Am fost la restaurantul Meze
Articol preluat de pe blogul Moodboards.ro.
Până acum 4 luni clădirea din imagine nu ți-ar fi spus nimic. Un bloc construit pe strada Nicolae Tonitza 6 din în ’27 de niște armeni aciuați prin Micul Paris. Începând cu săptămăna trecută strada asta din Centrul Vechi a prins, și ea ca și celelalte, viață, pentru că aici s-a deschis taverna Meze. Specific grecesc, ca la mama lui.
Meze este un concept gastronomic popular in Grecia, un fel de tapas al spaniolilor. Masa este plină cu feluri de mâncare cât mai variată, iar mesenii iau câte puțin din fiecare nu neapărat de foame, mai degrabă de dragul de a sta la masă cu prietenii și familia.
Proprietarii sunt Andrei și Adina Iușut. Nu se poate să nu fi trecut prin Centrul Vechi, pe la restaurantul Divan (unde mă voi întoarce mereu pentru cataif!). Este tot al lor.
De la noul restaurant Meze și-au dorit un loc care să ofere o experiență culinară autentică grecească. Nimic mai mult. Bucătarul, Georgios Kritos, este un grec cu nasul mare și parcă mereu bronzat care știe ce și cum cu fructele de mare proaspete, brânza feta, mierea, peștiucii de abia scoși din mare. Nu mai zic de măsline și uleiul de măsline.
Surpriza din meniu nu sunt mâncărurile pe care deja le știm cu toții din filme sau din vacanțele la greci, ci felurile de mâncare de suflet ale grecilor, mai puțin cunoscute turiștilor: arnaki kassandrino, loukaniko horiatiko, portokalopita. Nu zic mai mult, mergeți să mâncați!
Arhitectul Cristian Corvin a încercat să redea acestui spațiu aerul unei taverne grecești, fără să se ferească să fie creativ. Mobila și decorațiunile sunt din Grecia, iar ghivecele de unde bucătarul își alege condimentele sunt făcute din cutii frumoase de măsline, la fel și lămpile. La intrare veți vedea și o frescă tratată cu umor, cum ne-a spus Andrei. Înțelegeți voi la fața locului de ce.
Spațiul a fost împărțit în trei zone: cea de familie sau bucătăria unde se desfășoară personalul din bucătărie, dar unde poate lua masa oricine, camera de zi și sera, spațiul cel mai luminos unde sunt și ghivecele cu plante aromatice.
Noi am fost aici săptămâna trecută să vedem locul și să gustăm din minunile bucătarului. Am stat la masă o mână de oameni, pe unii îi știam, pe alții nu. Pe măsură ce farfuriile cu porții mici de mâncare veneau și plecau goale de pe masă, evident că ne-am întins la povești despre Grecia și frumoasele ei insule, fără să ne mai punem problema că există timp, birou, lucruri de făcut.
Pe facebook le dați like aici și pentru rezervări sunați la 021.539. 53.53.
Foto: Cătălin Georgescu.
Nu recomand. E o tzeapa!
Am intrat foarte increzatoare la Meze in speranta ca voi gasi mancaruri cu gust grecesc autentic. Din prima clipa am simtit atitudinea aroganda a chelnerilor dar si lipsa lor de experienta in cunoasterea bucatariei grecesti. Mi-au spus ca nu-mi dau pita ca e pe bani si e adusa din Grecia. Am zis ok, fie! cat poate sa fie de scumpa! Ca a fost scumpa n-a fost bai dar ca a fost fada si rea. Asta a fost chiar grav. Mancare este o incropeala saracacioasa care nu-si justifica in niciun caz pretul exorbitant. Am comandat garides saganaki, mancarea mea preferata in Grecia pe care am mancat-o peste tot in acea tara asa ca stiam diferentele de zona. Ceea ce am primit a fost nu o dezamagire ci un dezastru, o jignire adusa bucatariei grecesti. Mancarea era o fiertura de creveti in sos de rosii. Nu savoare, nu gust, nimic care sa-mi aminteasca de mancarea mea preferata. La intrebarea "ce este asta?" chlenerii au raspuns direct prin justificarea ca bucatarul este din nord, din Salonic si ca acolo se gateste diferit de restul Greciei. Eu am fost de doua ori in Salonic pana acum si nu am sesizat nocio diferenta culinara.
In plus aparitivele din peste erau toate extrem de sarate. Icrele erau de nemancat, mai multa sare decat icre. o portie de hamsii contine fix 18 pestisori si costa cat o portie de ton rosu in alte restaurante.
Cireasa de pe tort a fost la sfarsit cand au adus nota de plata si am vazut cu surprindere ca cina pentru trei persoane cu un platou de amperitive pentru toti si un fel principal total insuficient fie si pentru o gustare de seara sare de 350 lei. jenant! Nu recomand nici macar sa incercati. E o teapa! prietenii nu m-au ascultat si acum regreta. vor scrie si ei.
Subcriu ...
... la comentariile de mai sus. Mai am de adaugat doar ca daca vinzi vin varsat la 80 de lei litrul, ar fi misto sa stii macar ce soi e.
Inselator
Localul arata foarte bine si in plus nici nu e inghesuit intre alte zeci de terase. Aproape relaxant.
Pacat de personalul flegmatic, felurile de mancare absolut nespectaculoade si fade de-a dreptul.
Preturile sunt mari, insa mai mare e problema ca te simti fraierit. Pur si simplu nu face pentru ceea ce primesti. La 50 de m catre cheiul dambovitei e un restaurant la fel de scump. Dar de acolo am plecat absolut impacat si impresionat cu serviciul si mancarea...
Comentariu nou
No cacat! Ma gandeam sa merg si eu, da comentariile sunt taman pa dos fata de articol. L-or fi hranit pe ziarist direct in bucatarie? l-or fi batut...sa zica de bine
teapa maxima
Nu mai merg la meze nici daca este gratis.Scump si prost restaurantul.Ospatarii total pe langa problema,iar preparatele nu au legatura cu bucataria greceasca.
Seara a fost un fiasco total datorita acestei taverne,mai degraba birt de provincie.
Comentariu nou
Știți care este asemănarea între o masă luată la Meze Taverna din centrul vechi și nașterea unui om? Ambele se întîmplă o singură dată! Mizerie este un cuvînt blînd, are prețuri mai mari decît taverne tradiționale din Grecia (unde, oricum, prețurile sunt mai mari din cauza Euro) iar mîncarea este (cel mult!) mediocră! Cu vinurile dai faliment, nu glumă, 50 lei o juma de kil de vinul casei, de proastă calitate! Cele grecești sunt mai scumpe de 100 lei/sticla și sunt, totuși, vinuri de masă... Chelnerii sunt nesimțiți, este O ȚEAPĂ MIZERABILĂ!