascote a festivalului si a unui logo potrivit.
- daca tot avem mascota, sa o plimbam prin oras in multiple exemplare, impartind foitele de Clapon mentionate mai sus.
- deschiderea unei berarii Gambrinus (cu tematica), de preferinta in zona in care se afla originalul (langa fostul teatru national, pe locul caruia azi se afla hotel Novotel).
- statui de bronz avem, propunem sa ne oprim aici (statuia lui Caragiale si caruta cu paiate Caragialiana), dar am putea avea statui vii, dupa obiceiul "occidental", actori in hainele epocii intruchipand ori vreun personaj, ori vreun Mitica ori moftangiu clasic, stand in diverse locuri ale Centrului Vechi si zambind trecatorilor la poze.
- Zilele Bucurestiului sunt prilej de parade de moda in costume de epoca, dar de ce sa nu aiba parte de o parada si nenea Iancu? Cu care alegorice si fanfara, cum n-a vazut pana acum targul.
- concursuri de stenciluri si graffiti, ca avem potential.
- expozitii. Aici am vrea sa amintim macar de concursul de caricaturi desfasurat anul trecut pe site-ul Muzeul Neamului Romanesc, concurs care a adunat mii de desene din toata lumea si pe care mai ca le-am vedea carti postale, postere, fluturasi... o expozitie intreaga pentru centenarul Caragiale (1912-2012), cum l-au numit ei.
- petreceri si targuri tematice in strada, in tot Centrul vechi sau in parcuri, pe diverse teme: D'ale carnavalului ori petrecere de costume de epoca, cu romante si cantece vechi, ca tot ne place atat de mult Bucurestiul retro.

caragiale si iepurele mizantrop
O imagine de Iepurele mizantrop, pe care il gasiti atat pe Facebook, cat si pe iepurele.tumblr.com


Probabil ca idei ar putea curge cu zecile. Poate ca ar fi trebuit instituita o "comisie Caragiale" care sa vina cu cele mai simpatice idei de sarbatorire a lui nenea Iancu si in afara teatrelor. Poate ar fi trebuit facuta o campanie populara, cu sondaje, cu pareri, cu intrebari pe strada.

Pana atunci, aveti intrebari pe internet - voi cum vedeti un An al lui Caragiale si ce v-ar placea sa se intample acolo?
Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera