Album: Tricky - Knowle West Boy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Se pare ca anul 2008 este unul de bun augur pentru cele trei formatii care pe la mijlocul anilor '90 rupeau scena underground printr-o noua gaselnita numita trip-hop. Portishead si-a lansat un nou album, ThirdMassive Attack tocmai a sustinut un concert la Bucuresti si in curand va urma si noul album, iar Tricky si-a lansat de curand cel de-al noulea album, Knowle West Boy,  urmand ca pe 26 noiembrie sa il vedem si in concert (dar pana atunci aveti destul timp sa ascultati ultimul album). 

Knowle West Boy este, asa cum era de asteptat, cum nici nu se putea altfel, o bizarerie. Treisprezece piese in care se amesteca stiluri foarte diferite: jazz, hip-hop, punk, reggae, rock, pop, dance, funk, blues si cam tot ce se poate. Rezultatul? Un album care te tine conectat, agresiv si eclectic, care te face sa te misti sau iti da stari melancolice sau fiori atunci cand vocea ragusita a lui Tricky recita versurile si se amesteca cu cea a Lubnaei pe piese precum School Gates sau Past Mistake.     

Tricky

Knowle West Boy este, asa cum s-a mai spus, cel mai personal material lansat de Tricky, un fel de autobiografie sau coloana sonora a vietii lui (alegeti voi). Piesa School Gates este despre fata pe care a lasat-o insarcinata la 15 ani (I used to wait her outside the school gates/ She's fifteen and pregnant, I guess it's too late/ I guess I'm too young, but I do what I can/ She gave birth at fifteen, said the baby's not mine/ So I get ahead in life, and get ahead in crime); Past Mistake povesteste despartirea de prietena lui si este cantata chiar cu aceasta (Lubna): I know I paid, that's why I'm alone today/ Just me and myself, no mental health/ My mistake overtakes/ Your love's overgrown my love. Pe ritmuri mai alerte Council Estate vorbeste despre copilaria lui repetand obsesiv: Remember boy you're a superstar. De fapt, daca va intrebati ce inseamna Knowle West, acesta este locul in care Tricky a copilarit, cartierul rau famat din Bristol care si-a pus amprenta asupra personalitatii si a stilului sau.

De-a lungul vremii Tricky ne-a obisnuit ca pe piesele sale sa apara nume mari de genul: Massive Attack, Bjork, Alanis Morisette, PJ Harvey, Mos Def, Garbage, Goldfrapp etc., insa pe ultimul album toate numele de la colaborari sunt necunoascute: Lubna, Emiliana Torrini cu care interpreteaza extraordinar coverul dupa piesa lui Kylie Minogue, Slow, Hafdis Huld vocea diafana de pe Cross To Bear sau Veronika Coassolo cu care Tricky isi impleteste vocea piese ca Veronika sau Far Away. Piesa care deschide albumul, Puppy Toy, este si ea cantata cu un nume mai putin, daca nu chiar deloc, sonor: Alex Mills. Insa toate aceste nume sunt descoperiri ale lui Tricky care suna foarte bine, iar pentru acest lucru albumul sau merita si mai multe aprecieri.

Vocile feminine diafane si piesele ceva mai lente sunt foarte bine alternate cu piese alerte, adevarate pastile de energie care iti cresc pulsul, cu accente jamaicane datorita vocii lui Rodigan: Bacative si Baligaga. Insa cea mai antrenanta, cea mai ritmata si catchy este piesa rock C'mon, tot o suprapunere a vocii soptite a lui Tricky peste o voce melodioasa, feminina.

Knowle West Boy are cate putin din toate albumele precedente ale lui Tricky, cu un sound ceva mai comercial, dar nu ii strica deloc acest lucru. Puteti sa va convingeti singuri de asta pe 26 noiembrie. Eu, unul, abia-astept sa ma duc la concert. 
2 comentarii

Album: Tricky - Knowle West Boy
marius
#1 -

Comentariu nou

Emiliana Torrini nu e chiar o necunoscuta iar Hafdis Huld a cantat si ea ceva timp cu Gus Gus.

Album: Tricky - Knowle West Boy
batrinu alina florentina
#2 -

Comentariu nou

PJ Harvey e cea mai tare si stiu ca lui Tricky ii curg ochii dupa ea de pana sa cante impreuna melodia "Broken homes". Dar ea nu s-ar uita la el ca la cineva cu care sa aiba relatie amoroasa, ci doar ca la un colaborator.
Fanilor Tricky, eu sunt fana PJ Harvey si ii sunt recunoscatoare lui Tricky(sor) al vostru ca o apreciaza pe PJ, atata timp cat nu se da la ea.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera