Album: Manu Chao - La Radiolina

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Manu Chao e un pleasure drug usor de inghitit, indiferent ce afiliatie muzicala ai. Acopera o gama atat de larga de ritmuri incat nu cred ca exista cineva caruia sa nu-i placa Manu Chao si experimentele lui din muzica lumii.

La Radiolina a aparut in septembrie '07, la trei ani dupa Siberie m'etait conteee, un album soft si destul de tenebros, in franceza, si la sase ani dupa mai saltaretul Proxima stacion: Esperanza.

radiolina

In La Radiolina Manu Chao se intoarce la internationalismul sau muzical caracteristic, denumit de criticul ascultator "bouillabaisse", care s-ar echivala mai putin elegant in romaneste cu termenul de tocanita. Manu Chao nu abordeaza un stil anume, dar il recunosti oricand.

Radiolina este intr-adevar un ghiveci, mixat de brazilianul Mario Caldato (producator Beastie Boys) si de Andrew Scheps (unul din producatorii Red Hot Chili Peppers si Mars Volta). Ghiveciul incepe de la aspectul poliglot - e cantat in engleza, franceza, spaniola, portugheza si italiana, cateodata amestecate intr-un potpourri de limbi chiar in aceeasi piesa, ca la A cosa.

In ceea ce priveste sonoritatea, albumul are doua fete - una alerta si vie, alta mai sumbra si potolita. Versurile sunt in schimb adesea in contramood cu tema muzicala.

O piesa antrenanta, care te ridica de pe scaun si te arunca in pogo, cum este single-ul Rainin' in Paradize, cu laitmotivul sau cosmic-sf (care revine pe parcursul albumului), vorbeste de razboaie si de democratia din Irak, Ierusalim, Palestina "In Bagdad it’s no democracy that’s just because it’s a US country", contrastand cu atmosfera vie si penetranta a muzicii.

Versurile sunt si nu sunt o parte importanta a muzicii lui. Nu au greutate, nu iti dezvaluie adevaruri universale, sunt scurte, melodioase, usor de retinut, dar tocmai de aceea toata lumea le stie, desi nu spun mare lucru. Un exemplu bun este piesa Politik Kills - laitmotiv repetat obsesiv de backing vocals - cantata (recitata) in engleza lui plata, stricata si cu accent de paisano: "politik need force poltik need cries politik need ignorance politik need lies".

O alta piesa care suna bine este 13 Días, cu care incepe albumul, care are un mesaj romantic dar usurel (nu te-am vazut de 13 zile, n-am caldura si inghet in camera "me hielo en la habitacion no tengo calefaccion"). Subiectul iarasi contrasteaza cu stilul abordat, country - rockabilly, care sterge tenta de corazon ranit si o face extrem de dansabila.

Urmatoarele piese sunt ceva mai soft: A cosa - in italiana, franceza si spaniola - o incrucisare de rocksteady si ska de Caraibe, cu o trompeta plangareata in fundal. Asemanatoare este si Amalucada Vida, in portugheza.

Besoin de la lune
, titlu care a mai aparut si pe Siberie m'etait conteee, dar cu un sound total diferit, pastreaza tema romantica a pierderii jumatatii mai bune, dar declamata in forta, ca si Me llaman calle/caye, cu ritmuri flamenco de chitara gitano, care a fost pe coloana sonora a filmului Princesas, si care vorbeste despre fetele de strada si despre eterna tristete a prostituatei paria ziua si regina noaptea.

Tot despre viata pe strada si razboaiele de trotuar vorbeste si cea mai alerta piesa, pe care daca nu ma inseala amintirea, am auzit-o in avanpremiera la Sziget, El Hoyo, o piesa cu potential sa puna in miscare dezarticulata un stadion intreg, asa cum a si facut Manu Chao cu zecile de mii de oameni de la Sziget.

manu chao
Manu Chao la Sziget 2007

Restul pieselor sunt mai putin memorabile, depinde cum va face fiecaruia click sinapsa muzicala, The Bleeding Clown suna la fel ca Y ahora que, iar aceasta are aproape aceleasi versuri cu Mundo reves, sunt laitmotive repetate si reciclate constant, la fel cum Infinita maleza reia sentimentul de Infinita tristeza din Proxima stacion: Esperanza.

La Radiolina este o salata muzicala destul de light, iar asta inseamna ca se poate consuma in cantitati mari - o sa va simtiti mai bine dupa o infuzie de Manu Chao picurata poliglot in ureche.

Tracklist:


1. 13 Días
2. A Cosa
3. Amalucada Vida
4. Besoin de la Lune
5. El Hoyo
6. El Kitapena
7. La Vida Tómbola
8. Mala Fama
9. Mama Cuchara
10. Me Llaman Calle
11. Mundorévès
12. Otro Mundo
13. Panik Panik
14. Piccola Radiolina
15. Politik Kills
16. Rainin' In Paradize
17. Siberia
18. Soñe Otro Mundo
19. The Bleedin Clown
20. Tristeza Maleza
21. Y Ahora Que? 4 comentarii

Album: Manu Chao - La Radiolina
Patrick Bateman
#1 -

Comentariu nou

Mai mult decat versurile, eu cred ca conteaza the mood, eu cred ca totul la manu chao e about mood. in planul doi vine faptul ca niste oameni de pe-acolo chiar stiu sa faca muzica, si asta e mult mai evident ca la celelalte albume (mult mai mult funk/jazz/fusion, etc). Zic in planul doi, pentru ca tehnicitatea celor de pe album nu stirbeste deloc ze mood, ceea ce mi se pare un mare achievement. E posibil sa fie cel mai tare album Manu Chao!

Album: Manu Chao - La Radiolina
Cristina
#2 -

>.<

mai tare decat clandestino? cu atatea hituri? mmmgreu.

Album: Manu Chao - La Radiolina
netstalker
#3 -

dimpotriva

mi se pare ca deja se repeta m.c. nu e un album foarte reusit. poate la urmatorul sa-si revina.

Album: Manu Chao - La Radiolina
clicu
#4 -

buna recenzia

Si eu l-am ascultat de vreo 5 ori dupa care l-am pus in lista de shuffle... nu aduce nimic nou.

Pentru mine varful ramane Radio Bemba - concertul. Am fost si la Sziget insa i-au lipsit suflatorii... si a fost mai mult rock music decat world music.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera