Album: Rihanna - Rated R

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Exista o diferenta incredibila intre primul album al Rihannei, Music of the Sun (2004), si ultimul, Rated R. O diferenta vizibila inca de pe coperta. Daca pe primul album Rihanna poza ca o pustoiaca inocenta de 16 ani data cu gloss roz pe buze si purtand o bluza cu paiete, toate materialele promotionale pentru ultimul ei album, cat si poza de pe coperta o prezinta pe Rihanna in costumatii din latex negru, aproape BDSM si de multe ori acoperindu-si fata cu mana sau cu alte masti.

Este clar ca cel de-al patrulea ei album, Rated R, sta sub semnul bataii pe care Rihanna a incasat-o de la fostul ei prieten Chris Brown si care a facut ca poze cu fata ei aproape de nerecunoscut sa circule prin toata presa din lume. Majoritatea pieselor de pe album sunt pop-sad, cantece despre relatii violente si abuzive. Aproape in fiecare piesa se simte dorinta de razbunare a Rihannei fata de masculul abuziv.

"What you did to me was a crime" sau "Your love was breaking the law/ But I needed a witness" sunt versuri care vorbesc clar despre relatia ei de love gone wrong cu Chris Brown, iar atunci cand nu este confesiva, este agresiva "I lick the gun when I’m done/ Cause I know revenge is sweet, so sweet". 

Rated R Rated R
Track listing:
Mad House
Wait Your Turn
Hard (featuring Young Jeezy)
Stupid in Love
Rockstar 101 (featuring Slash)
Russian Roulette
Fire Bomb
Rude Boy
Photographs (featuring wil.i.am)
G4L
Te Amo
Cold Case Love
The Last Song 

Chiar daca pe Rated R Rihanna vrea sa arate ca poate fi si dura, piesa care deschide albumul, imediat dupa Mad House, adica Wait Your Turn, nu face o treaba tocmai buna, deoarece ne prezinta mai mult o Rihanna ingenuncheata si dezorientata, chiar daca mimeaza oarecum duritatea.

Cu Hard situatia se schimba radical, atat in ceea ce priveste mesajul: "No pain is forever Yup!/ You know this/ Tougher than a lion/ Ain’t no need in tryin/ I live where the sky ends Yup!", cat si in ce priveste soundul: mult mai agresiv, cu beaturi grele si un refren ce va prinde foarte bine in cluburi. Din pacate, Stupid in Love revine la tonul primelor melodii, trimitand-o din nou pe Rihanna la colt: "Don't understand it/ Blood on your hands/ And still you insist/ On repeatedly trying/ To tell me lies/ And I just dont know why."

Rockstar 101 ii ridica din nou privirea din pamant, fiind o piesa de atitudine, de don't give a shit, de party all night: "Rocking this club/ Got my middle finger up/ I don't really give a f***." Apoi revine din nou la tonul grav si patetic pe Russian Roulette : "Take a Breath,/ Take it Deep,/Calm yourself." Firebomb mai aprinde un pic atmosfera, dar nu se ridica la nivelul nici unui hit al Rihannei de pana acum. Rude Boy se apropie cel mai mult de Rihanna pe care o stiam, o piesa foarte dansabila si cu un referen foarte catchy. Photographs te indeamna sa treci prin ea pe fast forward, e poate cea mai slaba piesa de pe album. Nici G4L (Gangsta for Life) nu te prea imbie sa o lasi sa se deruleze in ritmul ei normal, dar cel putin se potriveste cu atmosfera albumului.

Te Amo pare imprumutata de pe un album al lui Nelly Furtado, cu influente latino si versuri destul de cheesy, dar care in mod surprinzator functioneaza destul de bine. Cold Case Love este poate piesa care caracterizeaza cel mai bine albumul, cu versuri care vorbesc despre o relatie esuata, dar cu un negativ superb, care se construieste pe masura ce piesa evolueaza si pastreaza acea atmosfera sumbra.   

Rated R este un album care nu ofera hituri si nici revelatii, dar reuseste sa o surprinda foarte bine pe Rihanna in aceasta perioada marcanta a vietii, functionand ca un autoportret gothic R&B.

Rihanna pe Wikipedia
Rihanna pe MySpace


Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera