Album: Metallica - Death Magnetic

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
A trecut si 12 septembrie. In Fire Club, petrecerea de lansare a adus la Bucuresti un disc foarte intens asteptat - imi facusem griji ca va sosi sfarsitul lumii si vom pieri, ironic, fara "Death Magnetic" audiat. Metallica si-a putut lansa, insa, albumul in liniste, fiindca de-acum celebrul accelerator de particule nu si-a facut treaba bine. "St Anger", ultimul album al celor patru magnifici americani ma cam facuse sa-mi pierd cheful sa-i ascult. Am pus cd-ul cel nou in player cu ceva emotii: concertul din vara imi crease ceva asteptari.

Deci apasam play. Dupa fix o ora si 14 minute, m-am ridicat din fotoliu oarecum confuz si nehotarat, fiindca experienta noului disc e una aproape la fel de trista ca si cea a explorarilor furiei de acum ceva vreme.

death magnetic

Piesele au ritm si energie dintr-un soi pe care Metallica nu l-a mai avut-o de mult. Prima piesa a discului, "That was just your life", suna foarte bine. "The end of the line" revine, insa, la sound-ul dezamagitor din "St. Anger", obosindu-ma prin fluctuatii foarte dese de ritm. As crede ca Lars Ulrich vrea cu tot dinadinsul sa arate ca inca mai poate.

In fapt, daca stau bine a reflecta, intregul disc pare o asemenea sfortare. Se spune ca producatorul Rick Rubin le-ar fi cerut celor 4 sa scrie "cealalta jumatate a <discului dublu> numit Master of Puppets". Iata o provocare riscanta pentru patru barbati trecuti de 40 de ani, dintre care 3 au supravietuit unui conflict puternic, expus lumii intregi chiar in cinematografe.

metallica live
nota metropotamului: 5

Desi formulele muzicale sunt pe alocuri sclipitoare, discul respira o atmosfera fortata si obositoare. Piesele curg una din alta in aproximativ aceeasi nota/stil/tehnicitate, descoperind doar un "St. Anger" o picatura mai bun. Nu cred ca era nevoie de un nou "One" (The day that never comes) sau de acel "Unforgiven III" trist, insa exact acesta pare continutul albumului - o reformulare neizbutita a unor teme vechi de succes.

Daca discul ar fi apartinut unei alte trupe, atunci ar fi fost unul foarte bun. Venit insa din partea Metallica, "Death Magnetic" pare un puseu excelent din punct de vedere tehnic dar inconsistent ideatic al unor barbati trecuti de prima tinerete care se incapataneaza sa-si retraiasca adolescenta.
4 comentarii

Album: Metallica - Death Magnetic
Tom
#1 -

Comentariu nou

unforgiven 3 e intr-adevar o porcarie sinistra. dar nu the end of the line si bbs, care sunt piese foarte ok. all nightmare long chiar a facut si o atmosfera. cred ca nimeni nu se astepta la o mare revenire metallica, dar albumu per total este unul mediu. piese de pierdut, piese de pastrat. nu sunt unul din aplaudacii metallica, dar nici unul din detractorii fundamentalisti. the end of the line e thrash si atat, fara fluctuatii de ritm st anger.

Album: Metallica - Death Magnetic
Mirrrou
#2 -

Metallica...

...is back! Asta a fost sentimentul dominant dupa ascultarea "Death Magnetic". Nu este un album perfect, dar pe mine nu m-a plictisit deloc, mi se pare ca degaja energie pura, ma tine in priza de vreo doua saptamani si, la fiecare ascultare, descopar cate o nuanta care care imi da peste cap clasamentul pe melodii pe care mi-l construiesc, fara sa vreau, in minte. "All nightmare long" tine, acum, capul de afis. :)
Iata aici si alte pareri:
- http://blogcritics.org/archives/2008/09/05/175553.php
- http://www.metalhead.ro/Cronici-Cronica_Metallica___Death_Magnetic__preview_-469.html
-http://www.rollingstone.com/reviews/album/22723926/review/22787142/death_magnetic

Album: Metallica - Death Magnetic
Roxa
#3 -

Comentariu nou

"Daca discul ar fi apartinut unei alte trupe, atunci ar fi fost unul foarte bun." - you can do better than that. :)

Album: Metallica - Death Magnetic
dan
#4 -

dm

probabil ca ai scris acest articol doar dupa o prima auditie. Daca nu e asa atunci inseamna baiete ca nu ai tangenta cu fenomenul rock. Ca un fan metallica vechi ce sunt nu mi-am facut iluzii ca sa nu am deziluzii. totusi per ansamblu am fost impresionat. That was just your life, The end of the day, All nightmare long si Cyanide sunt peste media METALLICA all time iar Suicide and redemption, piesa instrumentala, este ca un diamant slefuit, este "a piece of art". Cred ca acest album e cu 3 clase peste St Anger si poate fi comparat ci Master, Ride si Justice !!!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera