Album: Jay-Z - The Blueprint 3

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Modestia nu s-a numarat niciodata printre calitatile lui Jay-Z, in multe dintre piesele sale artistul vorbind despre sine la superlativ. Dar nu a facut-o doar el, ci si multi critici care i-au ridicat in slavi majoritatea albumelor, in unele cazuri pe buna dreptate. The Blueprint 3, cel de-al unsprezecelea sau album, este unul care merita cateva laude, insa nu prea multe, mai ales ca se cunoaste ca vine dupa cateva albume destul de slabe (The Black Album, Kingdom Come).  

Majoritatea laudelor si le merita pentru colaborarile numeroase si foarte diverse pe care le strange: Luke Steele, Rihanna, Kanye West, Alicia Keys, Swizz Beatz, Drake, Kid Cudi, J. Cole, Pharrell etc.

De altfel, albumul se deschide cu What We Talkin' About feat. Luke Steele (Empire of the Sun), o colaborare mai putin obisnuita pentru un rapper si cu unele versuri demne de starnit controverse: "Cuz I don't run rap no more I run the map/ A small part of the reason the President is black/ I told him I got him when he hit me on the jack". Adica Obama e presedinte si multumita lui Jay-Z. Ma rog, nu este chiar cea mai reusita piesa de pe album.

Urmatoarea piesa, Thank You, este una dintre putinele piese de pe album (patru) pe care Jay-Z le duce de unul singur. Si iti da senzatia mai mult de interludiu in care multumeste fanilor pentru unde a ajuns - cel mai tare rapper, o pozitie pe care multi s-ar grabi sa o conteste.

The Blueprint3 Jay-Z
Track Listing:
What We Talkin' About (featuring Luke Steele)    
Thank You
D.O.A. (Death of Auto-Tune)
Run This Town (featuring Rihanna & Kanye West)    
Empire State of Mind (featuring Alicia Keys)    
Real as It Gets (featuring Young Jeezy)
On to the Next One (featuring Swizz Beatz)
Off That (featuring Drake)    
A Star Is Born (featuring J. Cole)
Venus vs. Mars
Already Home (featuring Kid Cudi)
Hate (featuring Kanye West)    
Reminder
So Ambitious (featuring Pharrell)    
Young Forever (featuring Mr Hudson)


Cu urmatoarele piese Jay-Z mai "vine de-acasa", D.O.A. suna a old school Jay-Z, adica bine (dar chiar daca Jay se lauda ca a omorat autotune-ul, albumul sau este plin de exemple care sa-l contrazica), Run This Town este una dintre cele mai bune piese de pe album, poate cea mai catchy, insa cu Kanye West si Rihanna ar fi fost practic imposibil sa nu atinga primele pozitii in topuri. Mai mult de 60% din succesul melodiei i se datoreaza Rihannei, nu este prea greu de observat. Tot aici, pasiunile lui Jay -Z pentru Mafie ies din nou la suprafata; lasand la o parte faptul ca in mai multe piese Jay-Z se tot compara cu un black Sinatra si faptul ca albumul din 2007 s-a numit American Gangster, dupa filmul cu acelasi nume, versurile de pe aceasta piesa vorbesc de la sine: "Get y'all black tees on, all black everything/ Black cards, black cars, black everything/ And our girls are blackbirds, riding with they Dillingers/ I get more in-depth if you boys really real enough/ This is La Familia, I’ll explain later".
     
Empire State of Mind (featuring Alicia Keys) suna foarte bine, iar artistul, Shawn Carter pe numele sau, ne povesteste cum a ajuns sa fie Jay-Z, "the new Sinatra", si cum a ajuns din Brooklyn right next to DeNiro. Refrenul cantat de Alicia Keys este superb si iti da impulsul sa mai asculti o data piesa: "In New York,/ Concrete jungle where dreams are made of,/ Theres nothing you can’t do,/ Now you’re in New York,/ these streets will make you feel brand new,/ big lights will inspire you,/ lets here it for New York, New York, New York."
 
Urmatoarea, Real as It Gets (featuring Young Jeezy), nu are nimic memorabil si pur si simplu iti vine sa dai skip pana la On to the Next One (featuring Swizz Beatz), iar de aici mai departe pana la Off That (featuring Drake) pe care Timbaland si-a pus adanc amprenta, transformand-o intr-o piesa de rupt cluburile si subwooferele din portbagaje.  

A Star Is Born (featuring J. Cole) este un laudatio adus altor rapperi care au reusit sa devina staruri: 50 Cent, Eminem, Mase Puff Daddy, Drake, Ja Rule, T.I. etc., din nou o piesa care pare mai mult un interludiu, in timp ce Venus vs. Mars este slabuta si lipsita de orice energie, si lasa din nou sa iasa la iveala business man-ul din Jay-Z, care cucereste femeile prin bani si promisiuni.

Dar urmeaza o noua repriza de piese bune: Already Home (featuring Kid Cudi) este una dintre cele mai bune de pe album, topnotch, Cudi reusind un refren foarte reusit, apoi Hate (featuring Kanye West - "fratele mai mic" al lui Jay-Z), care, ignorand versurile, este destul de catchy, pare mai mult o jucarie, una cu care se joaca mai mult Kanye, iar Reminder, daca ar elimina refrenul (care, by the way, miroase a autotune) ar fi ok. 

Piesa cu Pharrell este atat de plictisitoare incat merita trecuta cu vederea daca nu vreti sa adormiti pe ea, ceea ce ne aduce la ultima de pe album: Young Forever (featuring Mr Hudson), mai mult un cover dupa Alphaville - oare Jay-Z a inceput sa se simta batran si sa aiba nostalgii la cei 39 de ani ai sai? Posibil.

Daca ar fi sa stergem toate colaborarile de pe The Blueprint 3, albumul ar fi unul foarte slab si practic neinteresant. Ceea ce spune multe si despre Jay-Z, care fara ajutor nu prea mai poate sa duca un album intreg, mai ales cand este atat de fermecat de propria persoana. Din cinci stele ar merita doar doua, insa piesele cu Rihanna, Alicia Keys si Kid Cudi ii ridica rangul la doi jumate. 

Site-ul oficial Jay-Z
Jay-Z pe Wikipedia
Jay-Z pe MySpace1 comentariu

Album: Jay-Z - The Blueprint 3
Avramel
#1 -

Penibil

Imi pare rau, dar, asta parerea mea despre acest "articol". Empire State of Mind, Run This Town si Reminder sunt cele mai tari piese ale anului. Venus Vs. Mars este o piesa de cluburi care are si versuri foarte tari. Restu pieseleor, cu exceptia On To The Next One, vorbesc de la sine. Principala idee a scriitorului este ca Jay-Z este cocky. Da este, dar si dreptate pentru ca este singurul care se poate lauda ca are 11 consecutive albume Nr. 1, adica a ajuns la nivelul lui Elvis.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera